هفته‌نامه تحلیل آنچین گلسنود – هفته ۲۴ سال ۲۰۲۴؛ تشریح تناقضات

تاریخ: 26 خرداد 1403
زمان مطالعه:  6 دقیقه
هفته‌نامه تحلیل آنچین گلسنود – هفته ۲۴ سال ۲۰۲۴؛ تشریح تناقضات

با ورود حجم قابل توجه سرمایه از طریق صندوق‌های قابل معامله یا ETFهای آمریکا، ظاهراً معاملات خنثی Cash-and-Carry در حال بی‌اثر کردن این فشار تقاضای جدید است و این یعنی برای تحریک بیشتر بازار بیت کوین، نیاز به تقاضای غیر آربیتراژی است. در کنار این موضوع، در این مقاله به واگرایی بین کاهش آدرس‌های فعال و افزایش تعداد تراکنش‌های شبکه هم خواهیم پرداخت. موضوعاتی که در این هفته از سری تحلیل گلسنود به آن خواهیم پرداخت، عبارتند از:

  • با ظهور پروتکل رونز (Runes)، شاهد واگرایی متناقضی بین کاهش آدرس‌های فعال و افزایش تعداد تراکنش‌ها هستیم.
  • در حال حاضر، اشخاص شناخته شده و بزرگ مقدار قابل توجه ۴.۲۳ میلیون BTC در اختیار دارند که در واقع ۲۷٪ از موجودی شبکه است. از این تعداد، موجودی ETFهای نقدی آمریکا این روزها به ۸۶۲ هزار واحد رسیده است.
  • ساختار معاملات Cash-and-Carry هم ظاهراً منبع اصلی تقاضای ورودی از ETF هاست؛ به طوریکه این صندوق‌های معاملاتی به عنوان ابزاری برای خرید در بازار نقدی استفاده می‌شود، در حالیکه به طور همزمان حجم قابل توجهی از پوزیشن‌های شورت در بازار فیوچرز CME Group ثبت شده است.

تناقضی در فعالیت شبکه بیت کوین

شاخص‌های فعالیت آنچینی مثل تعداد آدرس‌های فعال، تراکنش‌ها و حجم معاملات شبکه می‌تواند ابزاری ارزشمند برای تحلیل رشد و عملکرد یک شبکه بلاک چینی مهیا کنند. وقتی چین در اواسط سال ۲۰۲۱، صنعت ماینینگ بیت کوین را محدود و ممنوع کرد، تعداد آدرس‌های فعال بیت کوین ریزشی شدید را تجربه کرد و از روزی ۱.۱ میلیون آدرس به حوالی ۸۰۰ هزار آدرس رسید.

شبکه بیت کوین هم اکنون کاهش مشابهی را در فعالیت شبکه تجربه می‌کند، اگرچه عوامل این پدیده کاملاً متفاوت است. در بخش‌های بعدی این مقاله، تشریح خواهیم کرد که چگونه کتیبه‌ها، اوردینالز، توکن‌های BRC-20 و پروتکل رونز، تغییر بنیادین در نحوه تحلیل آنچین فعالیت شبکه ایجاد کرد.

مومنتوم آدرس‌های فعال

مومنتوم آدرس‌های فعال

با وجود سابقه طولانی در تلاقی بین مومنتوم قوی بازار و رشد تعداد آدرس‌های فعال و تراکنش‌ها در هر روز، به نظر می‌رسد که این روزها این روند انحرافاتی را به خود دیده است.

با اینکه ظاهرا تعداد آدرس‌های فعال در حال کاهش شدید است، مقدار تراکنش‌هایی که توسط شبکه پردازش می‌شود به قله تاریخی جدیدی رسیده است. میانگین تعداد ماهانه تراکنش‌ها در حال حاضر به ۶۱۷ هزار عدد در روز رسیده که ۳۱٪ بالاتر از میانگین سالانه بوده و تقاضای نسبتاً بالا برای فضای بلاک بیت کوین را نشان می‌دهد.

مومنتوم تعداد تراکنش‌ها

مومنتوم تعداد تراکنش‌ها

اگر کاهش اخیر آدرس‌های فعال را با سهم تراکنش‌های منتسب به کتیبه‌ها و توکن‌های BRC20 مقایسه کنیم، می‌توانیم همخوانی بسیار شدیدی را مشاهده کنیم. لازم به ذکر است که تعداد کتیبه‌های شبکه هم از اواسط آپریل امسال کاهش شدیدی را تجربه کرده‌اند.

این به ما می‌گوید که عامل اصلی کاهش فعالیت آدرس‌ها، عمدتاً به خاطر کاهش کاربری کتیبه‌ها و اوردینال‌هاست. این نکته حائز اهمیت است که بسیاری از والت‌ها و پروتکل‌ها در این حوزه، چندین مرتبه از آدرس‌ها استفاده می‌کنند؛ البته اگر آدرسی در یک روز بیشتر از یک بار فعال باشد، بازشماری نمی‌شود. از این رو اگر یک آدرس در روز ده تراکنش‌ را ثبت کند، به عنوان ۱ آدرس فعال با ۱۰ تراکنش ثبت خواهد شد.

سهم تعداد تراکنش‌های کتیبه‌ها (میانگین ۱۴ روزه)

سهم تعداد تراکنش‌های کتیبه‌ها (میانگین ۱۴ روزه)

برای نمایش مقدار و شدت رشد کتیبه‌ها از اوایل ۲۰۲۳، می‌توانیم ببینیم که مقدار کل تعداد کتیبه‌ها در این مدت چه مقدار رشد کرده است. در زمان نگارش این مقاله، تعداد کتیبه‌ها به ۷۱ میلیون عدد رسیده است؛ اگرچه از اواسط آپریل امسال، محبوبیت این پروتکل به طرز معناداری کاهش یافته است.

تعداد کل کتیبه‌ها

تعداد کل کتیبه‌ها

برای تشریح این کاهش فعالیت کتیبه‌ها، باید به ظهور پروتکل Runes اشاره کنیم؛ پروتکلی که مدعی‌ست، روشی بهینه‌تر برای معرفی توکن‌های مثلی در بیت کوین معرفی کرده است. پروتکل رونز در بلاک هاوینگ شروع به کار کرد؛ اتفاقی که به خوبی کاهش تعداد کتیبه‌ها از اواسط آپریل را نشان می‌دهد.

Runes مکانیزمی متفاوت از کتیبه‌ها و توکن‌های BRC20 را بکار می‌گیرد و از فیلد OP-RETURN (با حجم ۸۰ بایت) بهره می‌گیرد. این به پروتکل اجازه می‌دهد که داده‌های اختیاری را در عین نیاز به مراتب کمتر به فضای بلاک در شبکه ثبت کند.

با راه اندازی پروتکل رونز در زمان هاوینگ (۲۰ آپریل ۲۰۲۴)، تقاضا برای تراکنش‌های رونز با جهشی عظیم به ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار عدد در روز رسید و از آن زمان تاکنون در همین سطوح بالا باقی ماند.

تفکیک تعداد تراکنش‌ها با روز و نوع

تفکیک تعداد تراکنش‌ها با روز و نوع

تراکنش‌های مرتبط با رونز حالا کاملاً جایگزین توکن‌های BRC20، اوردینالز و کتیبه‌ها شده‌اند و ۵۷.۲٪ از تراکنش‌های روزانه را به خود اختصاص داده‌اند. این به وضوح به ما می‌گوید که علاقه تریدرها از کتیبه‌ها به سمت بازار Runes معطوف شده است.

تفکیک تعداد تراکنش‌ها با روز و نوع (درصد)

تفکیک تعداد تراکنش‌ها با روز و نوع (درصد)

واگرایی در تقاضای ETF ها

واگرایی دیگری که اخیراً توجه تحلیلگران ما را به خود جلب کرده، حرکت خنثی و افقی نمودار قیمت، با وجود حجم قابل توجه ورود سرمایه به بازار از طریق ETF های نقدی است. برای ارزیابی و تحلیل تقاضای ETF ها، می توانیم موجودی ETF ها (۸۶۲ هزار BTC) را با دیگر اشخاص لیبل‌دار مقایسه کنیم.

  • ETF نقدی آمریکا = ۸۶۲ هزار BTC
  • امین Gox = ۱۴۱ هزار BTC
  • دولت آمریکا = ۲۰۷ هزار BTC
  • همه صرافی‌ها = ۲.۳ میلیون BTC
  • ماینرها (به جز پاتوشی) = ۷۰۶ هزار BTC

مجموع موجودی همه این اشخاص به طور تخمینی ۴.۲۳ میلیون واحد است که در واقع ۲۷٪ از کل موجودی تعدیل شده در گردش شبکه است (کل موجودی شبکه منهای کوین‌هایی که بیش از ۷ سال از نهفتگی آن‌ها می‌گذرد).

موجودی اشخاص بزرگ

موجودی اشخاص بزرگ

کوین بیس به عنوان یک شخص، بخش بزرگی از این مقدار را به خود اختصاص داده است: هم به صورت موجودی صرافی و هم متصدی ETF نقدی از طریق سرویس امانی خود. شرکت‌های Coinbase و Coinbase Custody، به ترتیب ۲۷۰ و ۵۶۹ هزار BTC در اختیار دارند.

موجودی کوین بیس

موجودی کوین بیس

از آنجایی که کوین بیس هم به مشتریان متمول ETF خود خدمات رسانی می‌کند و هم کاربران عادی و انفرادی از آن استفاده می‌کنند، تأثیر این پلتفرم در پروسه قیمت‌گذاری بازار اهمیت فوق‌العاده بالایی پیدا کرده است. با ارزیابی تعداد واریزهای نهنگی به والت‌های صرافی کوین بیس، می‌توانیم رشد قابل توجهی در تراکنش‌های ورودی بعد از راه‌اندازی ETF ها را مشاهده کنیم.

البته با ارزیابی بیشتر، دیدیم که سهم قابل توجهی از این واریزی‌ها به خروج سرمایه از آدرس‌های مرتبط با GBTC مرتبط است. کوین‌هایی که در طول سال جاری نقل و انتقالات عظیمی را در شبکه بیت کوین ایجاد کردند.

تراکنش‌های ورودی/خروجی نهنگ‌ها در کوین بیس

تراکنش‌های ورودی/خروجی نهنگ‌ها در کوین بیس

علاوه بر فشار فروش GBTC در زمان رالی بازار به سمت قله تاریخی جدید، عامل دیگری هم وجود دارد که فشار تقاضای ETF های نقدی آمریکا را خنثی کرده است.

با نگاهی به بازار فیوچرز CME Group، می‌بینیم که حجم معاملات باز بعد از ثبت رکورد جدید ۱۱.۵ میلیارد دلاری در مارس ۲۰۲۴، در بالای ۸ میلیارد دلار به ثبات رسیده است. این می‌تواند نشانگر این واقعیت باشد که تعداد روزافزونی از تریدرهای بازارهای سنتی در حال پذیرش استراتژی معامله Cash-and-carry هستند.

این معاملات آربیتراژ شامل موضع‌گیری خنثی و بی‌طرفانه، روی‌آوری به خرید پوزیشن لانگ در بازار نقدی و فروش (معامله شورت) در قراردادهای آتی در همان دارایی‌ایست که اختلاف قیمت مثبت (پریمیوم) دارد.

حجم معاملات باز بازار فیوچرز - CME

حجم معاملات باز بازار فیوچرز – CME

در اینجا می‌توانیم ببینیم که اشخاص در دسته صندوق‌های پوشش ریسک، در حال جمع‌آوری مقدار روزافزونی از پوزیشن‌های شورت در بیت کوین هستند.

این پدیده به ما می‌گوید که ساختار معاملات Cash-and-Carry، منبع اصلی این ورود حجم قابل توجه سرمایه از ETF ها هستند؛ به طوریکه ETF ها ابزاری برای دستیابی به پوزیشن لانگ در بازار نقدی است. صرافی CME Group هم رشد قابل توجهی در حجم معاملات باز و هم سهم کلی بازار از سال ۲۰۲۳ را تجربه کرده است؛ این یعنی صرافی مذکور به پلتفرم ترجیحی برای صندوق‌های پوشش ریسک برای ثبت پوزیشن شورت در بازار فیوچرز تبدیل شده است.

در حال حاضر، صندوق‌های پوشش ریسک در بازارهای CME Bitcoin و Micro CME Bitcoin با حجم ۶.۳۳  میلیارد دلار و ۹۷ میلیون دلار، به طور خالص در پوزیشن شورت هستند.

جمع بندی نهایی

واگرایی عظیم بین شاخص‌های فعالیت شبکه بیت کوین، با افزایش محبوبیت پروتکل Runes بیش از پیش شده است؛ این پروتکل عمدتاً آدرس‌ها را چندین مرتبه بکار می‌گیرد و از هر کدام برای انجام چندین تراکنش استفاده می‌کند.

ظهور و افزایش محبوبیت معاملات Cash-and-carry بین پوزیشن لانگ در ETF های نقدی آمریکا و شورت گرفتن در بازار فیوچرز صرافی CME Group، کاملاً جریان سرمایه ورودی از طریق صندوق‌های ETF را خنثی کرده است. این امر باعث شده که رفتار قیمت بیت کوین کاملاً خنثی باشد؛ این یعنی برای افزایش معنادار قیمت نیاز به تقاضای غیر آربیتراژی از اشخاصی داریم که واقعاً قصد خرید و هولد بیت کوین را دارند.

میلاد آقایاری

میلاد آقایاری

Fiat Free, Since 93 :) درباره کریپتو می‌نویسم. چون به نظرم راه امیدوارکننده‌ایه واسه یه کوچولو بیشتر کردن عدالت در جهان

مطالب نویسنده
کلیدواژه‌ها
اشتراک گذاری:

مطالب مشابه

تحلیل تون کوین (TON)؛ منتظر رشد باشیم؟ | ۳ آذر

تون کوین یکی از ارزهای دیجیتال برجسته بازار کریپتو است که...

تحلیل ارز متیس (MATIS)؛ بررسی نواحی مهم بر سر راه صعود | 1 آذر

ارز دیجیتال متیس با نماد METIS یکی از محدود پروژه‌های حوزه...

دیدگاه‌ها
در پاسخ به دیدگاه کاربر