تئوری میلک شیک دلار؛ نوشیدنی که اقتصاد جهان را تغییر می‌دهد

تاریخ انتشار: 9 دی 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 17 دی 1402
زمان مطالعه:  7 دقیقه
تئوری میلک شیک دلار

ممکن است در مصاحبه های توییتر یا پادکست درباره تئوری میلک شیک دلار از برنت جانسون شنیده باشید. در حالی که به نظر می‌رسد میلک شیک دلار نوشیدنی بسیار خوشمزه‌ای است، اما در واقعیت نظریه‌ای است که اگر خلاف آن صورت بگیرد، اوضاع بسیار تلخ خواهد شد.

برخلاف نظریه برنت جانسون، بسیاری از سرمایه‌گذاران، مانند ری دالیو (Ray Dalio)، احساس می‌کنند که ایالات متحده قدرت جهانی رو به زوالی است و ارز دلار به عنوان ارز ذخیره جهان درخشش خود را از دست خواهد داد. آن‌ها استدلال می‌کنند که ایالات متحده با افزایش ماشین چاپ، دنیا را با دلار پر کرده است و در نهایت، ارزش دلار به طور نسبی کاهش می‌یابد و دیگر ارزی نخواهد بود که چرخ‌های تجارت جهانی را چرب کند. این سرمایه‌گذاران معتقدند احتمال دارد تورم عجیب‌وغریبی در انتظار دلار باشد و مردم برای این‌که مواد اولیه ساده مثل نان و شیر را بخرند، باید کلی پول خرج کنند؛ اما برنت جانسون با تئوری میلک شیک دلار خود این نظریه را نقض می‌کند.

ولی نظریه میلک شیک دلار چیست و براساس این تئوری چه آینده‌ای در انتظار ارز دلار است؟

میلک شیک دلار چیست؟

تئوری میلک شیک دلار که توسط برنت جانسون از سانتیاگو کپیتال نوشته شده است، پیش‌بینی می‌کند علیرغم عدم قطعیت‌های اقتصادی کنونی جهانی، دلار آمریکا بر سایر ارزها غالب خواهد شد. این نظریه بر دو استراتژی متضاد بانک مرکزی متمرکز است: تامین نقدینگی گسترده توسط بانک‌های مرکزی جهانی و سیاست‌های پولی سخت‌گیرانه‌تر فدرال رزرو ایالات متحده.

استراتژی اول باعث ایجاد «میلک شیک» از سرمایه جهانی شده و استراتژی دوم به عنوان «نی» عمل می‌کند و در نهایت ترکیب هر دو باعث می‌شود تا ارز دلار همانند نوشیدنی خوشمزه‌ای، هر روز لذیذتر شود. با وجود ضعف‌های ذاتی اقتصادی ایالات متحده، نظریه جانسون نشان می‌دهد که دلار با تبدیل شدن به پناهگاه مالی جهانی تقویت خواهد شد. این نظریه تحریک آمیز باعث ایجاد بحث‌های داغی در مجامع اقتصادی شده است.

دانلود هفتمین ماهنامه دامیننس

سواد اقتصادی و ذهنیت برنده در دنیای کریپتوکارنسی

    تئوری میلک شیک دلار چگونه کار می‌کند؟

    تئوری دلار میلک شیک نشان می‌دهد که وقتی بانک‌های مرکزی در سراسر جهان اقتصادهای خود را با سیاست‌های پولی آسان «مخلوط» می‌کنند (گویی که میلک شیک‌ها را با طعم‌های مختلف ترکیب می‌کنند)، دلار آمریکا همان چیزی است که سرمایه جهانی را از طریق نی به خود جذب می‌کند.

    اساساً، چون نرخ بهره ایالات متحده بالاتر از سایر کشورهای توسعه یافته است و برای بازپرداخت بدهی‌های دلاری به دلار خارجی نیاز است، پول خارجی به ایالات متحده مهاجرت می‌کند و باعث تقویت دلار می‌شود. در حالی که اقتصاد ایالات متحده امروز دارای نقاط ضعف خاصی است، سیاست‌های پولی متمایز همچنان به دلار آمریکا نسبت به سایر ارزها برتری می‌دهد. طرفداران این نظریه معتقدند که دلار آمریکا تنها به عنوان پناهگاه امن جهانی تقویت خواهد شد. بااین‌حال، دلار قوی‌تر می تواند عواقب قابل توجهی برای ارزش‌گذاری و پذیرش برخی دارایی‌ها، به ویژه ارزهای دیجیتال داشته باشد.

    نظریه میلک شیک دلار از کجا می آید؟

    تئوری میلک شیک دلار از مقایسه میلک شیک استفاده می‌کند تا نشان دهد که دلار (و بازار سهام ایالات متحده) تمایل دارند سرمایه و دارایی‌های سرمایه‌گذاران را در سراسر جهان و در طول بحران، جذب کنند. این تئوری به دلایل مختلفی اعم از موارد زیر ایجاد شده است:

    • جهان به دلار معتاد است؛ حتی اگر این موضوع را نفی کنند.
    • دلیل دیگر امنیتی است که دلار از آن برخوردار است.

    میلک شیک ارز دلار

    به طور کلی، مشکل اصلی اعتیاد به دلار این است که جهان برای پرداخت و حضور در جوامع بین‌المللی به دلار نیاز دارد. این درحالی است که کشورهای دیگر نمی‌توانند دلار چاپ کنند؛ بنابراین تقاضا برای آن بیشتر شده و اینجاست که تصویر میلک شیک نمایان می‌شود. به خصوص، فدرال رزرو آمریکا (FED) از زمان بحران مالی جهانی و پاندمی، میلک شیک نقدینگی بزرگی ایجاد کرده است؛ اما مسئله اصلی این است که اگر فدرال رزرو آمریکا، نرخ بهره را افزایش دهد، تکلیف این میلک شیک چه می‌شود؟ احتمالاً مردم پیش از پیش به دنبال دلار باشند و بیشتر بدهکار شوند.

    اگرچه اقتصادهای خارج از ایالات متحده ممکن است در رکود قرار گیرند و قدرت خرید کمتری با دلار داشته باشند، ارزش دلار همچنان افزایش می‌یابد؛ زیرا وزن بار بدهی دلاری آن‌ها بیشتر و بیشتر می‌شود. در نتیجه میلک شیک دلار همواره خوشمزه باقی می‌ماند و هر روز به قدرت دلار افزوده می‌شود. در واقع، طبق نظریه میلک شیک دلار، اگر روزی ارز دیگری جای دلار را بگیرد، دلار نه به‌خاطر ضعف‌هایش، بلکه به دلیل قدرت زیادش از سر راه برداشته خواهد شد.

    فاکتورهای موثر در تئوری میلک شیک دلار

    عوامل متعددی در تئوری میلک شیک دلار نقش دارند که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

    سیاست‌های پولی متفاوت

    نهادهای مالی دارای سیاست‌های پولی مختلفی هستند که تحت تأثیر سیاست‌ها و اولویت‌های دولتی قرار گرفته‌اند و این وضعیت شرایط اقتصادی متنوعی در سراسر جهان ایجاد می‌کند. در حالی که این استراتژی‌ها ممکن است به مدت کوتاهی تسکین‌دهنده باشند، در طولانی مدت به دلیل بدهی‌ها و تورم دچار مشکلات می‌شوند.

    نرخ بهره بالاتر در ایالات متحده

    این تئوری نشان می‌دهد که نرخ بهره نسبتاً بالا در ایالات متحده، باعث جذب سرمایه جهانی برای به دست‌آوردن بازدهی بهتر می‌شود. همان‌طور که ایالات متحده تلاش می‌کند تورم داخلی را با افزایش نرخ بهره کنترل کند، نسبت به سایر ارزهای جهانی قوی‌تر می‌شود. پس از 11 عمل اصلاحیه و تعدیل بر روی نرخ بهره در کمتر از 18 ماه، نرخ وام اولیه ایالات متحده در حال حاضر بین 5.25٪ و 5.5٪ قرار دارد که این بالاترین میزان آن در بیش از دو دهه است.

    تقاضای جهانی برای دلار: تقاضا برای دلار آمریکا به دلیل نقش آن به عنوان ارز ذخیره اولیه جهان و استفاده از آن در تجارت و امور مالی بین‌المللی همچنان زیاد است. اکثر کشورهای جهان، واردات و صادرات خود را با دلار انجام می‌دهند. با وجود این، بسیاری به صورت هماهنگ تلاش می‌کنند تا میزان تسلط دلار را کاهش دهند. برای مثال، کشورهای بریکس (BRICS) اخیراً تصمیم گرفته‌اند تجارتشان را با استفاده از ارزهای محلی خود انجام دهند، عملی که به منظور متعادل کردن قدرت صعودی دلار صورت گرفته است.

    تاثیرات میلک شیک دلار در اقتصاد جهانی

    تئوری میلک شیک دلار تاثیرات مثبت و منفی زیادی در اقتصاد جهانی خواهد داشت. از مهم‌ترین تاثیراتی که این نظریه بر جهان خواهد گذاشت، عبارت‌اند از:

    عواقب میلک شیک پول دلار

    • بروز مشکل در بازارهای نوظهور و افزایش بدهی: کشورهایی که بدهی قابل توجهی به دلار دارند، ممکن است با تقویت دلار آمریکا برای انجام تعهدات خود با مشکل مواجه شوند. صعود دلار می‌تواند منجر به یک بحران بدهی بالقوه جهانی، به ویژه برای کشورهای در حال مبارزه شود.
    • جریان سرمایه جهانی: این نظریه جریان سرمایه به سمت ایالات متحده را پیش‌بینی می‌کند که به طور بالقوه بر قیمت دارایی‌ها و تصمیمات سرمایه‌گذاری تأثیر می‌گذارد. همانطور که دلار آمریکا حمایت بیشتری را به دست می‌آورد، نقدینگی سایر اقتصادها را کاهش می‌دهد.
      طبق گزارش com، ماه ژوئن 2023 شاهد ورود خالص سرمایه بین المللی خزانه داری 147.8 میلیارد دلار بود که یک تغییر قابل توجه از خروجی تعدیل شده 161.6 میلیارد دلاری در ماه قبل بود که بالاترین میزان از جولای 2022 بود.
    • پذیرش ارزهای دیجیتال: هرچه دلار قوی‌تر شود، کشورهایی که اقتصاد ناپایداری دارند، بیشتر به سمت ارزهای دیجیتال سوق پیدا کرده و رمزارزها را جایگزین دلار می‌کنند. ارزهای دیجیتال قوی‌تر مانند بیت کوین و اتریوم و ارزهای پایدار مانند USDT، DAI و USDC می‌توانند به ارزهای اصلی مبادله تبدیل شوند.

    آیا نظریه میلک شیک دلار می‌تواند اشتباه باشد؟

    تئوری میلک شیک دلار بسیار به واقعیت نزدیک است و همان‌طور که اکنون هم می‌بینیم، هیچ ارزی تابه‌حال نتوانسته پا جای پای دلار بگذارد. دلار هر روز قدرتش بیشتر می‌شود و این نظریه را اثبات می‌کند؛ اما تکنولوژی‌های جدیدی که به وجود آمده یا در راه هستند، هر آن می‌توانند ورق بازی را برگرداند؛ به‌خصوص اگر مردم از تکنولوژی و ارز جدید استقبال کنند. بسیاری از کشورهایی که اقتصاد ناپایداری دارند و نمی‌توانند بدهی‌های دلاری خود را بپردازند، بیشتر از همه مشتاق ارزهای جدید هستند و تمایل دارند تا قدرت دلار از بین برود. چنان‌چه دلار قدرتمند شود و از طرفی، ارزش سایر ارزها کم‌تر شود، بدون شک به تعداد چنین کشورهایی اضافه خواهد شد و اینجاست که مردم به ارز جدیدی مثل ارزهای دیجیتال روی خواهند آورد.

    بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که هرچند در حال حاضر تئوری میلک شیک دلار عین واقعیت است و تا سال‌ها نمی‌توان آن را برکنار کرد، در سال‌های آینده ممکن است شرایط جور دیگری رقم بخورد و ارزهای دیگری ارزشی برابر یا حتی بیش‌تر از دلار داشته باشند.

    ارتباط نظریه میلک شیک دلار با ارزهای دیجیتال

    تئوری میلک شیک دلار بر پویایی ارزهای فیات جهانی، به ویژه دلار آمریکا تمرکز دارد و مدعی است که دلار شکست‌ناپذیر بوده و هر روز قدرتمندتر می‌شود تا این‌که دیگر هیچ ارزی نتواند جلودارش باشد. عوامل مختلفی مثل جنگ‌های صورت گرفته و پاندمی کرونا نیز باعث برجسته‌تر شدن این نظریه شدند. بااین‌که این تئوری درست به نظر می‌رسد، اما از دل بحث‌های داغی که درباره این موضوع سر گرفته، میلک شیک بیت کوین پدید می‌آید. ولی میلک شیک بیت کوین چیست؟

    میلک شیک بیت کوین

    میلک شیک بیت کوین، نظریه‌ای اقتصادی است که بیان می‌کند، اگر دلار آمریکا قوی شود، سرمایه‌گذاران به بیت کوین به عنوان دارایی امن‌تری روی خواهند آورد. در واقع، افزایش ارزش دلار، می‌تواند موجب افزایش هزینه‌های واردات برای کشورهایی شود که ارزهای ضعیف‌تری دارند. این امر هم به کاهش ارزش پول ملی این کشورها منجر می‌شود و انگیزه بیشتری برای آن‌ها ایجاد می‌کند تا به ارزهای دیجیتال به عنوان جایگزین دلار روی آورند. و چه ارز دیجیتالی بهتر از بیت کوین؟

    در حال حاضر، بیت کوین به عنوان جایگزین جذابی برای دلار در کشورهایی که اقتصاد ناپایداری دارند، مطرح می‌شود. اگر این سرمایه‌گذاران به بیت کوین روی آورند، می‌تواند منجر به افزایش قیمت بیت کوین شده و در نهایت جای دلار را بگیرد.

    گفتار پایانی

    تئوری میلک شیک دلار، در صورت تحقق، بر اهمیت دلار آمریکا در چشم‌انداز مالی جهانی تأکید می‌کند. با‌این‌حال، منتقدان استدلال می‌کنند که ممکن است این یک دیدگاه بیش از حد ساده‌انگارانه باشد و پیچیدگی‌های اقتصاد جهانی را تضعیف کند. ازاین‌رو، ممکن است مردم به راحتی به ارزهای دیگری مثل ارزهای دیجیتال روی آورند و این مشکل را حل کنند. اتفاقی که در چند سال اخیر در بسیاری از کشورهای ضعیف با ارز کم‌ارزش‌تر مشاهده می‌کنیم.

    نظر شما درباره تئوری میلک شیک دلار چیست؟ آیا این نظریه به زودی اثبات شده و ارز دلار عنوان قوی‌ترین ارز دنیا را از آن خود خواهد کرد یا ورق خواهد برگشت؟

    عارفه رهبری

    عارفه رهبری

    تکنولوژی، نویسندگی و صدای کیبورد، من رو به وجد میارن. واسه همینم توی اکثر حوزه‌های تکنولوژی از جمله کریپتو غرق میشم، یاد می‌گیرم و می‌نویسم. حدود 2 سالی هست که در حوزه تولید محتوای صنعت کریپتو فعالیت می‌کنم و در تلاشم تا مفاهیم بلاک چین و کریپتو رو با زبانی ساده به مخاطب‌ها ارائه بدم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    اثر دومینو در کریپتو؛ تاثیر زنجیره‌وار ارزهای دیجیتال بر روی یکدیگر

    بازار کریپتو اغلب مانند یک اتاق پژواک عمل می‌کند، صدای موفقی ...

    سود مرکب چیست؟ آشنایی با فرمول و نحوه محاسبه سود مرکب

    سود مرکب، از پرتکرارترین مفاهیم در بازارهای مالی برای سرمایه ...

    فین تک، رگ تک و ساپ تک؛ سه رویکرد متفاوت برای تحول دنیای مالی

    فین تک، رگ تک و ساپ تک سه فناوری جدیدی هستند که هرکدام با رو ...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر