قیمت نفت روز دوشنبه حدود ۲۵ درصد افزایش یافت و به بالاترین سطح خود از میانه سال ۲۰۲۲ رسید. هم‌زمان، نفت برنت در مسیر ثبت بزرگ‌ترین رشد یک‌روزه تاریخ خود قرار گرفت. در مقابل، قیمت طلا ۲ درصد کاهش یافت؛ چون تشدید جنگ ایران باعث فشار بر عرضه جهانی انرژی شد، ارزش دلار را بالا برد و امیدها به کاهش نرخ بهره را کمتر کرد.

بازارهای محصولات کشاورزی هم رشد کردند و در این میان، روغن‌های خوراکی بیشترین افزایش را داشتند. دلیل این رشد، بالا رفتن قیمت نفت بود؛ چون از روغن‌های گیاهی به‌طور گسترده در تولید سوخت‌های زیستی استفاده می‌شود. قیمت آلومینیوم هم به‌دلیل نگرانی‌ها درباره عرضه بیشتر شد، اما سایر فلزات تحت فشار دلار قوی‌تر قرار گرفتند.

تونی سیکامور، تحلیلگر بازار در IG، در یادداشتی نوشت:

«واکنش شدید بازارها به این دلیل است که فعلا هیچ راه‌حل روشنی برای خروج از درگیری رو‌به‌گسترش خاورمیانه دیده نمی‌شود؛ بحرانی بسیار حساس که به نظر می‌رسد هیچ‌یک از طرف‌ها حاضر نیستند زودتر کوتاه بیایند.»

او اضافه کرد:

«خطر آسیب اقتصادی ماندگارتر، هر روز بیشتر می‌شود.»

جهش نفت، روغن‌های گیاهی و غلات را هم بالا برد

نفت برنت در مسیر ثبت بزرگ‌ترین رشد یک‌روزه خود، هم از نظر درصدی و هم از نظر مقدار افزایش، قرار گرفت. دلیل این موضوع، گسترش جنگ آمریکا و اسرائیل با ایران و کاهش عرضه از سوی برخی تولیدکنندگان بزرگ نفت در خاورمیانه بود. همچنین، نگرانی‌ها درباره اختلال طولانی‌مدت در حمل‌ونقل دریایی از مسیر حساس تنگه هرمز هم بیشتر شد.

سهام نفت
یک حساب تا ورود به بازار سهام نفت فاصله دارید

در بیت‌پین ثبت‌نام کنید و فعالیت خود را در بازار سهام نفت آغاز کنید.

خرید سهام نفت

قیمت قراردادهای آتی نفت خام برنت تا ۱۱۹.۵۰ دلار به ازای هر بشکه بالا رفت و نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) هم به ۱۱۹.۴۸ دلار در هر بشکه رسید.

تحلیلگران ING در یادداشتی نوشتند:

«به نظر می‌رسد وضعیت در حال بدتر شدن است.»

آن‌ها همچنین گفتند:

«علاوه بر این، تولید بالادستی نفت هم در حال متوقف شدن است، چون تولیدکنندگان با محدودیت ذخیره‌سازی روبه‌رو شده‌اند. عراق، کویت و امارات متحده عربی کاهش تولید نفت را آغاز کرده‌اند.»

در بازارهای کشاورزی، روغن پالم مالزی ۹ درصد رشد کرد و روغن سویا در شیکاگو، تحت تأثیر جهش قیمت نفت خام، به بالاترین سطح خود از اواخر سال ۲۰۲۲ رسید. قیمت گندم هم به بالاترین سطح خود از ژوئن ۲۰۲۴ رسید و قیمت ذرت به اوج ۱۰ ماهه صعود کرد.

در همین حال، طلا بیش از ۲ درصد افت کرد؛ چون تقویت دلار، بر فلز زردی که با دلار قیمت‌گذاری می‌شود فشار وارد کرد. از طرف دیگر، افزایش هزینه‌های انرژی نگرانی‌ها درباره تورم را بیشتر کرد و احتمال کاهش نرخ‌های بهره در کوتاه‌مدت را کمتر از قبل کرد.

منبع خبر: رویترز