توانایی به اشتراکگذاری اطلاعات و منابع بخش مهمی از فناوری اطلاعات است. یک شبکه همتا به همتا (P2P) با بهبود اتصال و دسترسی به منابع مشترک میتواند به کارآمدتر شدن تجارت شما کمک کند. در این مقاله، ما مزایا و ویژگیهای اصلی این شبکه را مورد بحث قرار میدهیم، سپس نمونههایی از شبکههای P2P و مشاغلی را که ممکن است از آنها استفاده کنید، ارائه میدهیم.
شبکه همتا به همتا زیرساخت فناوری اطلاعات است که در آن دو یا چند سیستم رایانهای به منظور به اشتراک گذاشتن منابع، بدون گذر از کامپیوتر سرور جداگانه، به یکدیگر متصل میشوند. یک شبکه همتا به همتا میتواند یک اتصال موقتی باشد؛ به طوری که چند رایانه از طریق گذرگاه سریال جهانی برای انتقال فایلها به هم متصل شوند. این شبکه همچنین میتواند به عنوان یک زیرساخت دائمی عمل کند که تعدادی کامپیوتر را در یک دفتر کوچک با سیمهای مسی به هم متصل میکند. شبکه P2P میتواند شبکهای در مقیاس بسیار بزرگتر هم باشد که در آن پروتکلها و برنامههای کاربردی به خصوصی بین کاربران از طریق اینترنت ارتباط مستقیم ایجاد میکنند.
محیطهای کاری ممکن است این نوع شبکه را با اتصال فیزیکی رایانهها به یک سیستم متصل (Linked System) یا ایجاد یک شبکه مجازی (Virtual Network) راهاندازی کنند. همچنین میتوانید رایانهها را طوری تنظیم کنید که مشتری (Client) و سرور تبدیل به اصلی شبکه آنها باشند.
هر دستگاه در شبکه با عملکردهایی که به آن شبکه کمک میکنند به عنوان یک همتا (peer) در نظر گرفته میشود. در حالی که هر دستگاه در یک شبکه P2P بخشی از منابع خود را با سایر رایانههای شبکهای به اشتراک میگذارد. این منابع میتواند شامل فضای ذخیرهسازی، پهنای باند و قدرت پردازش باشد. در واقع یک شبکه همتا به همتا با نمونههای سنتی آن فرق دارد، زیرا هسته آن از شبکه مشتری-سرور (Client-Server) تبعیت میکند. شبکه کلاینت-سرور ارتباطی بین رایانه مشتری و رایانه سرور است تا منابع را به مشتری ارائه دهد. در این نوع شبکه، سرویس کلاینت منابع را با شبکه به اشتراک نمیگذارد.
ایده شبکه های همتا به همتا
همانطور که میدانید، بسیاری از کارمندان با داشتن رایانههای شخصی روی دسکتاپ خود احساس آزادی میکردند. اما طولی نکشید که آنها به راهی برای به اشتراک گذاشتن فایلها و چاپگرها نیاز پیدا کردند. راه حل واضح این بود که فایلها را در یک فلاپی دیسک ذخیره کنند و دیسک را به گیرنده مورد نظر منتقل کنند یا آن را با پست بین دفتر ارسال کنند. این رویه منجر به ایجاد عبارت «اسنیکرنت» یا به عبارتی بند کفش کتانی (Sneaker net) شد. نقطه پایان این رفت و آمدها، کارمندی بود که یک چاپگر به دستگاه خود متصل کرده بود.
در حالی که اسنیکرنت ترکیبی عجیب از جدیدترین فناوری و قدیمیترین شکل حمل و نقل به نظر میرسید، این مدل به واقع پایه و اساس گروههای کوچک P2P امروز است. با این حال، استفاده اولیه از شبکه های P2P در تجارت به منظور عرضه رایانههای شخصی مستقل در اوایل دهه ۱۹۸۰ بوده است.
در شبکه همتا به همتا میتوان هم سرور و هم کلاینت بود
در واقع، هر رایانه به طور همزمان قابلیت سرور و کلاینت دارد. هیچ سیستم عامل شبکه خاصی وجود ندارد که روی یک دستگاه قوی مستقر باشد و از برنامههای کاربردی ویژه سرور مانند خدمات دایرکتوری پشتیبانی کند (پایگاههای داده تخصصی که کنترل میکند چه کسی به چه چیزی دسترسی دارد). در یک محیط P2P، حق دسترسی با تنظیم مجوزهای اشتراکگذاری در سیستمهای جداگانه کنترل میشود.
به عنوان مثال، اگر رایانه کاربر A به چاپگری متصل است که کاربر B میخواهد به آن دسترسی داشته باشد، کاربر A باید دستگاه خود را طوری تنظیم کند که اجازه دسترسی (چاپ) به چاپگر را بدهد. به طور مشابه، اگر کاربر B میخواهد به یک پوشه یا فایل یا حتی یک هارد دیسک کامل در رایانه کاربر A دسترسی داشته باشد، کاربر A باید اشتراک فایل را در رایانه خود فعال کند. دسترسی به پوشهها و چاپگرهای یک شبکه همتا به همتا اداری را میتوان با اختصاص گذرواژه به آن منابع کنترل کرد.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
نمونه هایی از شبکه های P2P
سه سطح اساسی از شبکه P2P وجود دارد.
سطح پایه از یک گذرگاه سریال جهانی (USB) برای ایجاد یک شبکه اصلی P2P بین دو سیستم کامپیوتری استفاده میکند.
سطح متوسط برای اتصال تعداد زیادی از رایانهها به سیم مسی نیاز دارد.
سرانجام، در یک شبکه پیشرفته P2P، نرمافزار، پروتکلهایی را ایجاد میکند که ارتباطات مستقیم بین چندین دستگاه را از طریق اینترنت مدیریت میکند.
شبکه های ساختار یافته P2P
نرمافزاری که برای راهاندازی یک شبکه ساختار یافته P2P استفاده میشود، لایه مجازی شبکه را در یک ساختار خاص سازماندهی میکند. در ادامه ویژگیهای اصلی شبکههای ساختار یافته P2P ذکر شدهاند:
در حالی که ساختن شبکههای همتا به همتا ساختار یافته به آسانی شبکههای بدون ساختار نیست، اما در مقایسه با شبکه های P2P بدون ساختار، دسترسی بهتری به محتوای کمیاب به کاربران ارائه میدهد.
شبکههای ساختاری شده در مقایسه با شبکههای بدون ساختار، هنگام مواجه شدن با نرخ بالای رکود مقاومت کمتری از خود نشان میدهند.
شبکه های P2P بدون ساختار
فرایند ساخت شبکههای همتا به همتا بدون ساختار بسیار آسان است، زیرا دستگاهها میتوانند به طور تصادفی به شبکه متصل شوند. برخی از ویژگیهای این نوع شبکه عبارت است از:
هر دستگاه میتواند سهم مساوی داشته باشد.
نبود ساختار میتواند پیدا کردن محتوای کمیاب را برای کاربران چالش برانگیز کند.
آنها در برابر نرخ بالای رکود مقاوم هستند. (رکود به تعداد کاربران که به شبکه میپیوندند یا خارج میشوند اشاره دارد.)
اما، برخی از ویژگیهای مهم شبکه همتا به همتا به شرح زیر میباشند:
هر دستگاه در یک شبکه P2P منابعی را در اختیار شبکه قرار میدهد؛ که در عوض از منابعی که را مصرف میکند که شبکه آنها را فراهم کرده است.
در یک شبکه P2P، فایلها بین رایانههای مختلف به اشتراک گذاشته میشوند.
عضویت در یک شبکه P2P امکان اشتراک تجهیزات مانند چاپگرها را بین دستگاههای مختلف شبکه فراهم میکند.
راهاندازی شبکه همتا به همتا نیاز به نرم افزار تخصصی دارد.
برخی از شبکه های P2P با پوشش یک شبکه مجازی در یک شبکه فیزیکی شکل میگیرند. این شبکه از اتصال فیزیکی برای انتقال دادهها استفاده میکند در حالی که همپوشانی مجازی به رایانههای موجود در شبکه اجازه میدهد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
تفاوت شبکه ی همتا به همتا با شبکه ی مبتنی بر سرور
مزایای کلیدی شبکه P2P
به اشتراک گذاریآسان فایل: یک شبکه پیشرفته P2P میتواند فایلها را به سرعت در فواصل زیاد به اشتراک بگذارد.
کاهش هزینهها: هنگام راهاندازی شبکه P2P نیازی به سرمایهگذاری جداگانه در رایانه برای سرور نیست.
سازگاری: شبکه P2P به راحتی مشتریان جدید را تحت پوشش قرار میدهد. این مزیت باعث انعطافپذیری بیشتر این شبکهها نسبت به شبکههای سرور-کلاینت میگردد.
قابلیت اطمینان: برخلاف یک شبکه سرور-کلاینت، که در صورت خرابی سرور مرکزی ممکن است از کار بیفتد، یک شبکه همتا به همتا به احتمال زیاد حتی در صورت خرابی سرور مرکزی نیز عملکرد خود را حفظ میکند.
کارآیی: شبکههای P2P همبستگی و سازگاری را بین دستگاههایی که منابع متفاوتی دارند به وجود می-آورند؛ که این امر میتواند به نفع کل شبکه باشد.
کاربرد شبکه های همتا به همتا در بلاک چین و ارزهای دیجیتال
مفهوم بلاک چین در سال ۲۰۰۸ به عنوان بخشی از پیشنهاد بیت کوین، یک ارز مجازی که برای حل مشکل قدیمی اعتماد طراحی شده بود، رواج یافت. ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین، آن را به عنوان «سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا» تعریف کرده که با هدف ایجاد فرم دیجیتالی پول بدون واسطه ساخته شده است.
فناوری زیربنایی بلاک چین از قدرت شبکههای P2P جهت فراهم کردن دفتر مشترک و قابل اعتماد تراکنشها استفاده میکند. بلاکچین به عنوان یک فناوری دفتر کل توزیع شده، معاملات را در قالب یک بلوک دیجیتالی ثبت میکند که در آن جزئیات تراکنش اعم از فرستنده و گیرنده موجود است.
هیچ مرکز متمرکزی شبکههای بلاکچین را مدیریت نمیکند و فقط شرکتکنندگان میتوانند معاملات بین یکدیگر را تأیید کنند. این فناوری به افراد و موسسات اجازه میدهد بدون نیاز به واسطهها فقط به خروجی تراکنشها اعتماد کنند. این شکل جدید ذخیره و مدیریت دادههای توزیع شده به عنوان یک دفتر کل دیجیتالی عمل میکند که همه معاملات و فعالیتها را به صورت عمومی ثبت میکند.
صرافی رمزنگاری P2P چیست؟
جالب است بدانیم خرید و فروش ارزهای دیجیتال نیز در بستر شبکه همتا به همتا قابل انجام است. مبادلات رمزنگاری P2P به کاربران امکان خرید یا فروش مستقیم با کاربر دیگر را میدهد. بر خلاف مبادلات متمرکز که برای پردازش سفارش باید کیوایسی (KYC) یا فرایند احراز هویت را تکمیل کنید، اکثر صرافیهای P2P به شما امکان میدهند بدون اینکه از شما احراز هویت بخواهند ارزهای رمزپایه را ارسال یا دریافت کنید. همچنین مبادلات مبتنی بر مدل P2P مانند مبادلات متمرکز هیچ نقطه شکستی (Point of Failure) ندارند.
صرافی های رمزنگاری P2P چگونه کار میکنند؟
یک کاربر به طور معمول میتواند بدون نیاز به تأیید هویت در صرافی ثبت نام کند. فرایند ثبت نام بسیار ساده است به طوری که تنها نیاز به آدرس ایمیل و رمز عبور دارد.
پس از ثبت نام، کاربر میتواند پیشنهادات خرید و فروش متفاوتی را که توسط افراد روی این پلتفرم ارسال شده است، مشاهده کند. هر پیشنهاد دارای گزینههای مختلف پرداخت، نرخ متفاوت، و به طور معمول حداقل یا حداکثر مبلغ خرید است. خریدار، پیشنهادی را انتخاب کرده و برای راهاندازی تراکنش با فروشنده تماس بگیرد. اگر فروشنده هستید، می-توانید روش پرداخت پذیرفته شده و همچنین هرگونه هزینه مربوطه را ارسال کنید.
همچنین، میتوان لیست ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده توسط صرافی مورد نظر را در سایت خدمات دهنده مشاهده کرد. به طور کلی، صرافیهای رمزنگاری P2P از یک حساب سپردهگذاری برای واریز ارزهای دیجیتال یا سایر وثیقهها از کاربران برای اطمینان از امنیت پلتفرم استفاده میکنند.
سخن پایانی
در این مطلب شما را با مفهوم مبادلات همتا به همتا آشنا کرده و شکلهای مختلف آن را به طور کامل توضیح دادیم. شبکه همتا به همتا، اصل اقتدار مرکزی را از بین برده و تمامی معاملات و تبادل اطلاعات را از طریق بلاکچین و نودهای موجود در آن انجام میدهد.
سوالات متداول
تجارت P2P چیست؟
معاملات P2P (نظیر به نظیر) در برخی مناطق به عنوان تجارت P2P (مشتری به مشتری) نیز شناخته میشود. در تجارت P2P، کاربر به طور مستقیم با طرف مقابل خود معامله کرده، دارایی فیات (Fiat) را به صورت آفلاین مبادله و معامله را به صورت آنلاین تأیید میکند. هنگامی که مبادله دارایی فیات آفلاین توسط هر دو طرف تأیید شد، دارایی دیجیتال در اختیار خریدار قرار میگیرد.
پلتفرم همتا به همتا چگونه عمل میکند؟
یک پلتفرم P2P با فراهم آوردن بستری برای خریداران و فروشندگان برای پخش پیشنهادات خود، به عنوان تسهیل کننده تجارت عمل میکند.
چه کسی رمز ارز را اختراع کرد؟
دیوید چوم، وی سرپرستی پروژه اکسیر را بر عهده دارد. بسیاری معتقدند که کار او و نیک زابو در زمینه رمزنگاری و طلای دیجیتال برای خلق بیت کوین در سال ۲۰۰۸ در نظر ساتوشی ناکاموتو بسیار مهم جلوه داده است. هیچ کس نمیداند ساتوشی کیست .او پروژه را ترک کرد تا بتواند با اجماع کاربران، توسعهدهندگان و ماینرها مدیریت شود. برخی معتقدند که ساتوشی همان نیک است، برخی دیگر معتقدند که هال فینی، توسعه دهنده قدیمی، ساتوشی بوده است، و برخی معتقدند که ساتوشی نامی است که نمایانگر گروه کوچکی از برنامهنویسان است که در خلق بیت کوین نقش داشتهاند.
چگونه میتوانم خود را در برابر کلاهبرداریهای همتا به همتا محافظت کنم؟
اولین قدم برای محافظت از خود در برابر کلاهبرداری استفاده از صرافی قابل اعتماد P2P مانند بیتپین است. با این حال، هنوز هم باید در هنگام فروش بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال در صرافیهای همتا به همتا مراقب باشید.
کارن آهنگری
بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمیهاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفهی من تو بیتپینه. سعی میکنم دانستههام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانستهها، کمک کنم.