رمز ارز بانک مرکزی یا CBDC چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
برای اینکه بیشتر با رمز ارز بانک مرکزی آشنا شوید تصمیم گرفتهایم تا بهصورت دقیق به معرفی آن بپردازیم پس پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید
تاریخ انتشار: 17 اسفند 1400 | آخرین بهروزرسانی: 17 تیر 1402
زمان مطالعه:
6 دقیقه
در سالهای اخیر رمزارزها از محبوبیت بسیار بالایی در میان مردم برخوردار شدهاند بهطوری که در همین مدتزمان کوتاه که از شکلگیری آنها میگذرد در بسیاری از معاملات از آنها استفاده میشود. تکنولوژيهای جدیدی که بر بستر بلاک چین شکل گرفته است باعث شده تا روزبهروز بر تعداد کاربران شبکههای بلاک چین افزوده شود و بسیاری از سرمایهگذاران، رمزارزها را برای سرمایهگذاری خود انتخاب کنند.
رمزارزها به دلیل ماهیت غیرمتمرکزی که دارند مورد مخالفت بسیاری از دولتها قرار گرفتهاند بهطوری که در اوایل کار هرچند وقت یکبار خبر تصویب برخی قانونها بر علیه رمز ارزها از سوی کشورهای مختلف جهان شنیده میشد، اما در حال حاضر به علت محبوبیت فوقالعادهای که پیدا کردهاند توجه بسیاری دولتها به آن جلب شده است بهطوری که در تعداد زیادی از کشورها، بانکهای مرکزی به توسعه شبکه بلاک چین اختصاصی و رمزارزهای مختلف پرداختهاند.
رمزارزهایی که توسط دولتها توسعه پیدا میکنند نسبت به دیگر ارزهای دیجیتال از یک سری مزایا و معایب برخوردارند که باعث میشوند از برخی جهات موردتوجه جامعه قرار گیرند، اما در حال حاضر اکثر مردم تصور بسیار بدی از این ارزها دارند بهطوری که بههیچوجه حاضر به استفاده از آن نیستند.
رمز ارز بانک مرکزی که در برخی کشورهای جهان شکل گرفته است به دلیل ویژگیهای خاص میتواند در آیندهای نزدیک جایگزین پول رایج شود. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این رمزارزها در آینده در بسیاری از معاملات روزمره مورداستفاده قرار خواهند گرفت اما درنهایت این امکان هم وجود دارد تا رمزارزهای دیگر در رقابت با رمزارزهای دولتی پیروز شوند.
در ادامه برای اینکه بیشتر با رمز ارز بانک مرکزی آشنا شوید تصمیم گرفتهایم تا بهصورت دقیق به معرفی آن بپردازیم پس پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
رمز ارز بانک مرکزی یا CBDC که مخفف Central Bank Digital Currency است درواقع نوعی پول دیجیتال است که برخلاف رمزارزهای دیگر که بر بستر بلاک چین شکل گرفتهاند فاقد ماهیت غیر متمرکز است. به همین دلیل به آنها رمزارز متمرکز نیز گفته میشود. البته این رمزارزها انواع مختلفی دارند که در آنها از مکانیزمهای گوناگون استفاده خواهد شد.
CBDCارزی است که بسیاری از دولتها در جهان قصد دارند تا آن را در آینده جایگزین بخش عظیمی از پول ملی کنند تا بتوانند از مزایای مختلف تکنولوژي بلاک چین برخوردار شوند.
رمز ارز بانک مرکزی این امکان را برای مردم به وجود خواهد آورد تا بتوانند با امنیت بسیار بالا به انجام تراکنشهای مالی خود بپردازند و حتی سرعت بیشتری را در رابطه با مبادلات مالی تجربه کنند.
برخلاف رمزارزهای مختلفی که در حال حاضر وجود دارد CBDC توسط بانک مرکزی کشورها مورد نظارت قرار میگیرد و درواقع مردم قادر به بررسی اطلاعات موجود در تراکنشهای شبکه نخواهند بود در مقابل یک سری نهادها میتوانند تراکنشهای موجود در شبکه را موردبررسی قرار دهند.
نکتهای که درباره رمز ارز بانک مرکزی باید بدانید این است که این ارز دیجیتال درواقع از پشتوانه پول رایج کشورها برخوردار است به همین دلیل قیمت آن با پول ملی یکسان خواهد بود. مثلاً در کشور امریکا، ارزش رمز ارز بانک مرکزی با توجه به نرخ دلار مشخص میشود و هرگونه افزایش و یا کاهش دلار منجر به تغییر آن میگردد.
در رابطه با رمز ارز بانک مرکزی هرکدام از کشورها سیاستهای خاصی را در پیش گرفتهاند و استاندارد خاصی وجود ندارد که تمامی کشورها تصمیم به استفاده از آن را داشته باشند. حتی برخی از کشورها ممکن است در کنار استفاده از تکنولوژي بلاک چین به استفاده از دیتابیسهای متمرکز بپردازند تا بتوانند بهراحتی به مدیریت برخی دسترسیها بپردازند.
جالب است بدانید که برای اعتبار بخشی به بلاکهای موجود در شبکه بلاک چین رمز ارز بانک مرکزی از مکانیسمهای مختلفی استفاده میشود. در اکثر رمزارزهای بانک مرکزی خبری از الگوریتمهایی مانند POS و POW نخواهد بود و در عوض از الگوریتم Proof of Concept برای اعتبار سنجی زنجیرهها و تراکنشها استفاده میشود.
طبق اطلاعاتی که وجود دارد اکثر کشورها به دنبال توسعه رمزارزها برای استفادههای درونمرزی هستند به همین دلیل تنها افرادی که در یک کشور خاص اقامت دارند میتوانند به استفاده از این پولها بپردازند و برای انجام تراکنشهای بینالمللی باید از روشهای دیگر استفاده کرد.
ویژگیهای رمز ارز بانک مرکزی
برخلاف تصوری که وجود دارد ویژگیهای رمز ارز بانک مرکزی هنوز بهطور کامل مشخص نیست و ممکن است در آینده با تغییرات زیادی روبهرو شود. حتی کشورهایی که به توسعه CBDC پرداختهاند احتمالاً در آینده به تغییر ویژگیهای آن میپردازند چون در حال حاضر این رمزارزها در مراحل آزمایشی قرار دارند و با توجه به چالشهایی که با آن روبهرو خواهند شد باید توسعه پیدا کنند.
اکثر دولتها برای توسعه رمز ارز بانک مرکزی به دنبال استفاده از تکنولوژيهایی بر بستر بلاک چین هستند که بتوانند با استفاده از آن به بهترین شکل ممکن به رهگیری معاملات بپردازند بنابراین یکی از اصلیترین ویژگیهای رمز ارزهای بانک مرکزی شفافیت بالای آن خواهد بود. شفافیت بالای تراکنشها این امکان را به وجود خواهد آورد تا نهادهای حاکمیتی بتوانند به بهترین شکل ممکن به جلوگیری از فسادهای مالی بپردازند.
در مقایسه با ارزهای دیجیتال رایج مانند بیت کوین در رمز ارز بانک مرکزی این امکان وجود دارد تا کوینهای جدیدی را به شبکه اضافه کرد. درواقع بانکهای مرکزی میتوانند با استفاده از این امکان به ایجاد پول جدید بپردازند و نقدینگی موردنیاز خود را از این طریق تأمین کنند این در حالی است که برخی از مردم تصور میکنند که با پیدایش CBDC تورم از بین خواهد رفت.
مزایای رمز ارز بانک مرکزی
با وجود اینکه هنوز رمز ارز بانک مرکزی بهصورت رسمی از سوی دولتها ارائه نشده است اما متأسفانه بسیاری از مردم تصور بسیار بدی راجع این رمزارزها دارند و تصور میکنند آغاز استفاده از آنها باعث از بین رفتن رمزارزهای غیرمتمرکز مانند بیتکوین خواهد شد این در حالی است که CBDC بههیچوجه قصد رقابت با رمزارزهای دیگر را ندارد و علاوه بر این مزایای فوقالعادهای را هم به دنبال خواهد داشت.
یکی از مهمترین مزایای رمزارز بانک مرکزی این است که با استفاده از آن میتوان بهراحتی تراکنشهایی که برای کلاهبرداری انجام گرفته است را ردیابی کرد و در کمترین زمان ممکن پول قربانیان کلاهبرداری را به آنها پس داد این در حالی است که در سیستم بانکداری سنتی امکان کلاهبرداری با استفاده از روشهای مختلف بهشدت زیاد است.
استفاده گسترده از CBDC باعث میشود تا بتوان بهراحتی هر چه بیشتر به شناسایی فرار مالیاتی پرداخت. در حال حاضر بسیاری از کشورهای درحالتوسعه سیستمهای هوشمند مالیاتی هستند تا بعد از رونمایی از رمز ارز بانک مرکزی بتوانند فرارهای مالیاتی را در تمامی اماکن تجاری شناسایی کنند.
همانطور که میدانید برای انجام تراکنشها در اکثر ارزهای دیجیتال باید کارمزد قابلتوجهی را پرداخت کرد بهطوری که در بسیاری از موارد میزان مبلغی که باید بهعنوان کارمزد پرداخت نمود، باعث میشود تا استفاده از رمزارزهایی مانند بیتکوین و اتریوم چندان بهصرفه نباشد اما کارمزد تراکنشهای رمز ارز بانک مرکزی بسیار کمتر از سایر ارزهای دیجیتال است که همین باعث میشود CBDC برای انجام معاملات کوچک گزینه مناسبتری به شمار رود.
CBDC این امکان را به وجود خواهد آورد تا اشخاص در صورت فراموشی کلید خصوصی بتوانند با مراجعه به بانکها به بازیابی آن بپردازند این در حالی است که در رمزارزهایی مثل بیتکوین این امکان بههیچوجه وجود نخواهد داشت و مفقودی کلید خصوصی باعث از دست دادن مالکیت خواهد شد.
در کنار مواردی که به آن اشاره کردیم CBDC میزان هزینههای چاپ پول برای بانک مرکزی را بهشدت کاهش خواهد داد و باعث میشود این هزینه برای افزایش کیفیت خدمات بانکی مورداستفاده قرار گیرد.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
معایب رمز ارز بانک مرکزی
یکی از مهمترین معایب رمزارز بانک مرکزی غیرمتمرکز بودن آن است که باعث شده این ارز دیجیتال در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال از محبوبیت کمتری در میان مردم برخوردار باشد. معمولاً در اکثر رمز ارزهای بانک مرکزی امکان مشاهده تراکنشها در شبکه وجود نخواهد داشت و این ارزهای دیجیتال از شفافیت بسیار پایینی برخوردارند.
در حالی که رمزارزهایی مانند بیتکوین باعث تورمزدایی میشوند و امکان تولید آنها بیش از مقدار مشخص شده وجود ندارد؛ اما رمزارز بانک مرکزی از این ویژگی برخوردار نیست و دولت میتواند به مقدار دلخواه تعداد آن را افزایش دهد که همین باعث تورمزایی میشود.
یکی دیگر از معایب رمزارز بانک مرکزی این است که ارزش این ارزهای دیجیتال مانند سایر رمزارزها افزایش پیدا نمیکند و تابع قیمت ارز فیات است بنابراین نمیتوان برای سرمایهگذاری آن را انتخاب کرد.
سوالات متداول
رمزارز بانک مرکزی چیست؟
رمزارز بانک مرکزی نوعی ارز دیجیتال است که بر مبنای تکنولوژی بلاک چین شکل گرفته است.
تفاوت CBDC با سایر رمزارزها چیست؟
CBDC در مقایسه با سایر رمزارزها، متمرکز است و ارزش آن با توجه به ارز فیات تعیین میشود.
رمزارز بانک مرکزی نسبت به ارز فیات چه مزیتی دارد؟
از مزایای رمز ارز بانک مرکزی میتوان به امنیت بالا، کاهش هزینه چاپ پول و ردیابی سریع تراکنشها اشاره کرد.
تیم محتوا بیتپین
تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.