گیتا گوپینات، معاون اول مدیر عامل صندوق بینالمللی پول (IMF)، اخیراً اظهار داشت که برخی کشورها در حال تجدیدنظر در اتکای خود به دلار آمریکا هستند. او توضیح داد که این موضوع از شوکهای اخیر ناشی از همهگیری ویروس کرونا، وضعیت ژئوپلیتیکی با روسیه و نگرانیهای امنیت ملی سرچشمه گرفته است.
به گفته یکی از مدیران صندوق بینالمللی پول، برخی کشورها در مورد نگهداری و معامله دلار آمریکا «فکر دومی» دارند. او افزود:
برخی کشورها بر اساس عوامل مختلفی که بر اقتصاد ایالات متحده تأثیر میگذارد و وضعیت دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره، در حال آماده شدن برای کاهش اتکای خود به دلار هستند.
گوپینات همچنین توضیح داد که این ارزیابی مجدد ناشی از شوکهای مختلفی است که پول ایالات متحده متحمل شده است، از جمله همهگیری ویروس کرونا و درگیری روسیه و اوکراین. او همچنین گفت که در نتیجه، کشورهای بیشتری بر اساس نگرانیهای اقتصادی و امنیت ملی، شرکای تجاری خود را بازنگری میکنند.
با این حال، وی اذعان داشت که علیرغم این شرایط، دلار آمریکا همچنان تقریباً 60 درصد از ذخایر جهانی جهان را تشکیل میدهد. همچنین، تامین مالی معاملات همچنان به شدت تحت سلطه پول آمریکایی است، زیرا اعداد سوئیفت نشان میدهد که 80 درصد تجارت بینالمللی با دلار آمریکا انجام میشود.
در حالی که در میان کشورهای متمایل به ایالات متحده، ترکیب معاملات طی سالهای گذشته تغییر نکرده است، گوپینات تغییرات قابل توجهی را در الگوهای تجاری کشورهای مرتبط با چین تایید کرد. او ارزیابی کرد:
برای اطرافیان چین، سهم دلار آمریکا از پرداختهای مالی معاملاتی از اوایل سال 2022 کاهش یافته است. در همان زمان، سهم رنمینبی بیش از دو برابر شده است، از حدود 4 درصد به 8 درصد.
در همین حال، وارن بافت، سرمایهگذار افسانهای معروف اخیراً اظهار داشت که معتقد است دلار برای مدت طولانی سلطه خود را حفظ خواهد کرد؛ زیرا جایگزین زیادی برای آن وجود ندارد.