تاریخ انتشار: 23 آبان 1400 | آخرین بهروزرسانی: 11 تیر 1402
زمان مطالعه:
4 دقیقه
استفاده از فرصت ها، در نظر گرفتن انواع ریسک در معاملات و بازارهای مالی و همچنین شناخت بازار کلیدهای اصلی برای موفقیت در سرمایهگذاری هستند. این روزها به غیر از شرکتها و موسسات مختلف افراد نیز به دلیل شرایط اقتصادی جامعه به سرمایهگذاری روی آوردهاند. بنابراین میبایست در این زمینه اطلاعات خود را افزایش داده و از متخصصین در حوزه مالی مشورت گرفت. متخصصان این حوزه و سرمایه گذاران باتجربه با استفاده از برخی عوامل و معیارهایی اقدام به تصمیمگیری در زمینه سرمایهگذاری میکنند که یکی از این معیارها نسبت شارپ است.
برای کسب بهترین نتیجه از سرمایهگذاری در بازارهای مالی مانند بورس باید معیارهای بسیاری از جمله نسبت شارپ را به دست آورید. با در نظر گرفتن نسبت شارپ دقیقا به پرسشهای خود در معاملات مالی پاسخ خواهید داد. اینکه با چه میزان ریسکی چه مقدار سود کسب کردهاید؟ آیا هر سودی ارزش ریسک دارد؟ اگر بخواهیم به سوال نسبت شارپ چیست؟ پاسخ مناسبی بدهیم باید بگوییم:
نسبت شارپ یکی از معیارهای مهم در خصوص بررسی پرتفوی بورسی است که سرمایه گذاران را در زمینه نسبت سود و میزان ریسک آنها در معاملات، راهنمایی میکند. نسبت شارپ، میانگین بازده به دست آمده مازاد بر نرخ سود بدون ریسک به ازای هر واحد از ریسک کل است. پس از این که متوجه شدید نسبت شارپ چیست؟ پیشنهاد میکنیم همراه ما باشید تا با نحوه محاسبه آن نیز آشنا شوید.
نسبت شارپ چه کاربردی دارد؟
از این نسبت در موارد مختلفی در زمینه انواع سرمایهگذاریهای مالی استفاده میشود. نسبت شارپ نحوه عملکرد مدیران سرمایهگذاری در مقایسه با ریسک را ارزیابی میکند. همچنین به افراد کمک میکند تا اطلاعات مفیدی را در رابطه با این که آیا در سهام بورس شرکتی سرمایهگذاری کنند یا پول خود را صرف یک سرمایهگذاری بدون ریسک مانند خرید اوراق بهادار کنند، به دست آورند.
رابطه بین میزان شارپ و میزان سود در یک سرمایهگذاری
با توجه به محاسبه نسبت شارپ (که در ادامه مقاله به صورت کامل به آن خواهیم پرداخت) پس از محاسبه، اعدادی را به دست خواهیم آورد. هر یک از این اعداد به ما میگویند که سرمایهگذاری مورد نظر دارای چه میزان ریسکی خواهد بود.
اگر نسبت شارپ از عدد ۱ کمتر باشد به معنای آن است که سرمایهگذاری در محدوده قابل قبولی نخواهد بود و میزان سوددهی آن کمتر از حد استاندارد است.
اگر نسبت شارپ از عدد ۱ بیشتر باشد به معنای آن است که سرمایهگذاری در محدوده قابل قبولی خواهد بود.
اگر نسبت شارپ از رقم ۲ بیشتر باشد به معنای آن است که سرمایهگذاری از مرز خوب گذشته و بسیار خوب خواهد بود.
اگر نسبت شارپ از رقم ۳ بیشتر باشد به معنای آن است که سرمایهگذاری بسیار عالی خواهد بود.
از پیوند بلاکچین و هوش مصنوعی، به پول میرسیم؟
جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!
نسبت شارپ چگونه محاسبه میشود؟
نسبت شارپ، یک معادله ریاضی است که با توجه به استفاده از معیارها و اطلاعات، مقدار و یا ضریب آنها در فرمول محاسباتی قرار داده و به اعداد و ارقامی که در بالا به آنها اشاره کردیم خواهیم رسید. این نسبت به طور کلی به ما میگوید که آیا سودی که از یک سرمایهگذاری به دست آمده در شرایط پرریسکی بوده و یا یک ریسک نسبتا پایینی داشته است؟!
اگر سرمایهگذاری در یک معامله و سرمایه گذاری، ریسک بیشتری را قبول کرده بنابراین باید سود بیشتری نیز به دست آورده باشد. در قسمت بالا متوجه شدیم که هر چه نسبت شارپ بیشتر باشد به این معناست که سرمایه گذار با ریسک کمتر توانسته است بیشترین بازدهی را به دست آورد.
نسبت شارپ از تفریق «میانگین نرخ بازده سرمایه گذاری» با «نرخ بازده (سود) بدون ریسک» تقسیم بر «انحراف معیار استاندارد بازده سرمایه گذاری» به دست میآید.
میانگین نرخ بازده سرمایهگذاری که با Rp نشان داده میشود. همان نرخ بازده سرمایهگذاری حاصل از یک برگه اوراق بهادار یا میانگین نرخ سود یک سبد سرمایهگذاری در طول یک دوره از زمان باشد.
نرخ بازده بدون ریسک نیز با Rf نشان داده میشود. این نرخ میتواند همان نرخ بازده سپردههای بانکی باشد که هیچ ریسکی برای سرمایه گذار نخواهد داشت.
انحراف معیار را نیز به میزان تغییرات بازدهی سرمایهگذاری نسبت به میانگین بازده آن سرمایهگذاری برای مدت زمان معین در نظر میگیرند که با σP نشان داده میشود. انحراف معیار از سه پارامتر ri بازده در هر دوره از سرمایه گذاری)، ravg (میانگین بازهها در دورههای مشخص) و n (تعداد دوره ها) به دست میآید.
فرمول به دست آوردن انحراف معیار به صورت زیر است:
آیا نسبت شارپ محدودیتی دارد؟
همانطور که در ابتدای این مقاله گفتیم برای موفقیت در یک سرمایهگذاری و با به دست آوردن سودهای قابل توجه در کنار ریسکهای معقول باید چندین عامل و معیار را در کنار هم قرار داده و پس از رسیدن به نتیجه تصمیم سرمایهگذاری در هر بازار مالی اتخاذ گردد. بنابراین نمیتوان با به دست آوردن فقط یک نسبت شارپ برای تصمیم گیری آماده بود! نسبت شارپ فقط بخشی از یک سرمایهگذاری را رصد میکند بنابراین برای گرفتن یک تصمیم قاطع باید شاخصها و معیارهای دیگر را نیز مورد بررسی و محاسبه قرار داد. این نسبت فقط نشان میدهد که چطور عملکرد ریسک و بازده تعدیل میگردد.
رابطه نسبت شارپ با ارزهای دیجیتال چیست؟
بازار ارزهای دیجیتال دارای نوسانات قیمتی بسیاری است. با توجه به این موضوع درک پرریسک بودن این بازار خیلی سخت نیست. با توجه به میزان ریسک بالا در معاملات ارزهای دیجیتال و با توجه به ماهیت نسبت شارپ به راحتی میتوانیم متوجه شویم که اندازه گیری نسبت شارپ در بازار ارزهای دیجیتال بسیار تاثیرگذار خواهد بود. حال از طرف دیگر به دلیل تغییرات قیمتی بسیار فاحش در برخی از ارزها آن هم در بازههای زمانی بسیار نامشخص و حتی کوتاه مدت نسبت شارپ به طور قطعی میزان بازده با توجه به ریسکهای موجود را مشخص نخواهد کرد اما ممکن است بینشی به سرمایه گذار بدهد که بتواند از قیمت آینده ارز مورد نظر اطلاعاتی ارائه دهد که آن هم با توجه به اصل نوسانات بسیار شدید قیمتی و آینده غیر قابل پیشبینی آنها خیلی مورد اطمینان نخواهد بود.
گفتار پایانی!
نسبت شارپ چیست؟ نسبت شارپ یکی از شاخصهای آماری در بازارهای مالی است که نسبت بازده اصلاح شده با ریسک را محاسبه میکند. هر چه اندازه آن بزرگتر باشد نشان دهنده این است که سود به دست آمده دارای ریسک کمتری خواهد بود. این شاخص زمانی که در کنار سایر معیارهای سرمایهگذاری قرار گیرد میتواند بسیار مثمر ثمر باشد.
نسبت شارپ، شاخص فوق العادهای است که یک سرمایه گذار را در جهت به دست آوردن بالاترین بازدهی در کنار ریسکهای موجود راهنمایی میکند.
سوالات متداول!
نسبت شارپ چیست؟
یکی از معیارهای مهم در سرمایه گذاری بورسی است که در آن میزان سود بهدست آمده نسبت به ریسکی که شامل آن معامله میشود مورد بررسی قرار میگیرد.
رابطه نسبت شارپ با ارزهای دیجیتال چیست؟
از آنجایی که معاملات بازار ارز دیجیتال مانند بورس بسیار پرریسک پس محاسبه نسبت شارپ میتواند به موفقیت سرمایه گذاران در معاملات خود کمک بسیاری کند.
کارن آهنگری
بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمیهاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفهی من تو بیتپینه. سعی میکنم دانستههام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانستهها، کمک کنم.