شاید یکی از بیشترین سؤالاتی که در حال حاضر برای افراد پیش میآید، همین باشد که: «معاملات آنلاین چیست؟». معاملات آنلاین یا برخط به معاملاتی اشاره دارند که بهصورت غیرفیزیکی صورت میگیرند. معامله با این روش با معامله به سبک سنتی بسیار تفاوت دارد. حتی قوانین و مقررات این نوع از معامله نیز با معاملات فیزیکی متفاوت است. البته معاملات برخط هم سابقه نسبتاً طولانی دارند. سابقه آنها به ایجاد بازارهای بورس، ارز، طلا و… برمیگردد. وسعت این بازارها به بزرگی شرکت کردن تمام افراد جهان در آنها است.
در ادامه قصد داریم تا بهصورت مفصلتر به بررسی این موضوع بپردازیم که حقیقتاً معاملات برخط چیست و چطور میتوان از آنها بهره گرفت؟ اگر این مفهوم برای شما هم کنجکاوی ایجاد کرده، پس میتوانید با ما همراه شوید.
معاملات برخط یا Online Trading چیست؟
معاملات آنلاین یا «Online Trading» به معاملاتی اشاره دارند که از طریق بستر اینترنت انجام میشوند. به طوری که هیچ مکانی برای انجام این معاملات وجود ندارد. همین که شما به وسیله کامیپوتر یا گوشی همراه خود به خط اینترنت متصل باشید، میتوانید چنین معاملاتی را به انجام برسانید.
سابقه معاملات آنلاین به دهه هفتاد میلادی در ایالات متحده برمیگردد. در واقع، در سال 1971، بازار «NASDAQ» آمریکا راهاندازی شد. افراد میتوانستند بهصورت آنلاین و غیرحضوری از طرق این بازار آنلاین، سهام اوراق بهادار موردنظر خود را معامله کنند. خرید و فروش سهام در این بازار با استفاده از درخواستهای آنلاین معاملهگران صورت میگرفت. این روش معاملاتی کمکم به روش روتین معاملات اوراق بهادار در جهان تبدیل شد. در حال حاضر، در کشورمان نیز کلیه معاملات بازار بورس و اوراق بهادار از طریق سیستم آنلاین کارگزاریها صورت میگیرد.
بازارهای بورس، فارکس، کریپتو، طلا و… از جمله بازارهایی هستند که سیستمهای آنلاین معاملاتی را سالهاست که برای مردم فراهم کردهاند. این در حالی است که در سالهای گذشته، برای خرید و فروش سهام بورس تهران، باید بهصورت فیزیکی به کارگزاریها مراجعه میشد و درخواست خرید و فروش نیز بهطور کتبی صورت میگرفت!!
منظور از معاملات بر خط یا Online Trading امکان دسترسی سریع، آسان و مطمئن سرمایه گذاران به سیستم های معاملات بازارهای اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران در هر نقطه از جهان با استفاده از رایانه متصل به اینترنت است.
مزیتهای معاملات آنلاین چیست؟
طبیعتاً معاملات برخط، مزایای بسیاری را پوشش میدهد که هرکدام یکی از محدودیتهای معاملات سنتی را از بین میبرد. از جمله مهمترین مزیتهای معاملات آنلاین میتوان موارد زیر را نام برد:
در گذشته، افراد نمیتوانستند بهصورت مستقیم به بازارهای موردنظر خود دسترسی داشته باشند. چراکه هیچ سامانه جامعی وجود نداشت که اطلاعات و قیمت لحظه ای بازار را به معاملهگران یا تریدرها نشان دهد. اما حالا که میدانیم معاملات برخط چیست، به راحتی میتوانیم از طریق آنها بهصورت مستقیم به بازارهای موردنظر خود و تمام اتفاقاتی که در آن رخ میدهد، دسترسی داشته باشیم. شاخص کل بازار، حجم معاملات صورت گرفته در بازههای مختلف، افزایش یا کاهش رتبه داراییهای مالی، اضافه شدن داراییهای جدید به بازار و… همگی صرفاً با مشاهده بازار بهصورت آنلاین برای معاملهگران فراهم است.
با حذف پر کردن فرم برای هر خرید و فروش دارایی در بازارهای سنتی و حذف کاغذبازیها، طبیعتاً سرعت معاملات برخط به نسبت معاملات سنتی بسیار بالا رفته است. به طوری که معاملهگران با یک یا چند کلیک میتوانند معاملات خود را شروع کرده و آنها را پایان دهند. گاهاً این خرید و فروشها در عرض چند ثانیه رخ میدهد.
در سیستمهای معاملاتی سنتی، کلیه اطلاعات خرید و فروشها در دفاتر یادداشت میشد. وقتی حجم معاملات و درخواستهای کتبی معاملهگران بالا میگرفت، خطاهای انسانی یادداشتبرداری و ارسال اطلاعات به سیستم مرکزی توسط کارگزاریها نیز با شدت بیشتری صورت میگرفت. اما این مشکلات در معاملات برخط وجود ندارد. وقتی شما بدانید که معاملات آنلاین چیست، میدانید که کلیه فعالیتهای آن با ثبت اطلاعات در سطح انبوه همراه است. امکان بروز خطا در سیستمهای آنلاین، یک هزارم سیستمهای سنتی است. البته گاهی امکان خطا در آنها به صفر میرسد.
-
عدم محدودیتهای زمانی و مکانی
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، با ایجاد سیستمهای آنلاین معاملاتی، محدویتهای مکانی معامله از بین رفته است. افراد در هر نقطه جهان که باشند، میتوانند بهوسیله لپتاپ یا گوشی خود در بازار موردنظرشان به معامله بپردازند. این در حالی است که در گذشته برای انجام معاملات باید حتماً به مکانهای خاصی مانند کارگزاریها مراجعه میشد. برخی از بازارهای آنلاین مانند بازار فارکس یا کریپتوکارنسیها بهصورت 24 ساعته فعالیت میکنند. بنابراین برای معامله در چنین بازارهایی، محدودیتهای زمانی معاملات نیز از بین میروند. شما میتوانید صبح زود، ظهر، عصر یا حتی نصفه شب به معاملات خود رسیدگی نمایید.
به غیر از موارد نامبرده میتوان مزیتهای بیشتری را برای سیستمهای معاملاتی برخط عنوان کرد. اما موارد فوق از اهمیت بالایی برخوردارند و محدویتهای عمده روشهای سنتی را برطرف کردهاند.
معایب معاملات آنلاین چیست؟
تا به اینجا فهمیدیم که معاملات آنلاین چیست و چه مزایایی دارد. اما این نوع از معاملات نیز در کنار تمام مزایای خود، یک سری معایب جزئی دارند که به قرار زیر هستند:
در برخی از بازارهای آنلاین مانند بورس، امکان معاملات اعتباری وجود ندارد. بلکه معاملهگران باید از قبل حساب معاملاتی خود را شارژ کنند. آنگاه با استفاده از شارژ حساب خود میتوانند معامله موردنظرشان را آغاز کنند. البته برای رفع این مورد، میانبرهایی در بورس وجود دارد که نیاز به فعالسازی و پیگیری دارد. اما بهصورت عادی، صرفاً از طریق موجودی حساب میتوان به معامله پرداخت.
-
ریسک بالای استفاده از اهرمها
در بازارهایی چون فارکس و کرپیتو، امکان استفاده از اهرم برای انجام معاملات بزرگ فراهم شده است. به طوری که افراد با حداقل سرمایه چند دلاری خود میتوانند یک معامله چند صد دلاری باز کنند. اگرچه سود حاصل از این معاملات بسیار بالاست، اما زیان حاصل از آنها نیز چند برابر خواهد بود. بنابراین وجود اهرم و لوریجهای بالا در معاملات برخط برخی از بازارها با ریسک بالایی برای معاملهگران مبتدی همراه است.
اگرچه دو مورد نامبرده به عنوان معایب سیستمهای آنلاین مطرح هستند؛ اما در صورت آگاهی و استفاده صحیح از این سیستمها، این مشکلات برطرف خواهند شد. چراکه استفاده ناصحیح از اهرمها به دانش معاملاتی هر معاملهگر برمیگردد. در مورد شارژ حساب هم باید بدانید که واریز وجه به سیستمهای آنلاین در عرض چند دقیقه صورت میگیرد. بنابراین به راحتی میتوان حساب معاملاتی را شارژ کرده و به معامله پرداخت. اما اگر موضوع کمبود بودجه برای معامله باشد، میتوان با شرایط خاص از بازار بورس تهران، وام دریافت کرد.
5 مرحله ورود به معاملات آنلاین
ممکن است که شما با پی بردن به اینکه معاملات آنلاین چیست و چه مزایایی دارد، مایل به انجام این معاملات باشید. اما معامله در سطح آنلاین هم به دانش و آگاهی نیاز دارد. در واقع افراد بدون داشتن اطلاعات کافی نمیتوانند از این معاملاتی سود بگیرند. بنابراین برای ورود به هر معامله آنلاین، باید مراحل زیر را در نظر داشته باشید:
-
یک حساب معاملاتی آنلاین برای خود باز کنید
بسته به بازار معاملاتی خود، باید حساب کاربری خود را افتتاح کنید. اگر قصد معامله در بورس تهران را دارید، کارگزار بورس مناسبی را پیدا کنید و مراحل ثبت نام آن را طی نمایید. البته مراحل ابتدایی ثبتنام در کارگزاری با یک سری مراحل حضوری هم همراه است. اگر قصد معامله در بازار جهانی فارکس را دارید، باید بروکر مناسبی را پیدا کرده و در آن ثبتنام نمایید. در مورد معامله در بازار کریپتو نیز باید به دنبال بستر معاملاتی مناسبی باشید. البته بسترهای خارجی معاملات به دلیل تحریمها به کاربران ایرانی خدمات خود را ارائه نمیکنند. بنابراین یا باید از ماشین مجازی استفاده کنید یا باید بروکر یا صرافی را انتخاب کنید که با فعالیت کاربران ایرانی مشکلی نداشته باشد.
-
از آموزشهای رایگان و ارزان شروع کنید
مطالعه مقالات، کتابهای الکترونیکی، دورههای مقدماتی آموزش معاملات آنلاین و… بهصورت رایگان یا با هزینههای بسیار ارزان در دسترس قرار دارند. شما میتوانید با استفاده از این منابع ارزان، آموزش معاملاتی خود را آغاز کنید.
وقتی با استفاده از مطالعات خود با سیستم بازارهای موردنظر خود آشنا شدید، حالا باید تحلیل تکنیکال را بیاموزید. تحلیل تکنیکال یک تحلیل فنی و کلی است که از آن میتوانید برای تمام بازارهای مالی استفاده کنید. در تحلیل تکنیکال، باید نمودارهای قیمتی را بررسی کرده و از طریق آن به نتایج و پیشبینیهای لازم در مورد داراییهای معاملاتی خود برسید. یادگیری تحلیل تکنیکال برای تمام معاملهگران ضروری است. آموزش آن را میتوانید با شرکت در دورههای آنلاین آموزش تحلیل تکنیکال آغاز کنید.
-
یافتههای خود را به مرحله اجرا درآورید
پس از اینکه کار با ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند نمودارها، اندیکاتورها و… را یاد گرفتید، حالا باید یافتههای خود را بهصورت واقعی در بازار به مرحله اجرا درآورید. معامله کنید. اما با سرمایه کم آغاز کنید. چراکه اغلب معاملات آغازین تریدرها با زیان همراه میشود. پس هرگز در ابتدای کار، کل سرمایه خود را وارد مسیر معاملات آنلاین نکنید. فقط تلاش کنید که آموزشهایتان را عملی کرده و تجربه کسب نمایید.
-
دانش مالی خود را ارتقا دهید
وقتی آنقدر تجربه و تبحر کسب کردید که توانستید از معاملات آنلاین بازار موردنظر خود سودهای مستمر به دست بیاورید، حالا میتوانید سرمایه بیشتری را وارد کار کنید. اما متوقف نشوید. آموزش را ادامه دهید. استراتژيهای معاملاتی جدید را امتحان کنید. آنگاه میتوانید سودهای کلانی از بازار بدست آورید. خود را محدود به یک شیوه معاملاتی نکنید و همواره بیاموزید.
گفتار پایانی!
در این مطلب متوجه شدیم که معاملات آنلاین چیست، چه مزایایی دارد و برای ورود به آنها باید چه مراحلی را طی کرد. ممکن است تبدیل شدن به یک معاملهگر حرفهای که به سودهای بزرگی از بازارهای آنلاین میگیرد به چند سال زمان نیاز داشته باشد. اما ارزشش را دارد. اما بدون داشتن دانش کافی، معاملات آنلاین میتواند بسیار زیانده باشد. پس اگر همچنان مشتاق هستید تا به یک معاملهگر آنلاین حرفهای تبدیل شوید، همین حالا آموزش خود را آغاز نمایید.
سوالات متداول!
معاملات برخط یا Online Trading چیست؟
به معاملاتی که به صورت آنلاین انجام میشوند و مکان فیزیکی خاصی برای آنها تعیین نشده است، اصطلاحا معاملات برخط یا Online Trading گفته میشود.
معاملات آنلاین چه مزایایی دارند؟
با انجام معاملات به صورت آنلاین میتوانید سرعت انجام معامله را افزایش و درصد خطای آن را کاهش دهید؛ همچنین با انجام معامله آنلاین نسبت به مکان و زمان محدودیتی نخواهید داشت.