فیلمها یکی از بهترین ابزارها برای بررسی مفاهیم جدید و آیندهنگرانه هستند. فیلم متاورسی، با ارائه تصویری از آینده احتمالی متاورسها، به ما کمک میکند تا بهتر با این مفهوم آشنا شویم.
متاورس، مفهومی که در سالهای اخیر به یکی از پرطرفدارترین موضوعات در حوزه فناوری تبدیل شده، دنیایی مجازی است که در آن افراد میتوانند با یکدیگر و با محیط پیرامون خود تعامل داشته باشند. این دنیای جدید پتانسیل تغییر نحوه زندگی ما را دارد و میتواند تأثیرات عمیقی بر اقتصاد، جامعه و فرهنگ ما داشته باشد. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با دنیای متاورس، مقاله «متاورس چیست» را مطالعه کنید.
گاهی درک دنیای ناشناخته متاورس سخت و غیرممکن میشود. اینجاست که فیلمهای متاورسی میتوانند نقش مهمی را در شناخت ما از متاورس بازی کنند. این نوع فیلمها ژانرهای مختلفی دارند و از دیدگاههای گوناگونی به متاورس میپردازند. برخی از این فیلمها، متاورس را بهعنوان مکانی مثبت و امیدبخش نشان میدهند، درحالیکه برخی دیگر، آن را بهنوعی خطرناک و تاریک به تصویر میکشند.
بااینحال، در این مقاله، به معرفی ۱۰ فیلم متاورسی میپردازیم که هر کدام دیدگاه منحصربهفردی از این مفهوم را ارائه میدهند. بیشک، با تماشای هر یک از آنها، دریچههای جدیدی از دنیای هیجانانگیز متاورس به روی شما باز خواهد شد.
بازیکن شماره یک (Ready Player One)
فیلم Ready Player One محصول ۲۰۱۸ که توسط استیون اسپیلبرگ ساخته شده، برگرفته از رمانی به همین نام اثر ارنست کلاین منتشر شده در سال ۲۰۱۱ است. در ۹۷.۳٪ از مقالاتی که سعی در توضیح متاورس دارند، این فیلم بهعنوان منبعی برای شناخت بیشتر آن معرفی شده است.
Ready Player One زمانی به نمایش درآمد که هنوز مردم نام متاورس را نیز نشنیده بودند. در واقع، نام متاورس در سال و زمانی که فیسبوک نام خود را به Meta تغییر داد، بیشتر موردتوجه قرار گرفت؛ بنابراین، این فیلم جزو اولین فیلمهایی است که به تعریف واقعیت مجازی پرداخته و به همین خاطر هنوز در خاطرات مردم باقیمانده است.
در بهترین فیلم متاورسی یعنی Ready Player One، پایه متاورس «The Oasis» نامیده میشود و همانطور که از نامش پیداست، نقطهای نادر از خوبیهای ناشی از تکنولوژی را در واقعیتی تاریک برای قهرمان داستان نشان میدهد. دلیل گنجاندن Ready Player One در اینجا بهخاطر تمرکز داستان فیلم بر روی یک بازی ویدئویی به نام Oasis، بهعنوان هدف اصلی متاورس، است. در این بازی، افراد از دنیای واقعی به دنیایی مجازی سفر میکنند و به افراد دیگر برای پیداکردن گنج ملحق میشوند.
داستان فیلم Ready Player One در سال ۲۰۴۵ اتفاق میافتد، جایی که دنیا بهشدت فروریخته است و مردم دیگر به واقعیت اهمیت نمیدهند. اگر به موضوع متاورس و واقعیت مجازی علاقهمندید، حتماً اقدام به دانلود فیلم Ready Player One کنید.
مرد آزاد (Free Guy)
اگر درک سایر فیلمهای متاورسی برایتان دشوار است و به دنبال فیلمی سرگرمکننده با این مضمون هستید، Free Guy جزو بهترین فیلمهای متاورس از دیدگاه کاربران است.
فیلم Free Guy فیلمی متاورسی با ژانر کمدی است. در واقع، ترکیب آنها، باعث شده تا درک این فیلم بسیار آسانتر از سایر فیلمها باشد. در این فیلم، شخصیت گای، با بازی رایان رینولدر، کارمند بانکی در شهری آزاد است که هیچ تصوری از بازیهای ویدئویی و اینکه او یکی از شخصیتهای داخل یک بازی ویدئویی است، ندارد؛ اما ناگهان طی یک سری اتفاقات متوجه میشود که روزهای او دارد تکرار میشود و در واقع، او یکی از شخصیتهای غیر بازیکن داخل بازی است. اینجاست که داستان عمیقتر میشود و او سعی میکند با انسانهای واقعی ارتباط برقرار کرده و سایر شخصیتهای بازی را از گزند بازیکنان بازی در امان نگه دارد.
برای آشنایی با دنیای متاورس، تماشا و دانلود فیلم کمدی Free Guy را از دست ندهید.
سری فیلمهای ماتریکس (Matrix)
هیچ راهی برای صحبت در مورد متاورس بدون ذکر سری فیلمهای The Matrix وجود ندارد؛ چرا که مجموعه ماتریکس با انتشار اولین فیلم از این مجموعه در سال ۱۹۹۹، جزو اولین و بهترین فیلمهای متاورسی بود که مردم را با این مفهوم آشنا کرد.
در چارچوب دنیای فیلم متاورسی، ماتریکس واقعیت شبیهسازی شدهای است که توسط ماشینهای حساس به دنبال جنگ با بشریت ایجاد شده است. در این جدول زمانی، ماشینها به خودآگاهی دست یافتند و سعی کردند با دولتهای انسانی برای همزیستی مسالمتآمیز به توافق برسند، اما انسانها با تعصبی شدید آن را انکار کردند. در جنگ بعدی، انسانها برای قدرت ماشینها آماده نبودند و در ناامیدی خود، آسمان را با نانیتها تاریک کردند تا ماشینها را از منبع اصلی انرژی خود یعنی خورشید محروم کنند. جای تعجبی نیست که این کار تأثیر مخربی بر روی زمین داشت و منجر به قحطی جهانی و زوال سریع حیات بیولوژیکی شد.
درحالیکه این سیاره کاملاً غیرقابلسکونت است، ماشینها شروع به برداشت انسان برای انرژی زیستالکتریکی میکنند؛ اساساً از انسان بهعنوان باتری استفاده میکنند. برای صدها سال پس از جنگ، انسانها از بدو تولد تا مرگ در داخل غلافهای پر از مایع بزرگ میشوند و کاملاً از ماهیت واقعی خود بیخبرند. درنهایت، در این فیلم شاهد نبرد انسانها برای رهایی از این بندگی هستیم. توصیه میکنیم حتما اقدام به دانلود سری فیلمهای ماتریکس کرده و آن را تماشا کنید.
آواتار (Avatar)
فیلم علمی تخیلی آواتار (Avatar) محصول سال ۲۰۰۹ به کارگردانی جیمز کامرون، یکی از موفقترین فیلمهای تاریخ سینماست. آواتار داستان جاک سالی، سرباز سابق نیروی دریایی ایالات متحده را روایت میکند که برای شرکت پالپالین فرستاده میشود تا در یک برنامه زیستی – کیهانی به نام پروژه آواتار شرکت کند. این پروژه بهمنظور ایجاد بدنی سایبری برای انسانها در سیاره پاندورا طراحی شده تا بتوانند با بومیان این سیاره ارتباط برقرار کنند.
در واقع، آواتار با قراردادن انسانها در شبیهساز بدن و ذهن ناویها، دنیای پاندورا را کاوش میکند. ناویها که در محیطی سمی برای انسان زندگی میکنند، گونههای بسیار پیشرفتهای هستند که میتوانند کارهایی فراتر از هوش انسانی انجام دهند. فناوری انتقال آگاهی انسان در این فیلم بسیار شگفتانگیز است. در حالت کلی، آواتار به بررسی این مفهوم و همچنین بهرخکشیدن قابلیتهای فناوری AR و VR میپردازد.
در فیلم آواتار، سیاره پاندورا یک دنیای مجازی کامل است که از دنیای واقعی قابلتشخیص نیست. انسانها میتوانند در این دنیا با یکدیگر و با محیط پیرامون خود تعامل داشته باشند. همچنین، میتوانند در این دنیا فعالیتهای مختلفی مانند کار، تفریح، و روابط اجتماعی انجام دهند.
البته، آواتار یک فیلم متاورسی علمی تخیلی است و برخی از عناصر آن ممکن است با متاورسهای واقعی متفاوت باشد. بهعنوانمثال، در فیلم آواتار، انسانها به طور فیزیکی به دنیای مجازی منتقل میشوند. در متاورسهای واقعی، ممکن است اینگونه نباشد.
بااینحال، آواتار تصویری قابلباور از آنچه یک متاورس میتواند باشد، ارائه میدهد. فیلم نشان میدهد که متاورسها میتوانند پتانسیل تغییر نحوه زندگی ما را داشته باشند. تماشا و دانلود سری فیلمهای آواتار را از دست ندهید.
یادآوری کامل (Total Recall)
Total Recall، فیلم علمی تخیلی محصول سال ۱۹۹۰ به کارگردانی پل ورهوفن، یکی از فیلمهای کلاسیک این ژانر است. این فیلم بر اساس داستان کوتاهی از فیلیپ کی. دیک به نام «We Can Remember It for You Wholesale» ساخته شده است.
Total Recall داستان کوین فلین، کارگر کارخانهای را روایت میکند که به یک شرکت به نام Rekall مراجعه میکند تا خاطرات سفری تفریحی به مریخ را در ذهن خود بسازد؛ اما در طول فرآیند، کوین متوجه میشود که خاطرات او واقعی هستند و او در واقع جاسوسی است که برای سازمانی به نام UFB کار میکرده است. اگر علاقهمند به واقعیت مجازی و دنیای متاورس هستید، حتما نسبت به دانلود فیلم Total Recall اقدام کنید.
درحالیکه ایده خاطرات کاذب با جهانهای مجازی متفاوت است، شکی نیست که یکی از کاربردهای متاورس در آینده این است که به مردم اجازه میدهد تا موجودیتهای متناوب و موازی را در جهانهای مجازی، رهبری کنند. ما قبلاً نسخهای از آن را در MMORPG و بازیهای پردرآمد مانند GTA V در دنیای واقعی دیدهایم؛ اما این موضوع در متاورس بیشتر برجسته خواهد بود، بهخصوص زمانی که VR در زندگی عموم مردم ریشه کرده و توانایی کسب درآمد در قلمروهای مجازی وجود خواهد داشت.
افشاگری (Disclosure)
Disclosure، فیلمی علمی تخیلی محصول سال ۱۹۹۴ به کارگردانی بری لوینسون، یکی از اولین فیلمهایی است که مفهوم متاورس را به تصویر میکشد. این فیلم بر اساس رمانی به همین نام از مایکل کرایتون ساخته شده است.
Disclosure داستان مایکل مور، یک مهندس نرمافزار را روایت میکند که به دلیل شکایت از آزار و اذیت جنسی از سوی رئیس زن خود، کار خود را از دست میدهد. مایکل معتقد است که این شکایت، یک توطئه علیه اوست که توسط شرکت رقیب آنها طراحی شده است.
اگرچه متاورس موضوع غالب فیلم Disclosure نیست، شرکتی که داگلاس برای آن کار میکند، تلاش میکند تا دنیایی مجازی مشترک و بلادرنگ بسازد که به کاربران اجازه میدهد در پایگاههای دادهای که بهعنوان دنیای مجازی ارائه میشوند، قدم بزنند. دلیل گنجاندن این فیلم در لیست بهترین فیلم متاورسی این است که علیرغم اینکه قسمت اعظم فیلم قدیمی است، سختافزار استفادهشده در آن کاملاً دقیق بودند. برای مثال، انتقال اطلاعات از طریق لمس، پلتفرمهای پیادهروی ثابت، عینکهای واقعیت مجازی، فناوری ردیابی حالت چهره و موارد دیگر بسیار شبیه به سختافزارهای امروزی است. تماشا و دانلود فیلم Disclosure را از دست ندهید.
سری فیلمهای Tron
سری فیلمهای Tron یکی از اولین و تأثیرگذارترین آثار علمی تخیلی است که مفهوم متاورس را به تصویر میکشد. این سری فیلمها در سالهای ۱۹۸۲ و ۲۰۱۰ منتشر شدهاند و داستانهای خود را در یک دنیای مجازی به نام Grid روایت میکنند.
جف بریجز در نقش کوین فلین، مهندس نرمافزاری که قبلاً کارمند شرکت فناوری چندملیتی ENCOM بود، بازی میکند. درحالیکه فلین تلاش میکند تا مین فریم ENCOM را هک کند، هوش مصنوعی قدرتمند آن که بهعنوان Master Control Program (MCP) شناخته میشود، با استفاده از لیزری آزمایشی فلین را در فضای واقعیت مجازی به نام «گرید»، پر از برنامههای حساس، آپلود میکند. این برنامهها توسط «کاربران» که نسخههای دیجیتالی انسانهایی هستند که به شبکه منتقل شدهاند، متمایز میشوند. برای تماشای این فیلم هیجانانگیز، اقدام به دانلود فیلم Tron کنید.
رالف خرابکار (Wreck-it Ralph)
Wreck-it Ralph، انیمیشنی کمدی محصول سال ۲۰۱۲ به کارگردانی ریچ مور و فیل جانستون، یکی از اولین انیمیشنهای متاورسی است که بهصورت گستردهای موردتوجه قرار گرفت.
انیمیشن رالف خرابکار داستان رالف، شخصیتی منفی در بازی ویدئویی را به تصویر میکشد که از اینکه همیشه بهعنوان یک آدم بد در حال شکست است، خسته شده است و اکنون میخواهد قهرمان بازی باشد. او برای رسیدن به این هدف، به دنیای دیگری از بازی ویدئویی سفر میکند.
انیمیشن رالف خرابکار شخصیتهای نمادین بازیهای ویدئویی مختلف مانند Bowser از Mario و Zangief از Street Fighter را به نمایش میگذارد. شما در این انیمیشن تعامل شایان ستایش بین این شخصیتها را خواهید دید و طعم سفر در چندین جهان را خواهید چشید. برای دانلود انیمیشن رالف خرابکار روی لینک کلیک کنید.
آپلود (Upload)
«آپلود (Upload)» در آینده و دنیایی نهچندان دور روایت میشود که امکان آپلود ذهن و وجدان انسانها پس از مرگ فراهم شده است. این فیلم متاورسی با تمرکز بر روی شخصیت اصلی به نام «ناتان» شکل میگیرد. ناتان پس از یک حادثه ناگوار، در دنیای دیجیتالی به نام Lakeview منتقل میشود که زندگی بعد از مرگ را تجربه میکند.
در دنیای دیجیتال، ناتان با چالشها و رازهایی در مورد مرگ و دنیای متاورسی روبرو میشود. هر قسمت از سریال با افکاری پیچیده و تصاویر زیبا، مخاطب را به تفکر و تأمل در مورد زندگی و مرگ میاندازد. در واقع، آپلود با ترکیب محتوای ویدئویی و محتوای متاورسی، علاوه بر سرگرمکننده بودن، به تماشاگران فرصت میدهد تا در مورد زندگی و مرگ، به تفکر واقعی پرداخته و به دنیای نامحدود فناوری و متاورسی وارد شوند. برای دانلود سریال Upload بر روی لینک کلیک کنید.
وست ورلد (Westworld)
Westworld یک سریال اورجینال HBO است که در فصل اول به بررسی زمینههای تکنولوژیکی و جامعهشناختی گستردهای میپردازد. این سریال در ابتدا بهعنوان نوعی واقعیت افزوده آغاز میشود که در آن از رباتهایی برای افزایش تجربه نقشآفرینی بازیکنان استفاده میشود؛ اما ماجرا به همینجا ختم نمیشود. رباتها کمکم به آگاهی میرسند و داستان را با اتفاقات جذابتری ترکیب میکنند.
سریال وست ورلد محصول سال ۲۰۱۶ به کارگردانی جاناتان نولان و لیزا جوی است که در از همان قسمت اول، تبدیل به پرسروصداترین سریالهای اخیر تبدیل شد. بهخصوص کسانی که به موضوع متاورس و فناوری هوش مصنوعی علاقهمندند هستند، این سریال را بهعنوان بهترین فیلم متاورسی معرفی میکنند. ناگفته نماند که این سریال طیف گستردهای از موضوعات، از جمله نگرانیهای آگاهی و تعیین سرنوشت، اراده آزاد، اخلاق، مفاهیم خیر و شر و هوش مصنوعی را پوشش میدهد. برای تماشای این سریال زیبا، اقدام به دانلود سریال Westworld کنید.
گفتار پایانی
در این مقاله به معرفی ۱۰ فیلم متاورسی پرداختیم که هرکدام از این آثار بهصورت یکتا و جذاب، جوانب مختلفی از مفهوم متاورسی را در دنیای سینما نمایان کردهاند.
برخی از فیلمهای متاورسی چندین سال پیش وجود چنین دنیایی را پیشبینی کردهاند و اکنون که به آن نزدیک شدهایم، سایر فیلمها که بهتازگی به نمایش درآمدهاند، ما را با جنبههای جدیدی از متاورس و دنیای عجیبی که احتمالاً در آینده منتظر ماست، آشنا میکنند.
شما کدام فیلم متاورسی معرفی شده را تماشا کردهاید؟ آیا فیلم یا سریال دیگری را در این زمینه میشناسید؟ نام فیلم یا سریال موردنظرتان را برای ما بنویسید.
عالی بود
فیلم اینسپشن