از نهنگ‌ها تا میگوها؛ درک سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین

تاریخ انتشار: 12 آبان 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 8 آذر 1402
زمان مطالعه:  9 دقیقه
سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین

با بررسی توزیع بیت کوین در نهادها با اندازه‌های مختلف و شفاف‌سازی توزیع واقعی آن در بین هولدرهایش به نتایج جالبی در مورد سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین خواهیم رسید.

حتماً تابه‌حال، بارها این جمله به گوشتان خورده که «چند نهنگ به‌تنهایی می‌توانند با ایجاد فشار خرید و فروش، نرخ بازار را تحت‌تأثیر قرار داده و باعث پامپ و دامپ قیمتی در بازار کریپتوکارنسی شوند!» یا احتمالاً درباره تأثیر فراگیر نهنگ‌های بیت‌ کوین (BTC) شنیده‌اید، اما به نظر می‌رسد که تنها نهنگ‌ها در دریای کریپتو وجود ندارند و ماهی‌های دیگری هم بر سلامت این بخش تأثیرگذارند؛ این نهنگ‌ها چطور در دسته‌ نهنگ‌ها گنجانده می‌شوند؟ چرا می‌توانند با فعالیت‌های خود بازار را دست‌کاری کنند؟

برای راحتی شما عزیزان، فایل پادکست این مقاله برای شما آماده شده است. همچنین می‌توانید این پادکست را از اسپاتیفای، کست‌باکس یا گوگل پادکست گوش کنید.

برای درک سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین، ابتدا باید با معیارهای ارزیابی میزان‌پذیرش رمزارزها در جامعه آشنا شویم. همان‌طور که می‌دانید، رمزارزها در پنج سال گذشته، در محبوبیت و پذیرش جمعی، رشدی انفجاری را تجربه کرده‌اند و بر اساس گزارشی که اخیر منتشر شده، کل پایگاه کاربرانِ ارزهای دیجیتال تا پایان سال ۲۰۲۲ به بیش از ۴۲۵ میلیون نفر رسیده است که ۶ درصد از جمعیت کل جهان را تشکیل می‌دهد.

این تعداد با محبوبیت بیشتر کریپتو در سال‌های آینده نیز افزایش خواهد یافت، بااین‌حال، تعداد کاربران، تنها معیار برای ارزیابی پذیرش و محبوبیت کریپتو نیست. نحوه توزیع توکن هم به همان اندازه تعداد کاربران اهمیت دارد. برای مثال، ۱۰ هزار نفر که هر کدام ۰٫۱ بیت کوین دارند، گزینه بسیار بهتری برای سنجیدن محبوبیت این ارز دیجیتال در میان جامعه است تا اینکه فقط یک نفر ۹۰۰ بیت کوین داشته باشند و ۹٬۹۹۹ نفر باقی‌مانده هم هرکدام ۰٫۰۱ بیت کوین!

چرا توزیع توکن مهم است؟

یکی از اصول پایه‌گذاری اکوسیستم ارزهای دیجیتال، تمرکززدایی قدرت است که به قدرت روی شبکه و قدرت روی کوین اشاره دارد. این موضوع در مکانیسم اثبات سهام (Proof of Stake) که در آن کنترل‌کنندگان کوین، شبکه را کنترل می‌کنند، حتی از اهمیت بیشتری هم برخوردار است. خوشبختانه، ماهیت شفاف ارزهای دیجیتال، این امکان را فراهم می‌کند که تخمین خوبی از توزیع دقیق این دارایی‌ها داشته باشیم و تعیین کنیم که چه درصد از کاربران کنترل بیشتری بر اکوسیستم دارند.

هولدرهای بیت کوین

گزارش‌هایی که توزیع رمزارزها، به‌خصوص بیت کوین را در آدرس‌های مختلف نشان می‌دهند یا بیانگر تجمع عظیم این دارایی‌ها در برخی آدرس‌ها هستند، فقط توزیع ارزهای دیجیتال را در آدرس‌های شبکه تحلیل می‌کنند، اما در مورد این گزارش‌ها، باید دو موضوع زیر را در نظر گرفت:

  • به تمام آدرس‌ها نباید به یک چشم نگاه کرد؛ آدرس صرافی که صاحب سرمایه‌ میلیون‌ها نفر است با آدرس یک شخص حقیقی، کاملاً متفاوت است.
  • آدرس ارزهای دیجیتال همان حساب کاربری نیست؛ ممکن است کاربری چندین آدرس داشته باشد یا هر آدرسی حاوی سرمایه‌ چندین نفر باشد.

سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین

دسته‌بندی و سلسله مراتب هولدرهای بازار ارزهای دیجیتال که این روز‌ها به طور گسترده مورداستفاده قرار می‌گیرد را بر اساس بیت کوین می‌سنجند، بنابراین ما هم در اینجا از همان معیار استفاده خواهیم کرد.

لازم به ذکر است که هیچ قاعده قطعی برای طبقه‌بندی و سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین وجود ندارد، اما پرکاربردترین روش، مربوط به گلس‌نود (Glassnode – یکی از پلتفرم‌های پیشتاز در زمینه اطلاعات درون زنجیره‌ای که حاوی اطلاعات قابل‌توجهی در مورد شاخص‌های بازار رمزارزها از جمله بیت کوین و اتریوم است) بوده که هولدرها را به هشت دسته مختلف تقسیم کرده است:

نهنگ‌ها و نهنگ‌های گوژپشت

نهنگ‌ها و نهنگ‌های گوژپشت (Humpback) در صدر سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین، قرار دارند. بسیاری از ما نام نهنگ‌ها را در دنیای کریپتوکارنسی، بارها شنیده‌ایم، اما نهنگ‌های گوژپشت‌ حتی از نهنگ‌ها هم هولدرهای بزرگ‌تری هستند. این دو گروه، مؤسسات بزرگ و افرادی هستند که خیلی زود وارد بازار بیت کوین شدند؛ نهنگ‌های گوژپشت، صاحب آدرس‌هایی با بیش از ۵۰۰۰ بیت کوین هستند و نهنگ‌ها هم آدرس‌هایی را در اختیار دارند که حاوی ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ بیت کوین است.

اقدامات این دو گروه می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر بازار ارزهای دیجیتال داشته باشد و همین نهنگ‌ها و نهنگ‌های گوژپشت در مجموع ۳۱ درصد موجودی کل بیت کوین را کنترل می‌کنند.

از نسل Z تا NFT و تحلیل دوج‌کوین در شماره جدید دامیننس

دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!

    کوسه‌ها و دلفین‌ها

    در سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین، کوسه‌ها و دلفین‌ها مقدار قابل‌توجهی بیت کوین دارند، اما این مقدار، به‌اندازه‌ای نیست که تأثیر عمده‌ای بر بازار داشته باشد. کوسه‌ها، آدرس‌هایی با ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ بیت کوین هستند و دلفین‌ها هم بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ بیت کوین دارند. اکثر مؤسساتی که در دو دسته اول قرار نمی‌گیرند، بخشی از این دو گروه خواهند بود. تجزیه‌وتحلیل‌های اخیر روی داده‌های زنجیره نشان می‌دهد که به‌تازگی تعداد کوسه‌ها در حال افزایش و تعداد نهنگ‌ها در حال کاهش است.

    ماهی‌ها و اختاپوس‌ها

    شاید خیال کنید که در سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین، ماهی‌ها سرمایه‌گذاران کوچکی هستند، اما واقعیت این است که کیف پول‌های ماهی‌ها بین ۵۰ تا ۱۰۰ بیت کوین دارند و اختاپوس‌ها هم دارای ۱۰ تا ۵۰ بیت کوین هستند؛ بنابراین، کمترین مقدار پولی که یک فرد می‌تواند با آن اختاپوس شود، بر اساس قیمت فعلی بیت کوین، ۳۰۰ هزار دلار است. با اینکه این آدرس‌ها از دید فردی، مقادیر زیادی پول دارند، اما تأثیر آن‌ها بر بازار بسیار ناچیز است.

    خرچنگ‌ها و میگوها

    خرچنگ‌ها و میگوها، پایین‌ترین دسته‌بندی در سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین هستند؛ خرچنگ‌ها ۱ تا ۱۰ بیت کوین و میگوها کمتر از ۱ واحد بیت کوین دارند. این دو گروه با هم بیشترین تعداد کیف پول‌های بیت کوین را تشکیل می‌دهند، بااین‌حال، تنها ۱۷ درصد از کل عرضه بیت کوین را در اختیار دارند.

    خرچنگ‌ها و میگوها در ارز دیجیتال

    برای اینکه بیت کوین به هدف اولیه خود، یعنی تمرکززدایی قدرت برسد و به رمزارزی جهانی تبدیل شود، خرچنگ‌ها و میگو‌ها باید اکثریت‌قریب‌به‌اتفاق بیت کوین‌ها را در سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین در گردش داشته باشد.

    توزیع عرضه فعلی

    پلتفرم گلس‌نود، اخیراً نمودار توزیع و سلسله مراتب هولدرهای بیت‌ کوین را منتشر کرد؛ در این نمودار تعداد بیت کوین‌های هر گروه تا ژانویه ۲۰۲۳ نمایش داده شده و این داده‌ها را با نمودار مشابهی در فوریه ۲۰۲۱ مقایسه می‌کند. نمودار گلس‌نود نشان می‌دهد که دو گروه برتر (نهنگ‌ها و نهنگ‌های گوژپشت) بیش از یک‌چهارم کل بیت کوین را در اختیار دارند و بین خودشان هم ۲۸٫۳ درصد از کل بیت کوین‌های در گردش را در اختیار دارند. در مقابل، دو گروه خرچنگ‌ها و میگو‌ها، تنها ۱۷ درصد از کل عرضه بیت کوین را صاحب هستند.

     سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین در گلس نود

    البته با اینکه، نمودار در سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین گلس‌نود، حاکی خبرهای خوبی نیست، اما باید منتظر ماند و دید که چگونه این مالکیت در طول زمان تغییر پیدا می‌کند. در مقایسه با سال ۲۰۲۱، دو گروه پایین شاهد افزایش ۳٫۱ درصدی دارایی و دو گروه برتر، یعنی نهنگ‌ها و نهنگ‌های گوژپشت، شاهد کاهش ۳٫۴ درصدی دارایی خود بوده‌اند. در حالت ایدئال، همچنان شاهد توسعه این روند در آینده خواهیم بود. هم‌زمان با محبوب‌تر شدن بیت کوین، احتمالاً شاهد جابه‌جایی این ارز دیجیتال از آدرس نهنگ‌ها و نهنگ‌های گوژپشت به میلیون‌ها آدرس خرچنگ و میگو خواهیم بود.

    رتبه‌بندی هولدرهای دیگر کوین‌ها

    با اینکه بسته به مؤسسه‌ای که رتبه‌بندی‌ها را منتشر می‌کند، سیستم‌های رتبه‌بندی متفاوتی وجود دارد، تقریباً همه از بیت کوین به‌عنوان دارایی پایه استفاده می‌کنند؛ از همین معیار می‌توان برای رتبه‌بندی و مرتب‌سازی اندازه هولدرهای سایر کوین‌ها نیز استفاده کرد.

    یکی از راه‌های رتبه‌بندی این است که ارزش دلار را برای هر دسته در نظر بگیریم و همان ارزش را برای کوین‌های دیگر اعمال کنید. برای مثال، نهنگ‌های گوژپشت، بیش از ۵۰۰۰ بیت کوین دارند که ارزش امروزی آن حدود ۱۵۰ میلیون دلار است. با استفاده از همان مقدار، یک کیف پول باید ۷۵ هزار اتر (ETH) داشته باشد تا به‌عنوان نهنگ گوژپشت اتریوم در نظر گرفته شود. این معیار نسبتاً معقول به نظر می‌رسد؛ ‌ کوچک‌تر بودن ارزش بازار اتریوم نسبت به بیت کوین، به این معنی است که قدرت فردی با ۷۵ هزار ETH در شبکه اتریوم از قدرت فردی با ۵ هزار بیت کوین در شبکه بیت کوین، بیشتر است.

    در جدول زیر، بر اساس همین معیار درصد عرضه در گردش را برای تعیین سلسله مراتب هولدرهای دیگر کوین‌ها به کار بردیم. برای مثال، یک نهنگ گوژپشتی که ۵ هزار BTC دارد، صاحب حدود ۰٫۰۳ درصد از عرضه فعلی این ارز دیجیتال است. اگر از همین معیار در اتریوم استفاده کنیم، نهنگ گوژپشت اتریوم باید ۳۱٬۱۱۶ اتر داشته باشد. برای سادگی، آن را ۳۰ هزار ETH در نظر می‌گیریم؛ با استفاده از همین محاسبه، می‌توانیم هولدرهای کوین‌های دیگر بازار کریپتوکارنسی را در جدول زیر خلاصه کنیم:

    سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین ETH BNB ADA SOL
    نهنگ‌های گوژپشت ۳۰ هزار ۴۰ هزار ۹ میلیون ۱۰۰ هزار
    نهنگ‌ها ۶ هزار ۸ هزار ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار ۲۰ هزار
    کوسه‌ها ۳ هزار ۴ هزار ۹۰۰ هزار ۱۰ هزار
    دلفین‌ها ۶۰۰ ۸۰۰ ۱۸۰ هزار ۲ هزار
    ماهی‌ها ۳۰۰ ۴۰۰ ۹۰ هزار ۱۰۰۰
    اختاپوس‌ها ۶۰ ۸۰ ۱۸ هزار ۲۰۰
    خرچنگ‌ها ۶ ۸ ۱۸۰۰ ۲۰
    میگو‌ها کمتر از ۶ کمتر از ۸ کمتر از ۱۸۰۰ کمتر از ۲۰

    ازآنجایی‌که توکن‌های مختلف نرخ انتشار متفاوتی دارند، باید به طور مرتب اعداد را بازبینی کنیم و آن‌ها را به‌روز نگه داریم. بااین‌حال، به یاد داشته باشید که این فقط یک معیار است. هدف واقعی، اطمینان حاصل‌کردن از این موضوع است که هولدرهای دو دسته آخر، درصد بسیار بیشتری از عرضه را نسبت به دو دسته اول در اختیار داشته باشند. با دستیابی به این امر، ارزهای دیجیتال می‌توانند به نیروی واقعاً غیرمتمرکز و فارغ از دست‌کاری نهنگ‌ها تبدیل شود.

    گفتار پایانی

    طبق گزارشی از سازمان تجزیه‌وتحلیل ارزهای دیجیتال گلس‌نود، زمانی که صحبت از مالکیت بیت کوین به میان می‌آید، سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین به شرح زیر است:

    • اگر کمتر از یک بیت کوین دارید، متأسفیم! گلس‌نود شما را در انتهای سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین جا می‌دهد؛ میگویی فروتن.
    • اگر بین ۱ تا ۱۰ بیت کوین دارید، در دسته خرچنگ‌ها طبقه‌بندی می‌شوید.
    • اختاپوس‌ها بین ۱۰ تا ۵۰ بیت کوین نگه می‌دارند و اگر بین ۵۰ تا ۱۰۰ بیت کوین داشته باشید، می‌توانید خود را یک ماهی در نظر بگیرید.
    • اما برای اینکه واقعاً در سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین به سمت بالا حرکت کنید، برای دلفین شدن به ۱۰۰ تا ۵۰۰ بیت کوین نیاز دارید.
    • وقتی به ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ بیت کوین رسیدید، به کوسه‌ تمام‌عیار بیت کوین تبدیل می‌شوید.
    • در راس سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین، نهنگ‌ها با ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ قرار دارند اما برای برای اینکه واقعاً بر دریاها حکومت کنید، به بیش از ۵۰۰۰ بیت کوین نیاز دارید تا به نهنگی گوژپشت تبدیل شوید.

    برای اینکه بیت کوین به هدف اولیه خود، یعنی تمرکززدایی قدرت نزدیک‌ شده و به رمزارزی جهانی تبدیل شود، گروه‌های انتهای سلسله مراتب هولدرهای بیت کوین یعنی خرچنگ‌ها و میگو‌ها باید اکثریت قریب به اتفاق بیت کوین‌ها را در گردش داشته باشد.

    شبنم توایی

    شبنم توایی

    علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری می‌نویسمو تحقیق می‌کنم. عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبه‌ها و ثبت لحظات زیبا سپری می‌کنم. بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت می‌برم از اینکه یادگرفته‌هامو دانش و تجربه‌ام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    پیشبینی قیمت بیت کوین و اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۵

    با توجه به تحولات و رویدادهای مهمی که در سال ۲۰۲۴ رخ داد،...

    بهترین ارز دیجیتال برای خرید با ۵ میلیون تومان

    برای خرید و سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال نیازی به...

    4 اپلیکیشن معتبر خرید آنلاین طلا را بهتر بشناسید!

    با استفاده از اپلیکیشن خرید طلای آنلاین، تنها با چند کلیک...

    دیدگاه‌ها 2 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. مصطفی
      مصطفی | 8 آبان 1402

      سلام.ااز میگو ،‌پایینتر نداریم؟ یعنی من هیچی نیستم😪!؟.ولی در سایتی خواندم که در سلسله مراتب ارزهای دیجیتال، نهنگ عنبر اولین رتبه و پلانگتون آخرین رتبه از لحاظ دارایی ارزهای دیجتال معرفی کرده بود.

      • مبین حسینی
        مبین حسینی | 8 آبان 1402

        از میگو پایین‌تر داریم، ولی این سلسله مراتبی که اینجا ذکر شده، براساس دیتاها و اعلام کمپانی گلسنود هستش که احتمالا هدف اون‌ها ردیابی راحت‌تر در آمارها بوده. چون فرضا کسی که 0.005 بیت کوین داره، جایگاهی نسبت به نهنگ 3000 بیت کوینی در نمودار آمارها نداره.