مارجین چیست و معاملات مارجین ارزهای دیجیتال چه کاربردی دارند؟

تاریخ انتشار: 16 آبان 1400 | آخرین به‌روزرسانی: 2 شهریور 1402
زمان مطالعه:  7 دقیقه
مارجین چیست و معاملات مارجین ارزهای دیجیتال چه کاربردی دارند؟

روش‌های معاملاتی گسترده‌ای وجود دارد که معامله‌گران در بازارهای مختلف مالی می‌توانند از آن‌ها بهره بگیرند. برخی از روش‌های تریدینگ از دیرباز در بازارهایی چون فارکس وجود داشته‌اند. اما با توجه به کارایی که این روش‌ها دارند، کم‌کم به بازار ارزهای دیجیتال یا کریپتوکارنسی‌ها راه پیدا کرده‌اند. از جمله این روش‌ها می‌توان به معاملات مارجین اشاره کرد.

در ادامه قصد داریم تا ضمن تعریف و بررسی معاملات مارجین، به نکات تکمیلی آموزش معاملات مارجین بپردازیم. اگر شما نیز می‌خواهید از این شیوه معاملاتی استفاده نمایید، می‌توانید با ما همراه شوید.

معاملات مارجین به چه معناست؟

معاملات مارجین «Margin Trading» به معاملاتی گفته می‌شود که در آن‌ها معامله‌گر یا تریدر می‌تواند علاوه بر سرمایه اولیه خود، وجوه بیشتری را اخذ کرده و معامله با حجم بزرگ‌تری را باز کند.

برای مثال، اگر شما در مقام یک تریدر، دارای سرمایه‌ی اولیه 50 دلاری برای باز کردن یک پوزیشن معاملاتی باشید، می‌توانید با استفاده از معاملات مارجین یا اهرم‌دار «Future»، از اهرم‌های 2X،5X،10X و… بسته به نوع پلتفرم معاملاتی خود استفاده نمایید. اگر شما اهرم 2x را انتخاب کنید، به این معناست که در برابر هر یک دلار خود می‌توانید 1 دلار دیگر اهرم دریافت نمایید. مقدار اهرم در بازارهای مختلف از مقدار 2:1 شروع می‌شود. حالا اگر شما برای سرمایه اولیه 50 دلاری خود، اهرم 2:1 بگیرید، یعنی در برابر هر یک دلار سرمایه خود، دو دلار می‌توانید اهرم بگیرید. حالا معامله شما 100 دلاری خواهد بود. شما با استفاده از اهرم‌های بزرگ‌تر می‌توانید معاملات مارجین با حجم بالاتری را استارت بزنید.

دانلود هفتمین ماهنامه دامیننس

سواد اقتصادی و ذهنیت برنده در دنیای کریپتوکارنسی

    پوزیشن‌های فروش (Going Short) و خرید (Going Long)

    زمانی که شما در معاملات مارجین، پوزیشن یا یک موقعیت معامله‌گری را ایجاد می‌کنید، پوزیشن شما یا به‌صورت پوزیشن فروش (Short) است یا به صورت پوزیشن خرید (Long) خواهد بود.

    وقتی شما پوزیشن فروش باز می‌کنید، یعنی پیش‌بینی شما حاکی از آن است که قیمت ارز دیجیتال در آینده سقوط خواهد کرد. برعکس این حالت هم در پوزیشن‌های لانگ ممکن است. یعنی وقتی شما پوزیشن خرید باز می‌کنید، معتقدید که قیمت‌ رمزارز در آینده افزایش خواهد یافت. این دو پوزیشن معاملاتی در مسیر معاملات مارجین مورد استفاده قرار می‌گیرند.

    معاملات مارجین در بازارهای رمزارز

    معاملات مارجین که قبلاً در دیگر بازارهای مالی ارزهای خارجی مانند فارکس برای پوزیشن‌های معاملاتی مختلف و قراردادهای آتی استفاده می‌شد، به صرافی‌های مبادله ارزهای دیجیتال راه پیدا کرده است.

    در صرافی‌های ارز دیجیتال، معاملات مارجین برای خرید توکن و کوین‌های بیشتری از این بازار مورد استفاده قرار می‌گیرند. قرض دهنده یا ارائه کننده اهرم در بازار ارزهای دیجیتال، معمولاً خود صرافی‌ها هستند. وقتی در مارکت کریپتوکارنسی‌ها، معاملات مارجین شروع می‌شود، تریدر باید مقداری از ارزش سفارش خود را در صرافی گروگذاری کند.

    این مورد به آن دلیل لحاظ می‌شود تا صرافی در دادن اهرم به کاربران دچار زیان نشود. اما استفاده از معاملات مارجین ارز دیجیتال هم شرایط خاصی دارد.

    مارجین در ارزهای دیجیتال

    مارجین در ارزهای دیجیتال

    آیا همه تریدرها می‌توانند از معاملات مارجین استفاده کنند؟

    اکثر صرافی‌ها فقط به سرمایه‌گذارانی که معیارهای مشخصی را رعایت می‌کنند، معاملات حاشیه را پیشنهاد می‌کنند. این در حالی است که برخی دیگر از صرافی‌ها انعطاف‌پذیرتر هستند؛ یعنی اگر سرمایه کافی برای پوشش معامله و انجام راستی‌آزمایی اولیه را داشته باشید، به شما اجازه می‌دهند با مارجین معامله کنید.

    برای مثال، صرافی بایننس (Binance) که بزرگ‌ترین صرافی ارز دیجیتال جهان است، معاملات مارجین یا حاشیه‌ای را به همه مشتریانی که فرآیند تأیید این صرافی را تکمیل کنند، ارائه می‌دهد. این در حالی است که در برخی دیگر از صرافی‌های رمزازی برای اخذ حق انجام معاملات مارجین، باید مراحل تأیید پیشرفته را طی نمایند. در این مسیر، بیشتر تریدرها امتیاز کافی برای انجام این معاملات را کسب نمی‌کنند. بنابراین همه‌ی تریدرها بسته به بستر معاملاتی خود می‌توانند از این معاملات بهره بگیرند.

    آیا در رمزارزها معامله مارجین انجام دهیم؟

    کل ماهیت معاملات اهرم‌دار و آموزش معاملات مارجین در تمام بازارها به یک شکل است. اینکه در بازار ارزهای دیجیتال از این شیوه ترید استفاده کنیم یا خیر، به دانش معاملاتی ما برمی‌گردد. تریدری که بتواند با استفاده از استراتژي‌های انتخابی خود به‌صورت مستمر از بازار سود بگیرند، به راحتی می‌توانند از معاملات مارجین استفاده کند.

    استفاده از این روش به تریدرهای مبتدی پیشنهاد نمی‌شود، مگر در محیط‌های آزمایشی و دمو (Demo).

    در هر صورت، استفاده از مارجین می‌تواند سود سرشاری برای تریدرهای حرفه‌ای داشته باشد. نکته قابل توجه در این معامله، سود کردن از پیش‌بینی‌های نزولی است. شما می‌توانید در صورت نزولی بودن بازار، از باز کردن پوزیشن‌های فروش، از بازار سود بگیرید. بنابراین در این روش می‌توان از مزیت دوطرفه بودن بازار ارزهای دیجیتال برای کسب سود بهره گرفت!!

    مخاطرات و مزایای احتمالی

    طبیعتاً سود حاصل از معاملات مارجین بسیار بالاتر از سود معاملات عادی است. اما اگر پیش‌بینی‌های شما اشتباه از آب دربیاید، زیان حاصل از این معاملات نیز چند برابر خواهد بود. یکی از اصلی‌ترین مخاطراتی که در به‌کارگیری معاملات مارجین وجود دارد، امکان بروز مارجین کال «Margin call» است. وقتی پوزیشن معاملاتی لانگ شما برخلاف انتظار دچار زیان شود، دیگر نمی‌توان پوزیشن معاملاتی جدیدی را باز کرد. همچنین اگر زیان بیشتر از سرمایه اولیه باشد، باید برای جبران زیان، سرمایه شخصی بیشتری را به حساب صرافی واریز نمایید. بنابراین در استفاده از معاملات مارجین باید بسیار محطاتانه عمل کرد.

    همچنین استفاده از ابزارهای کاهنده ریسک مانند سفارشات توقف ضرر «stop-order limit» در جلوگیری از مارجین کال مفید خواهد بود. به‌ هرحال باید توانایی تریدینگ یک تریدر در حد حرفه‌ای باشد تا بتوانید از این روش معاملاتی بهره بگیرد. البته خطر لیکوئید شدن هم در این معاملات وجود دارد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

    اگر از مخاطرات معاملات مارجین بگذریم، بزرگ‌ترین مزیت این روش برای تریدرها می‌تواند سود چند برابری این معاملات باشد. طبیعتاً در صورت درست بودن تحلیل‌ها، یک معامله 1000 دلاری اهرم‌دار، بیشتر از یک معامله شخصی 100 دلاری سود به همراه خواهد داشت. تریدرها برحسب دانش و مهارت خود می‌توانند مزیت‌های بیشتری را از این روش دریافت کنند.

    مزایا و معایب معاملات مارجین به‌طور خلاصه

    همان‌طور که خواندید معاملات Margin از ریسک بیشتری نسبت به معاملات عادی و اسپات برخوردار هستند. از طرفی شما با تسلط بر عوامل تاثیر گذار و تحلیل قیمت با استفاده از اهرم ها میتوانید به سود زیادی دست پیدا کنید. در این بخش از مقاله قصد داریم به بررسی برخی از مزایا و معایب این نوع معاملات بپردازیم.

    مزایا و ویژگی‌های این معاملات عبارت‌اند از:

    • نداشتن تاریخ انقضا برای تسویه
    • نداشتن مالیات
    • انجام معاملات دو طرفه
    • امکان سود بیشتر

    معایب مارجین تریدینگ شامل موارد زیر است:

    • پرداخت بهره برای دریافت مارجین
    • ریسک بیشتر
    • عدم مالکیت فیزیکی دارایی

    مارجین در ارزهای دیجیتال

    لیکوئید شدن چیست و در چه صورتی معاملات مارجین لیکوئید می‌شوند؟

    خطر لیکوئید شدن نیز مانند مارجین کال شدن برای تریدرها دردناک است. اما لیکوئید شدن می‌تواند بسیار فاجعه‌بارتر باشد. به همین خاطر ترجیح دادیم تا آن را در تیتر جداگانه‌ای مورد بررسی قرار دهیم. لیکوئید شدن «Liquidation» می‌تواند به قدرت نقدشوندگی هر دارایی مالی یا ارز دیجیتال در بازار اشاره داشته باشد. اما در معنای خطرناک، لیکوئید شدن کاربر می‌تواند منجر به از دست رفتن سرمایه وی شود. در بیشتر صرافی‌های رمزارزی، اگر قیمت بازار به قیمت تعیین شده برای لیکوئید برسد، پوزیشن لانگ باز شده، به صورت خودکار بسته خواهد شد. در این صورت، مارجین اولیه شما کلاً از بین خواهد رفت. در بازارهای پرنوسان، استفاده از اهرم‌های بالا می‌تواند منجر به لیوکوئید شدن و از دست رفتن سرمایه کاربر شود. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که قیمت رمزارز خریداری شده در مدت زمان کوتاهی، نوسان بسیاری را تجربه کند. آن‌گاه هر زیان کوچک در مقیاس چندبرابری اهرم‌ها می‌تواند به یک زیان وحشتناک تبدیل شود!!

    نکات تکمیلی استفاده از معاملات مارجین در کرپیتوکارنسی

    در آموزش معاملات مارجین بازار ارزهای دیجیتال، باید نکات خاصی را در نظر داشته باشید. گاهی توجه به نکات جزئی می‌تواند موجب موفقیت شما در بازار شود. پس اگر قصد آموزش معاملات مارجین برای انجام آن در مارکت کریپتوکارنسی‌ها را دارید، به نکات زیر توجه نمایید:

    • اگر یک تریدر مبتدی هستید، اما علاقه‌مند هستید تا از معاملات مارجین استفاده کنید، این کار را با کوچک‌ترین اهرم‌ها (اهرم 2 یا 3) آغاز کنید. اگر به این شکل عمل کنید، هم مفهوم معاملات مارجین را درک می‌کنید، هم در صورت زیان، ورشکسته نخواهید شد. خطر لیکوئید شدن شما هم به حداقل می‌رسد.
    • برای جلوگیری از لیکوئید یا مارجین کال شدن، حتماً برای تمام معاملات خود حد ضرر یا سفارش توقف ضرر قرار دهید.
    • اگر پوزیشن‌های لانگ خود را برحسب معاملات مارجین باز کردید، باید هر لحظه چشم‌تان نظاره‌گر روند بازار باشد. یک لحظه غفلت می‌تواند نتیجه ناگواری برای معامله مارجینی شما در پی داشته باشد. اما اگر همیشه نظاره‌گر موقعیت معاملاتی خود باشید، در صورت برگشت بازار، می‌توانید عکس‌العمل معقولانه‌ای انجام داده و سرمایه خو را حفظ نمایید.
    یک لحظه غفلت می‌تواند نتیجه ناگواری برای معامله مارجینی شما در پی داشته باشد.
    • روی دارایی‌های که نوسانات شارپی را در بازار تجربه می‌کنند، زیاد حساب نکنید.
    گاهی صعود بیش از حد یک آلت‌کوین فقط یک نقشه پامپ و دامپ برای فریب کاربران مبتدی است.

    پس سعی کنید ضمن نترس بودن، جوانب احتیاط را در مسیر ترید خود رعایت نمایید.

    • برای این که بتوانید یک تریدر مارجین حرفه‌ای شوید، باید همواره در حال آموزش باشید. اگر به دنبال یک شبه پولدار شدن از مارجین استفاده می‌کنید، همین حالا ترید خود را متوقف کنید. چراکه طمع برای ثروت یک شبه، افراد بسیاری را در دام مارجین می‌اندازد. پس صرفاً افرادی می‌توانند از معاملات مارجین سودهای کلان چند برابری بگیرند که دانش، تجربه و آمادگی کافی برای استفاده از این ابزار را داشته باشند.

    پلتفرم‌های معاملاتی ارائه‌دهنده مارجین تریدینگ

    در بازار ارزهای دیجیتال، چندین پلتفرم معاملاتی وجود دارد که امکان معاملات اهرمی یا همان مارجین تریدینگ را فراهم کرده‌اند:

    • سایت BitMex
    • سایت Huobi
    • سایت Whaleclub
    • سایت Kraken
    • سایت بایننس

    گفتار پایانی!

    معاملات مارجین برای تریدرهای حرفه‌ای به مثابه سکوی پرتاب بزرگی هستند تا این تریدرها بتوانند سودهای چند برابری از هر معامله خود بگیرند.

    این روش به اندازه‌ای که می‌تواند برای تریدرهای حرفه‌ای سودمند باشد، برای تریدرهای تازه‌کار خطر دارد. بنابراین اگر تازه‌کار هستید، کلاً معاملات مارجین صرافی را برای خود خاموش کنید.

    اگر بسیار مشتاقید تا آن را امتحان کنید، می‌توانید از کوچک‌ترین مارجین‌ها برای باز کردن معاملات مارجین بهره بگیرید تا بتوانید از آن تجربه کسب کنید. اما توصیه می‌کنیم در ابتدای امر، به هیچ وجه از اهرم‌های بزرگ استفاده نکنید. هر سؤال، ابهام، نظر یا ایده‌ای در رابطه با معاملات مارجین ارز دیجیتال دارید، آن را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.

    کارن آهنگری

    کارن آهنگری

    بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمی‌هاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفه‌ی من تو بیت‌پینه. سعی می‌کنم دانسته‌هام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانسته‌ها، کمک کنم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    پولبک (Pullback)؛ فرصتی برای ورود یا هشداری برای خروج؟

    استراتژی معاملات پولبک یک تکنیک تریدینگ رایج است که به تریدر ...

    دپوزیت در ارزهای دیجیتال به چه معناست؟

    دپوزیت ارز دیجیتال یکی از مفاهیم ابتدایی و مهم در کریپتو است ...

    دکس تریدینگ (DEX Trading)؛ فرصتی برای معامله به سبکی متفاوت

    دکس تریدینگ (DEX Trading) سبک معاملاتی جدید و پر بازدهی است ...

    دیدگاه‌ها 4 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. بهمن بهرامی
      بهمن بهرامی | 9 دی 1402

      خوبه

    2. پویا
      پویا | 10 دی 1401

      سلام. به نظر شما کدوم صرافی داخلی یا کارگزاری داخلی معاملات مارجین داره؟

    3. امیر
      امیر | 30 فروردین 1401

      سلام خسته نباشید یه سوال داشتم که معاملات مارجین تا چند روز هستند ؟ یعنی اگه پیش بینی تریدر درست باشه و همیجنوری سود کنه و تا چند روز وقت داریم تا از اون وامی که به ما داده استفاده کنیم ؟

      • کارشناس محتوا
        کارشناس محتوا | 4 اردیبهشت 1401

        سلام امیر جان
        بستگی داره به اون جایی که وام میگیره ازش.
        اکثرشون سود روزشمار میگیرن.
        بازم اگه سوالی بود در خدمتم.
        موفق باشی.