بیت کوین قله تاریخی چرخه چهارم خود را شکست و به بالای سطح ۷۲ هزار دلار رسید تا بازار یک قدم دیگر به سرخوشی نزدیکتر شود. همان روند سنتی انتقال ثروت از گروه هودلرها به سفتهبازان تازهوارد این روزها بهوضوح قابل رویت است. از طرفی ثبت سود بازار نقدی و تقاضا برای اهرم در بازار آتی بهشدت رشد داشته است. در این نسخه از هفتهنامه تحلیل آنچین گلسنود، به سراغ بررسی وضعیت بازار بیت کوین در این روزهای خوش جوی میپردازیم.
ورود به محدوده سرخوشی
در این هفته، قیمت بیت کوین در مبنای دلار آمریکا به قله تاریخی جدیدی رسید و بعد از شکست سد ۶۹٬۲۰۰ دلار، تا سطح ۷۲٬۳۰۰ دلار پیش رفت. اگر بخواهیم فقط به شکستهای اصلی قلههای تاریخی را بررسی کنیم، خواهیم دید که این جهش، چهارمین شکست قله تاریخی قیمت در تاریخ بازار بیت کوین است. در این هفته، همین تغییر جو بازار به محدوده سرخوشی (Euphoria Zone) را که با ثبت قله تاریخی جدید قیمت آغاز میشود، بررسی میکنیم. از دیدگاه دادههای آنچین، این لحظات باعث ایجاد یک تغییر مهم در الگوهای رفتاری سرمایهگذاران شده که این تغییر، بخصوص در تعادل نسبی میان هودلرها و سفتهبازان وضوح بیشتری دارد.
البته قیمت تنها چیزی نیست که این روزها به قله تاریخی جدیدی رسیده، کپ محقق شده بیت کوین (Realized Cap) که سنجشی برای کل ثروت ذخیره شده در شبکه بیت کوین است، بهتازگی با رشد بیش از ۴۰ میلیارد دلاری از ابتدای ماه مارس تاکنون، به سطح جدید ۵۰۴ میلیارد دلار رسیده است. کپ محقق شده در حال حاضر با نرخ ۵۴ میلیارد دلار در ماه، در حال افزایش بوده و ازاینحیث، در حال نزدیک شدن به جهشهای قیمت اوایل سال ۲۰۲۱ است. این وضعیت بهخوبی نشان میدهد که جریان ورودی سرمایه به بیت کوین تا چه اندازه چشمگیر بوده است؛ وضعیتی که نتیجه موفقیت حیرتانگیز ETFهای بیت کوین در آمریکاست.
تداوم انتقال ثروت
یکی از الگوهای کلاسیکی که در طول روندهای صعودی بیت کوین شاهدش هستیم، انتقال ثروت از سرمایهگذاران قدیمی به جدید است. سرمایهگذارانی که در چندین ماه یا سال قبل، کوینها را در سطوح قیمتی پایین خریداری کردهاند، با رسیدن قیمت به قله تاریخی جدید شروع به عرضه و ثبت سودهای هنگفت خود میکنند. این انتقال ثروت، بار دیگر در حال انجام است، بهطوریکه سهم ثروت در اختیار «کوینهای جوان» (جابهجا شده در ۳ ماه گذشته)، از اکتبر ۲۰۲۳ تا به امروز رشدی ۱۳۸ درصد تجربه کرده است. این نشاندهنده عرضه مداوم سرمایهگذاران بلند مدتی است که در گذشته کوینهای خود را حداقل به مدت ۳ ماه هولد کردهاند.
حالا میتوانیم از منظر موجودی هولدرهای کوتاهمدت (Short-Term Holder) و هولدرهای بلندمدت (Long-Term Holder)، وضعیت مشابه در چرخههای قبلی را بررسی کنیم. با این کار میبینیم که موجودی LTHها از زمان ثبت رکورد در نوامبر ۲۰۲۳، به میزان ۶۶۰ هزار واحد کاهش یافته است. البته لازم به ذکر است که ۵۶ درصد از این کاهش موجودی، به خاطر بازخرید از صندوق GBTC بوده است. از طرف دیگر، موجودی STHها در همین مدتزمان رشدی ۸۱۰ هزارواحدی را تجربه کرده است. این افزایش موجودی از دو منبع بوده است:
۶۶۰ هزار بیت کوین از هولدرهای بلندمدت
۱۵۰ هزار بیت کوین برداشت از موجودی صرافیهای تحتنظر
بهطورکلی، به نظر میرسد که این انتقال ثروت دنبالهروی چرخههای قبلی بیت کوین است و هم تغییر ساختار مالکیت کوینها را نشان میدهد و هم تعادل پویای بین عرضه، تقاضا و قیمت را به نمایش میگذارد.
با توزیع کوینها توسط LTH ها، فشار فروش آنها باید با ورود تقاضای جدید به بازار جذب و خنثی شود. چالش مهم پیش روی تحلیلگران این است که بتوانند زمانی را که این فشار عرضه به نقطه غلبه بر تقاضای جدید رسیده و آن را خسته میکند، تشخیص دهند. نمودار زیر دو مورد را نشان میدهد:
(آبی) درصد دراودان (Drawdown) موجودی LTH از سطح اوج.
(قرمز) درصد افزایش موجودی STH از کف چرخه خود.
در قله روندهای صعودی اخیر، موجودی LTHها از ۱۴ درصد تا ۲۵ درصد کاهش یافته است؛ چیزی که نشاندهنده درجات فشار توزیع در هر چرخه است. از طرف دیگر، موجودی STHها در حوالی قله چرخهها به حداکثر خود رسیده و از کف چرخه خود رشد بیش از ۸۳ درصد را تجربه کرده است. حال اگر بخواهیم یک فرضیه ساده ایجاد کنیم و بگوییم که این دراودان (Drawdown) و رشدها در واقع بازتابی از رابطه عرضه و تقاضای بازار در قله چرخهها هستند، به این نتیجه خواهیم رسید که وضعیت کنونی بازار حدود ۳۰ درصد از چرخه توزیع معمولی را پشت سر گذاشته است.
نسبت RHODL شاخص محبوب دیگری برای پایش این انتقال ثروت از هودلرها به سفتهبازان تازهوارد است. این شاخص با ایجاد نسبتی بین ثروت در اختیار کوینها ۱ هفتهای و ۲-۱ ساله خلق شده است. بخشهای آبیرنگ نمودار زیر، عبور نسبت RHODL از مقدار کنونی خود ۶۳۰۰ را نشان میدهد. در اینجا میبینیم که این شاخص در موضعی بسیار مشابه با شکستهای اخیر قله تاریخی قرار گرفته و این یعنی انتقال ثروت کاملاً با سوابق گذشته بازار همخوانی دارد.
با جداسازی مقدار ثروتهای در اختیار هر باند سنی (قرمز، یکهفتهای و آبی، ۲-۱ ساله)، میتوانیم روند انتقال ثروت را در طول یکچرخه بهتر ببینیم.
در کف روندهای نزولی، گروه هودلرها بخش اعظم ثروت را در اختیار دارند، به شکلی که منحنی ۲-۱ ساله (آبی) به اوج چرخه خود میرسد.
در قله روندهای صعودی، گروه سفتهبازها اکثر کوینها را در اختیار دارند، بهطوریکه منحنی ۱ هفتهای (قرمز)، در کنار نمودار قیمت به قله چرخه خود میرسد.
بار دیگر، شکست قله تاریخی قیمت با تغییر این وضعیت همراه شده است، بهطوریکه ثروت در اختیار سرمایهگذاران جدید از ثروت هولدرهای بلندمدت پیشی گرفته است.
ثبت سودهای بهدستآمده
ازآنجاییکه در بازار هر فروشنده، با خریداری منطبق میشود، فشار توزیع هولدرهای بلندمدت در این روزها با مقدار یکسانی از تقاضای ورودی از طرف هولدرهای کوتاهمدت، روبرو میشود. ارزشگذاری دوباره کوینهای قدیمی که مبنای هزینه پایینتری دارند، در قیمتهای بالاتر به معنای ورود سرمایه به بازار است، چرا که خریدار جدید باید آن کوینها را با مبلغ بیشتری خریداری کند. از این رو میتوانیم جریان ورودی سرمایه را هم با رشد کپ محقق شده نشان دهیم و هم با شاخص سود محقق شده (Realized Profit) با شکلی دقیقتر به نمایش بگذاریم. در این هفته، اندازه سود محقق شده با عرضه در سطح شبکه، به سطوح بالایی رسید؛ بهطوریکه از میانه بلندمدت یک انحراف معیار بیشتر بود.
این وضعیت کاملاً مشابه با شروع فاز سرخوشی قبلی است؛ چیزی که در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ هم شاهدش بودیم.
در آخرین نمودار امروز، یک یافته بسیار جالبتوجه را به نمایش میگذاریم که به شاخص محبوب SOPR و فاندینگریت بازار آتی مرتبط میشود. نمودار زیر دو چیز را دنبال میکند:
(آبی) SOPR تعدیل با اشخاص (منهای ۱)، میانگین ضریب سود/ضریب ثبت شده با عرضه آنچین واقعی (جدا شده از انتقالات داخلی و غیرپولی) را نشان میدهد. مقادیر بالاتر نشاندهنده آن است که متوسط کوینها به طور میانگین با عرضه خود سود بیشتری را تثبیت میکنند.
(نارنجی) فاندینگریت بازار آتی (سالانه)، نشاندهنده نرخ بهرهای است که تریدرهای لانگ به شورتها پرداخت میکنند (البته در مقدار منفی فاندینگریت، این رابطه معکوس است). فاندینگریت در سنجش مقدار و جهت اهرم در بازار آتی به ما کمک میکند و همچنین به بازارسازان انگیزه میدهد تا به بازار نقدینگی تزریق کرده و اختلاف را آربیتراژ کنند.
تشابه بین این دو شاخص بسیار جالبتوجه است؛ چرا که در واقع هر دو یک چیز را به تحلیلگران میگویند، ولی از دیدگاههای متفاوت. هر دو شاخص، در حال حاضر به سطوحی رسیدهاند که آخرین بار در روند صعودی اواخر ۲۰۲۰ و اوایل ۲۰۲۱ دیده شده بود. این یعنی ثبت سود در بازار نقدی و شبکه تشدید شده و در کنار سوگیری لانگ در بازار آتی هم بیشتر شده است. در واقع متوسط عرضه در شبکه سودی ۲۷ درصد را ثبت میکند، درحالیکه تریدرهای بازارها آتی برای دسترسی به اهرم حاضرند تا ۳۵ درصد و ۴۵ درصد بهره پرداخت کنند. هر دو شاخص در گذشته به سطوح بالاتری هم رسیدهاند، ولی هم اکنون قطعاً در «محدوده سرخوشی» قرار گرفتهاند.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
جمعبندی نهایی
بیت کوین در این هفته به چهارمین قله تاریخی چرخه خود رسیده و برای اولینبار به سطح ۷۲ هزار دلار رسید. این حرکت با ورود سرمایه عظیمی به این دارایی همراه شده است؛ چیزی که باعث شد کپ محقق شده با نرخی مشابه با روند صعودی سال ۲۰۲۱، یعنی حدود ۵۴ میلیارد دلار/ماه رشد کند. شاخصهای مختلف بازار نشان میدهند که چرخه کنونی تشابهات جالبتوجهی با شکستهای قبلی قله تاریخی قیمت دارد، بهطوریکه انتقال ثروت از دست هودلرهای معتقد به سفتهبازهای تازهوارد به طور مداوم در حال انجام است. این وضعیت، نشاندهنده تعادلی سالم بین عرضه ناشی از توزیع و تقاضای جدید بازار است، ولی از طرفی زنگ خطرهایی را به صدا در میآورد. زنگهایی که خبر از نزدیک شدن به قله چرخه میدهند.
شبنم توایی
علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری مینویسمو تحقیق میکنم.
عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبهها و ثبت لحظات زیبا سپری میکنم.
بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت میبرم از اینکه یادگرفتههامو دانش و تجربهام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.