زمانی که با کاهش قیمت بیت کوین مواجه میشویم، با اصطلاحات رایجی همچون «اصلاح قیمت» و «سقوط قیمت» در دنیای ارزهای دیجیتال رو به رو خواهیم بود که در بسیاری از مواقع به اشتباه، به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند. اما باید دانست که این دو اصطلاح، معنای متفاوتی دارند. اگر شما هم جزء آن دسته از کاربرانی هستید که به تازگی وارد دنیای ارزهای دیجیتال شدهاید، ممکن است درک تفاوت بین این دو اصطلاح کمی برایتان دشوار باشد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با مفاهیم «اصلاح قیمت» و «سقوط قیمت» آشنا شده و تفاوتهای آنها را با یکدیگر بررسی کنیم.
هرگاه قیمت یک دارایی به طور تدریجی و در طی چند روز متوالی، با کاهش بیش از ده درصدی قیمت رو به رو میشود، «اصلاح قیمت» اتفاق افتاده و نمایانگر آن است که معاملهگران بازار گاوی، از معامله در بازار خسته شده و نیاز به استراحت و تجدید قوا دارند. این حالت زمانی اتفاق میافتد که اکثر خریداران، خریدهای خود را انجام دادهاند و خریدار جدیدی برای حمایت کردن از روند صعودی بازار وجود ندارد. در نتیجه وقتی که فروشندگان، سفارش فروش داراییهای خود را میدهند ولی خریداری برای خرید وجود ندارد، سفارشهای فروش بر روی هم انباشت شده و همین امر موجب میشود تا قیمتها به تدریج کاهش پیدا کند.
در مورد بیتکوین، حتی رویدادهای کوچک و جزئی هم میتوانند نقش به سزایی در اصلاح قیمت آن داشته باشد، اما در ابتدا با عوامل مختلف تکنیکالی از جمله ورود خریداران یا روندهای صعودی بیتکوین به سطوح مقاومت قوی، کاهش حجم معاملاتی و اختلاف میان جهت قیمت بیتکوین و شاخصهایی مانند شاخص قدرت نسبی (RSI) که میزان تکانه یا حرکت آن را اندازه میگیرند، شروع میشوند.
اصلاح قیمت یا «Correction» هنگامی رخ میدهد که شاخص سهام، بیش از ۱۰ درصد دچار سقوط شود.
آشنایی با سقوط قیمت ارزهای دیجیتال
طبق تعاریف موجود از بازارهای سنتی، سقوط قیمت زمانی رخ میدهد که یک دارایی، کاهش بیش از ده درصدی را در طول یک روز تجربه کند. در این حالت میگوئیم که قیمت آن دارایی سقوط کرده است. با توجه به اینکه کاهش قیمت یا به اصطلاح سقوط قیمت در بازار رمزارزها، اغلب به دلیل تغییرات غیر منتظره و ناگهانی روی میدهد، همین امر موجب میشود تا سرمایهگذاران زیادی با ترس زیاد و به طور وحشتزده از بازار خارج شوند. میدانیم عوامل تکنیکال میتوانند تأثیرات قابل توجهی بر میزان قیمت بیتکوین داشته باشند، اما سقوطهای بیشتر عموماً به دلایل بنیادی و تحت تأثیر تحلیلهای فاندامنتال اتفاق میدهد. از جمله رویدادهای بنیادی عبارتند از: اعلامیهها و اطلاعیههای شرکتهای بزرگ که ممکن است با تغییرات ناگهانی در قوانین و سیاستهای بینالمللی همراه باشد، رویدادهای کلان اقتصادی و … .
بزرگترین سقوط در نمودار بیتکوین مربوط به تاریخ 10 آوریل 2013 (مصادف با 21 فروردین 1392) است که در مدت کوتاهی پس از بسته شدن صرافی ارز دیجیتال بیت فلور (Bit Floor) به واسطه شبکه اجرای جرائم مالی آمریکا (Fin CEN) روی داد. بیت فلور اعلام کرد که صرافیهای بیتکوین موظفاند صرافی خود را در بخش «خدمات دهندگان پولی» یا «انتقال دهنده پول» ثبت کنند.
بزرگترین سقوط بعدی مربوط به 12 مارس 2020 (مصادف با 22 اسفند 1398) بود که در پی اعلام پاندمی ویروس کرونا و همهگیری آن در دنیا از سوی وزارت بهداشت جهانی، روی داد و به «پنجشنبه سیاه» معروف شد. بر اساس دادههای گزارش شده از بیت استمپ در مدت زمان 24 ساعت، قیمت بیتکوین 40 درصد سقوط کرد و از عدد نزدیک به 9 هزار دلار به زیر 6 هزار دلار کاهش یافت.
نوسانات زیاد ارزهای دیجیتال
از آنجایی که بیتکوین نوسانات زیادی در دورههای کوتاه مدت از خود نشان داده، در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال، به عنوان یک دارایی پر نوسان شناخته شده است. به همین دلیل بسیاری از سرمایهگذاران از جمله وارن بافت (Warren Buffet) و کارل آیکان (Carl Icahn) که از شیوههای سنتی در بازارهای مالی استفاده میکنند؛ سرمایهگذاری در آن را پر ریسک میدانند.
[bs-quote quote=”در حالیکه FOMO (ترس از دست رفتن فرصت) باعث میشود سرمایهگذاران آماتور به سمت ICO بعدی که ادعا میکند نسل جدید بلاکچین است به هوای 100 برابر شدن پولشان هجوم میآورند، پذیرش بیتکوین به عنوان یک روش پرداخت در طی سالهای اخیر به پایینترین سطح خود رسیده است. اخیرا برخی از بازیگران بزرگ مانند مایکروسافت و بازار بازیهای ویدئویی Steam روش پرداخت بیتکوین را از فروشگاههایشان حذف کردهاند.” style=”style-13″ align=”center” color=”#00006b” author_name=”وارن بافت” author_job=”سرمایهدار آمریکایی” author_avatar=”https://bitpin.ir/academy/wp-content/uploads/2021/10/waren-bafet.jpg” author_link=””][/bs-quote]
طبق دادههای به دست آمده، نوسان قیمت بیتکوین طی یک سال اخیر 7/32 درصد است که با داراییهای پر نوسان بعد از خود مانند نفت (8/18 درصد)، بورس ایالات متحده آمریکا (41/8 درصد) و همچنین املاک و مستغلات ایالات متحده آمریکا (15/7 درصد)، اختلاف چشمگیری دارد.
اگرچه نوسانات زیاد ارزهای دیجیتال در دورههای صعودی مزایای خاص خود را دارد و موجب میشود تا قیمتها به شکل چشمگیری بالا بروند، اما میتواند به معنای سقوط و اصلاح مکرر قیمتها نیز باشد.
از ابتدای ژانویه سال 2021 میلادی (مصادف با 12 دی 1399) تا انتهای ماه آوریل، هفت قیمت قابل توجه در نمودار بیتکوین به ثبت رسیده که چهار مورد آن نزولی (با میانگین افت 94/29) و سه مورد دیگر صعودی (با میانگین رشد 36/58) بودهاند.
کلام آخر!
در این مطلب با مفاهیمی چون «اصلاح قیمت» و «سقوط قیمت» آشنا شده و تفاوت آن دو را با یکدیگر بررسی کردیم. همچنین دانستیم داشتن آگاهی و شناسایی اینکه کدامیک از روندهای نزولی بازار، اصلاح بوده و کدامیک سقوط است، به معاملهگران بازار ارزهای دیجیتال کمک به سزایی خواهد کرد تا در کنار تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال، درک بهتری از بازار داشته و بتوانند عکسالعملی مناسب و به موقع انجام دهند.
سقوط میتواند نشاندهنده ورود بازار به دوره نزولی و کاهش طولانی مدت قیمتها باشد، در حالی که اصلاح قیمت، نشاندهنده یک روند صعودی سالم است که قیمت از یک سطح مقاومت به یک سطح حمایت کاهش مییابد. در نتیجه میتوان تا حدودی تشخیص داد، در دورههای بعدی که قیمت بیتکوین قرمز میشود، بازار در حال سقوط است یا اصلاح قیمت! و اینکه آیا بازار در حال بازیابی خود در مسیری سالم است یا به شوک ناگهانی از اخبار و اعلامیهها، واکنش نشان داده!
سوالات متداول
تفاوت اصلاح قیمت و سقوط قیمت چیست؟
هرگاه قیمت یک دارایی به طور تدریجی و در طی چند روز متوالی، بیش از ده درصد کاهش را تجربه کند، «اصلاح قیمت» اتفاق میافتد، در حالی که «سقوط قیمت» به معنای کاهش بیش از ده درصدی یک دارایی در طول یک روز است.