سبد سرمایه گذاری 2025

شاخص پوئل (Puell Multiple) چیست؟

آشنایی با شاخص پوئل و ارتباط آن با وضعیت بازار بیت کوین؛
تاریخ: 20 آذر 1400
زمان مطالعه:  4 دقیقه
شاخص Puell Multiple چیست؟

این روزها با افزایش قیمت بیت‌کوین، بسیاری از افراد به این فکر افتاده‌اند که شاید این افزایش قیمت، شروعی تازه برای روند رو به رشد قیمت بیت‌کوین باشد. چرا که عده‌ای از تحلیلگران هم بر اساس شاخص پوئل (Puell Multiple)، از این فرضیه حمایت کرده و معتقدند این شاخص برای چندمین بار در طول تاریخ، سیگنال خرید صادر کرده است. اگر شما هم جزء آن دسته از سرمایه‌گذارانی هستید که در بخش ارزهای دیجیتال فعالیت می‌کنید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا ضمن آشنایی با شاخص پوئل، نحوه محاسبه و استفاده از آن را با یکدیگر بررسی کنیم.

آشنایی با شاخص پوئل (Puell Multiple)

شاخص پوئل که آن را به اختصار PM نیز می‌نامند؛ توسط شخصی به نام دیوید پوئل(Puell David)  به وجود آمد که درآمد ماینرهای بیت‌کوین را نسبت به قیمت BTC بررسی می‌کند. به عبارتی مشخص می‌کند که چه زمانی ماینرها به منظور محاسبه سود به دست آمده از همکاری در شبکه بیت‌کوین، به صورت دسته جمعی، اقدام به فروش می‌کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی بیشتر این شاخص بپردازیم.

شاخص پوئل، به اختصار PM نیز بیان می‌شود.

نحوه محاسبه شاخص پوئل

همان‌طور که گفته شد شاخص یا ضریب پوئل به بررسی درآمد استخراج‌کنندگان بیت‌کوین می‌پردازد و از رابطه زیر محاسبه می‌گردد:

این شاخص با تقسیم میزان ارزش روزانه بیت‌کوین‌هایی که به تازگی مورد ماین شدن قرار گرفته‌اند بر ارزش صدور روزانه بیت کوین با میانگین متحرک 365 روز، محاسبه و به دست می‌آید. توجه به این نکته ضروری است که تمامی موارد موجود در این معادله به دلار محاسبه شده است. با استفاده از این شاخص می‌توان به این نکته پی برد که انجام فروش در چه سطحی، بیشترین سود را نصیب ماینرها خواهد کرد. هدف بیشتر این معیارها، که بر روی سرعت مقادیر موجود در زنجیره یا عدم وجود آن‌ها متمرکز شده‌اند، تعیین زمان یا کمیت دوره‌ها و بازه‌های بازار بیت کوین از نظر فاندامنتال است. در نتیجه چرخه‌ها را از دید یک معامله‌گر تجزیه و تحلیل می‌کند.

انتشار روزانه بیت کوین

اخیراً در جامعه رمزارزها، نوع دیگری از معیارها مورد توجه قرار گرفته که عبارت است از «میزان ارزش دلاری سکه‌های استخراج شده به صورت روزانه» و به آن (Bitcoin’s Daily Issuance) نیز می‌گویند. این معیار ثابت کرده که می‌تواند به صورت پیاپی پائین‌ترین نوسانات موجود در بازار را بر اساس اوج‌های قبلی شناسایی کند. این نوسانات که مربوط به دو روند اصلی بازار که همان بازار خرسی و بازار گاوی است، طی سال‌های اولیه برای چندین دوره کوتاه برقرار بوده است.

اما ایده ساده و خلاقانه دیوید پوئل برای تنظیم میانگین متحرک سالانه، ابزاری جدید و قدرتمند برای سنجش بازه‌هایی است که منجر به سودآوری شده یا موجب فروش اجباری می‌شود. از آنجایی که مکانیسم اصلی این همبستگی‌ها به واسطه سودآوری استخراج بیت‌کوین‌ها تعیین می‌گردد، تا کنون انتشار روزانه بیت کوین به صورت پاداش‌های بلوک کافی بوده که معادل صدور روزانه سکه با توجه به میانگین نظری 1800 بیت کوین است و در اواسط سال 2020 به پایان رسیده است. به هر حال در مقایسه با پاداش بلوک، هزینه معاملات جمع‌آوری شده توسط ماینرها ناچیز نخواهد بود و به احتمال زیاد شامل کل درآمد روزانه ماینینگ می‌شود. البته علاوه بر درآمد بلوک، شامل هزینه‌های معامله نیز خواهد شد.

تلاش‌های صورت گرفته در گذشته، برای تعیین کمیت اصول از دیدگاه ماینر، به عنوان نقطه شروع مورد استفاده قرار می‌گرفت که این نقطه شروع نسبت به معیار Peta Hash Dollar (درآمد روزانه معدن، تقسیم بر Peta Hashes روزانه) بوده است. به علاوه تمامی میانگین‌های مختلفی که برای محاسبه شاخص پوئل تا کنون مورد آزمایش قرار گرفته، اثبات کرده است که استفاده از متریک، معیار را به طرق مختلف منحرف کرده و افراد از رسیدن به یک راستای مناسب، از تمامی قسمت‌ها ناکام مانده‌اند.

اگرچه سیگنال خرید ارسال شده توسط شاخص پوئل، ممکن است برای گاوهای بازار، امیدوار کننده باشد، اما روند داستان ممکن است دچار تغییر شود. دیوید پوئل، با اشاره به انطباق این شاخص بر Hash Rate بیت کوین، نسبت به سیگنال خرید هشدار داده و گفته است میزان هش ریت (Hash Rate) با توجه به سرکوب ماینرها در چین به شدت در ماه‌های اخیر کاهش یافته و نباید از این قضیه غافل شد. به گفته او هش ریت بیت کوین از قیمت آن پیروی کرده و معامله‌گران می‌بایست مراقب شرایط خاص نیز باشند، چرا که ممکن است سیگنال خرید اشتباهی صادر شده باشد و ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد تا شاهد صعود دوباره بیت کوین باشیم.

از نسل Z تا NFT و تحلیل دوج‌کوین در شماره جدید دامیننس

دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!

    نحوه استفاده از شاخص پوئل

    دوره‌ها و بازه‌های زمانی خاصی وجود دارد که میزان ارزش بیت کوین استخراج شده و ورود آن به اکوسیستم، نسبت به حالت‌های نرمال، بسیار کم و یا بسیار زیاد است. شناخت و درک این دوره‌ها و بازه‌ها زمانی برای سرمایه‌گذاران استراتژیک بیت کوین می‌تواند بسیار مفید واقع شود.

    با بررسی نمودارهای شاخص پوئل می‌توان به وضوح به این نکته پی برد که دوره‌ها یا بازه‌هایی وجود دارند که در آن، ارزش روزانه بیت کوین در طول تاریخ بسیار کاهش یافته و شاخص پوئل وارد جعبه سبز رنگ شده (زیر عدد 5/0 قرار گرفته) است. همین امر موجب شده تا در دوره‌های بعدی، بازدهی بیشتری را برای سرمایه‌گذارانی که در این نقطه بیت‌کوین خریداری کرده‌اند، به همراه داشته باشد. همچنین در دوره‌هایی ارزش روزانه بیت کوین در طول تاریخ بسیار افزایش یافته و شاخص پوئل وارد جعبه قرمز رنگ شده (بالای عدد 8 قرار گرفته) است. همین امر موجب شده تا سود کلانی را برای سرمایه‌گذارانی که در این نقطه بیت‌کوین‌های خود را به فروش رسانده‌اند، به همراه داشته باشد.

    گفتار پایانی

    در این نوشتار با شاخص پوئل آشنا شده و دانستیم که اگر بلافاصله تمامی بیت‌کوین‌های استخراج شده در بازار فروخته شوند، چگونه می‌توان مقادیر استخراج شده را با یک سال گذشته مقایسه کرد. این معیار به معامله‌گران کمک می‌کند تا بتوانند چرخه‌های بازار را از نظر جهانی مورد سنجش قرار دهند و زمان مناسب برای ورود به بازار و خروج از آن را تشخیص دهند. البته این کار چندان هم ساده نیست و نیازمند تخصص و مهارت ویژه است.

    خرید و فروش بیت کوین

     

    سوالات متداول

    شاخص یا ضریب پوئل چیست؟

    شاخص پوئل که آن را به اختصار PM نیز می‌نامند، درآمد ماینرهای بیت کوین را نسبت به قیمت BTC در گذشته بررسی می‌کند و از تقسیم میزان ارزش روزانه بیت‌کوین‌هایی که به تازگی مورد ماین شدن قرار گرفته‌اند بر ارزش صدور روزانه بیت کوین با میانگین متحرک 365 روز، محاسبه و به دست می‌آید.

    چگونه می‌توان با استفاده از شاخص پوئل، زمان ورود به بازار و خروج از آن را تشخیص داد؟

    این شاخص دارای نموداری از صفر تا ده است که اگر شاخص در این نمودار بالاتر از عدد هشت قرار بگیرد (وارد جعبه قرمز شود) سیگنال فروش برای سرمایه‌گذاران محسوب شده و در شرایطی ‌که زیر عدد 5/0 باشد (وارد جعبه سبز رنگ شود)، می‌توان آن را سیگنالی برای خرید تلقی کرد.

    کارن آهنگری

    کارن آهنگری

    بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمی‌هاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفه‌ی من تو بیت‌پینه. سعی می‌کنم دانسته‌هام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانسته‌ها، کمک کنم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    تریدفای (TradFi) و نقش آن در دنیای ارزهای دیجیتال

    شاید کلمه تریدفای یا TradFi برایتان کمی ناآشنا باشد؛ اما در...

    میم کوین چیست؟ راهنمای کامل آشنایی و سرمایه‌گذاری در دنیای میم‌ها

    آیا تا‌به‌حال فکر کرده‌اید که یک شوخی ساده اینترنتی...

    آموزش خرید ارز دیجیتال به زبان ساده!

    آموزش خرید ارزهای دیجیتال، از معدود موارد مهمی است که تمامی...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر