بخشی از وایت پیپر ریپل (XRP)؛ پروتکلی منحصربهفرد درحوزه بلاک چین
تاریخ: 13 تیر 1403
زمان مطالعه:
4 دقیقه
در حوزه بلاک چین یا کامپیوتر، الگوریتمهای اجماع مختلفی برای حل مشکل گرههای بیزانس، بهویژه در سیستمهای پرداخت توزیعشده، وجود دارند؛ ولی همچنان الگوریتمها، برای هماهنگی سیستم با تاخیر مواجهاند.
الگوریتم اجماع ریپل، توانسته این مشکل را به حداقل برساند. شبکه Ripple آمده تا جایگزین تراکنشهای سنتی شود و با شبکه امن و پرسرعت خود، روح تازهای به سیستمهای پرداخت ببخشد. همچنین، یکی از اهداف ریپل، جایگزین کردن سیستمهای پرداخت بلاک چینی به جای سیستمهای سنتی است تا سیستم انتقال وجوه را پرسرعت و امن کند و همینطور سازمانهای متمرکز را در دنیای واقعی از بین ببرد.
درادامه به بررسی و معرفی وایت پیپر ریپل میپردازیم.
ریپل، شبکه و پروتکل پرداخت دیجیتال مبتنی بر بلاک چین است که هدف اصلی آن آسان کردن مبادلات بینالمللی با کارمزد پایین و سرعت بالا است.
برخلاف بسیاری از بلاک چینها که کاملا غیرمتمرکز هستند، این شبکه از یک فرآیند اجماع به نام اثبات اعتبار استفاده میکند که توسط گروهی از افراد یا سازمانهای منتخب به نام اعتبارسنج، سازماندهی میشود.
این امر به ریپل امکان میدهد تا به تراکنشها سریعتر و کارآمدتر رسیدگی کند. این شبکه برای بانکها و موسسات مالی سنتی که به امنیت بالا و ثبات احتیاج دارند، گزینه مناسبی است. این موضوع باعث شده تا شبکه ریپل از بقیه شبکهها متمایز شود.
برای آشنایی بیشتر با شبکه بلاک چینی ریپل، میتوانید به مقاله ریپل چیست مراجعه کنید.
ریپل چیست؟
مزایای شبکه ریپل
این شبکه چندین مزایا دارد که آن را در ادامه شرح خواهیم داد:
سرعت: تراکنشها به سرعت انجام میشوند.
کارمزد: هزینه تراکنشها بسیار ناچیز است.
قابلیت مقیاسپذیری: این شبکه میتواند حجم بالایی از تراکنشها را پردازش کند.
امنیت: شبکه طبق رمزنگاری قوی و فرآیند اجماع مبتنی بر اعتبارسنجی، ایمن شده است.
سازگاری: ریپل با سیستمهای مالی سنتی مانند سوییفت (SWIFT) سازگار است.
الگوریتم اجماع پروتکل ریپل (RPCA) چیست؟
پروتکل ریپل دارای الگوریتم اجماع است و روی حل مشکل گرههای بیزانس (ماینرهای خرابکار) و حفظ ثبات درمورد تراکنشها در شبکه تمرکز دارد. این الگوریتم با استفاده از زیر شبکههای (UNL) مورد اعتماد درداخل شبکه بزرگتر، دربرابر خرابیهای ماینرهای بیزانس مقاوم است و امنیت شبکه را افزایش میدهد.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
زیر شبکه (SubNet) چیست؟
ساب نت (SubNet) شبکهای است که به آن شبکه فرعی گفته میشود؛ در واقع بخشی از یک شبکه IP است که با استفاده از جداسازی آدرسهای شبکه به بخشهای کوچکتر تقسیم میشود. این کار به منظور مدیریت ترافیک شبکه، افزایش کارایی و امنیت انجام میشود.
بررسی پروتکل اجماع (Consensus Protocol) استفاده شده در Xripple
ریپل از الگوریتم اجماع مخصوص خود به نام الگوریتم اجماع پروتکل ریپل «Ripple Protocol Consensus Algorithm» استفاده میکند. این الگوریتم برای انجام توافق بین گرهها در شبکه، مورد استفاده قرار میگیرد. به طور مداوم، صحت و اعتبار تراکنشها را تأیید میکند و همیشه شبکه را بهروزرسانی میکند تا همه گرهها، نسخه یکسانی از وضعیت شبکه داشته باشند.
ریپل کوین
معماری پروتکل ریپل چگونه است؟
در شبکه ریپل، گرهها تراکنشها را پیشنهاد میکنند. بقیه ماینرها تراکنشها را مورد بررسی قرار میدهند تا از صحت آنها باخبر شوند.
سپس پس از تایید صحت تراکنش، گرهها برای رسیدن به اجماع باید رایگیری کنند. پس از آن، زمانی که 80 درصد آدرسهای زیر شبکه مورد اعتماد یک ماینر، به توافق رسیدند، تراکنش بین ماینرها اجماع میشود و درنهایت آن را تایید و ثبت میکنند.
اعتماد موردنیاز برای گرههای منحصربهفرد حداقل 80 درصد است و با انتخاب دقیق گرهها، میتوان آن را افزایش یا کاهش داد.
بررسی راهحل ریپل در برابر گرههای خرابکار
پروتکل ریپل در برابر 33 درصد از گرههایی که به درستی فعالیت نمیکنند و خرابکاری به بار میآورند مقاوم است. این راهحل با صحتسنجی امضای دیجیتال گرهها، از ورود خرابکارها به پروتکل جلوگیری میکند. همچنین، اگر خرابکارها امضای دیجیتال را جعل کنند، طبق الگوریتمهای پیچیده در این پروتکل، الگوریتمها این امضاها را تشخیص داده و دربرابر آنها ایستادگی میکنند.
چه نوع گرههایی در شبکه ریپل استفاده میشوند؟
چندین گره در شبکه ریپل مورد استفاده قرار میگیرد که به شرح زیر است:
گرههای کامل (Full Ndoes): این نوع گرهها، نسخهای کامل از کل شبکه Xripple ذخیره میکنند، وضعیت شبکه را بررسی کرده و درنهایت اطلاعات را به سایر گرهها منتقل میکنند.
گرههای سبک (Light Nodes): آنها بخشی از اطلاعات شبکه را ذخیره میکنند و به گرههای کامل متکیاند.
گرههای آرشیو (Archive Nodes): این گرهها، نسخهای کامل از تاریخچه تراکنشهای ریپل را ذخیره میکنند.
گرههای اعتبارسنجی (Validation Nodes): گرههای اعتبارسنج، تراکنشها را تایید میکنند و در شبکه به اجماع میرسند.
گرههای رلی (Relay Nodes): گرههای رله، دادهها را بین بقیه ماینرها منتقل میکنند.
ریپل
بررسی ارز دیجیتال XRP
ارز دیجیتال XRP دربین سرمایهگذاران به نام «ریپل» مشهور است. این رمزارز برای آسان کردن تراکنشهای بینالمللی با سرعت بالا، هزینه پایین و کارآمد طراحی شده است.
این کوین برای فعالیتهایی مانند پرداختهای کلان در حوزه بانکداری و شرکتی، حفظ ارزش سرمایه، سرمایهگذاری برای اشخاصی که به فکر افزایش ارزش سرمایهشان هستند و ایجاد استیبل کوینها مبتنی بر شبکه ریپل مورد استفاده قرار میگیرد.
رمزارز ریپل با راهحل منحصربهفردش و توسعههایی که روی پروژه خود میدهد، میتواند درآینده سقفهای بالاتری را ببیند. به همین دلیل میتوان احتمال داد که قیمت این ارز دیجیتال درآینده افزایش یابد.
چند سال پیش، پس از تبوتاب بازار بورس ایران با فارکس آشنا شدم و همین موضوع باعث شد که به سراغ یادگیری تحلیل تکنیکال و اقتصاد کلان برم. بعد از مدتی علاقم به اقتصاد بیشتر شد و به صورت حرفهایتر تو این حوزه کار کردم. طولی نکشید که با ورود به دنیای ارزهای دیجیتال، شروع به یادگیری تحلیل فاندامنتال کردم و الان بیشتر زمانم رو روی بررسی پروژههای بلاکچین و تحلیل اقتصاد کشورها میذارم.