نشست سکوهای تبادل رمزارز پیرو مسدودی خدمات پرداخت به میزبانی اتاق بازرگانی ایران برگزار شد

تاریخ: 10 دی 1403
زمان مطالعه:  4 دقیقه
گزارشی از نشست سکوهای تبادل رمزارز ایران؛ چراغ سبز بانک مرکزی به تبادلات زیرزمینی ارز!

چهار روز پس از مسدود شدن ناگهانی درگاه‌های واریز بانکی صرافی‌های ارز دیجیتال، امروز دهم دی‌ماه نشست خبری به میزبانی اتاق بازرگانی ایران برگزار شد تا تأثیر محدودیت‌های خدمات پرداخت بر عملکرد سکوهای تبادل رمزارز مورد بررسی قرار گیرد. این رویداد با حضور نمایندگان بخش خصوصی و متخصصان حوزه رمزارز برگزار شد و فرصتی برای تبادل نظر و ارائه راهکارهای عملی جهت مقابله با این چالش‌ها فراهم آورد.

تصمیمات بدون هماهنگی، انتقاد فعالان صنعت از دولت را به همراه داشته است

نیما قاضی‌زاده، دبیر انجمن تجارت الکترونیک استان تهران درباره مسدودی درگاه‌های واریز و برداشت صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی در این نشست گفت:

عجیب است که روش‌ها تغییری نمی‌کند و همان روال قبل حالا به بازار رمزارزهای رسیده است. انتظار ما از این دولت این نبود که بدون ارائه دلیل و راهبرد و جایگزین یا حتی علت، کنشی به این تندی انجام دهد! اگر دلیل، کنترل ارزش پول ملی باشد هم، وقتی نمی‌توان با آن به صورت قانونی چیزی خرید یا فروخت، باعث از دست رفتن ارزشش می‌شود! مسدودی درگاه‌های کسب‌و‌کار رسمی، فقط باعث تقویت مبادلات غیررسمی و بازار سیاه می‌شود. انتظار پاسخگو بودن و باز شدن درگاه‌ها و و توضیح برنامه برای آینده را داریم.

در ادامه این نشست، مهدی فاطمیان از انجمن فین‌تک نیز نگرانی خود از سیاست‌های غلط بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز را ابراز کرده و افزود:

قبلاً بهانه یا دلیل برخورد با صرافی‌ها، پول‌شویی ذکر میشد، اما اخیراً بالا رفتن و کنترل نرخ ارز هم به این بهانه‌ها اضافه شده است!

فاطمیان با اشاره به نقش پررنگ صرافی‌های ارز دیجیتال در رشد تولید ناخالص ملی و سنگ‌پرانی بانک مرکزی در پیشبرد این هدف خاطر نشان کرد:

معمولا مسدودی‌ها آخر هفته‌ها صورت می‌گیرند، آن‌هم بدون اطلاع‌رسانی! توقع ما ترتیب دادن جلسه‌ای برای توضیح دادن این موضوع بود که در روز‌های آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. تمام تمرکز ما شفافیت در تعامل است! این کسب‌وکارها به رشد ناخالص ملی و GDP کمک می‌کنند، اما بانک مرکزی فرصت‌ها را به تهدید تبدیل می‌کند!

راه حل در تعامل است!

امیرحسین مردانی، هم‌بنیانگذار صرافی ارز دیجیتال بیت‌پین در رابطه با این سیاست تهاجمی اظهار داشت:

هیچ فعال اقتصادی در کشور دوست ندارد نرخ ارز در کشور پرتلاطم باشد. ما دغدغه بانک مرکزی را متوجه شده‌ایم. این بی‌ثباتی باعث کاهش امنیت اقتصادی و کسب‌وکارهای ما می‌شود. مسئله‌ای که وجود دارد نوع حکمرانی است. بانک مرکزی در صنایع دیگر مثل پتروشیمی و فولاد، جلسه‌ای برای موضوع ارز می‌گذارد و تعامل می‌کند. در این سمت نیز بیش از ۳۰۰ کسب‌وکار وجود دارند که تکنولوژی‌ای را توسعه داده‌اند. پس ما با کسب‌وکارهای جدی روبه‌رو هستیم.

امیرحسین مردانی، هم‌بنیانگذار بیت‌پین

مردانی در ادامه، راه حلی برای رویارویی با این مسئله ارائه کرد و افزود:

حکمرانی درست این است که تعامل صورت بگیرد و مانند سایر صنایع با ما برخورد شود. این مدل حکمرانی باعث شده تعداد زیادی از افراد این کسب‌وکارها تقریبا بی‌کار شوند. با این تصمیم، یک صنعت تقریبا ۴ روز است که تعطیل شده است. ما درخواست داریم متوجه شوند این اتفاق افتاده است. در فضایی که از همه طرف در این کشور فشار وجود دارد، چهار روز است که کسب‌وکارها نمی‌توانند به درستی کار کنند.

مدیر عامل سابق بیت‌پین با اشاره به تبعات سنگین اینگونه تصمیمات عجولانه اظهار داشت:

وقتی یک یا دو روز محدودیتی اعمال می‌شود، می‌توان آن را نادیده گرفت، اما وقتی این محدودیت به روزهای بیشتری می‌رسد، کارکنان شرکت نگرانی خود را ابراز می‌کنند و از ما می‌پرسند که آیا شرکت قرار است تعطیل شود؟ این مسئله در نهایت منجر به مهاجرت افراد به کشورهای آزادتر می‌شود و با تداوم این مهاجرت‌ها، کسب‌وکارها هم به فکر مهاجرت می‌افتند. تمام این تصمیمات غلط منجر به چنین تبعات اجتماعی و اقتصادی خواهد شد. حداقل خواسته ما این است که این فضا به رسمیت شناخته شود. خواسته دوم ما هم این است که بعد از وصل شدن مجدد شریان اصلی کسب‌وکارمان، فرصتی برای طرح راه‌حل داشته باشیم.

امیرحسین راد، مدیرعامل صرافی نوبیتکس نیز در این نشست در خصوص این مسدودی ناگهانی گفت: 

شرمنده کاربرانمان هستیم به این دلیل که در این چهار روز قدرتی برای ارائه خدمات درخور به آن‌ها نداریم! ما از تعامل با بانک مرکزی استقبال می‌کنیم. تصمیمی که با توجه به اختیارات بانک مرکزی به هر دلیلی گرفته شده، شاید اگر با کسب‌وکارها و فعالان اکوسیستم مطرح می‌شد، می‌شد راه‌حل بهتری برای آن اخذ شود، یا کیفیت تصمیمات بهتر شود! ثابت شده که نرخ تتر روی نرخ بازار آزاد اثرگذار نیست، بازار کریپتو در ایران از بازار ارز کوچکتر است و مسئول بالا رفتن نرخ ارز نیست!

محدودیت واریز ۲۵ میلیون تومانی هم که دو سال پیش اعمال شد به همین دلیل بود، اما باز کنترل نرخ ارز اتفاق نیفتاد. اثرات طولانی‌مدت این روش: آسیب جدی به اکوسیستم. نابودی این کسب‌وکار فقط آسیب به بخش خصوصی نیست، به خود دولت هم آسیب خواهد زد.

بررسی دلایل و پیامدهای نشست خبری

نشست خبری «چالش‌های سکوهای تبادل رمزارز پس از مسدودی خدمات پرداخت» در واکنش به تصمیمات اخیر بانک مرکزی برگزار شد؛ تصمیماتی که باعث ایجاد اختلالات گسترده در صنعت رمزارز کشور شده است. بانک مرکزی در ماه‌های اخیر، بدون اطلاع‌رسانی قبلی یا مشورت با فعالان این حوزه، اقدام به مسدودسازی درگاه‌های پرداخت، محدودسازی حساب‌های بانکی مرتبط با پلتفرم‌های رمزارزی و قطع همکاری با پرداخت‌یاران کرده است.

این تصمیمات نه‌تنها فعالیت روزمره پلتفرم‌های داخلی را مختل کرده، بلکه موجی از نگرانی و اعتراض را میان کاربران و متخصصان برانگیخته است. فعالان این صنعت معتقدند که به‌جای ایجاد شفافیت و کنترل، این اقدامات موجب گسترش فعالیت‌های غیررسمی، افزایش مهاجرت نخبگان و کاهش اعتماد عمومی شده است.

از نسل Z تا NFT و تحلیل دوج‌کوین در شماره جدید دامیننس

دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!

    هدف از برگزاری نشست

    این نشست خبری با هدف تحلیل پیامدهای ناشی از این تصمیمات و ارائه پیشنهادهای سازنده از سوی فعالان صنعت رمزارز برگزار شد. نمایندگان انجمن‌های صنفی، کسب‌وکارهای مرتبط و کاربران متضرر تأکید کردند که سیاست‌های محدودکننده کنونی باید مورد بازنگری قرار گیرد. آنان تصریح کردند که ایجاد گفتمان میان نهادهای تصمیم‌گیرنده و فعالان صنعت رمزارز، کلید یافتن راه‌حل‌های توسعه‌محور است. با شکل‌گیری تعامل و تدوین سیاست‌های شفاف و حمایتی، نه‌تنها می‌توان مشکلات فعلی را رفع کرد، بلکه زمینه برای رشد پایدار و نوآوری در این صنعت نیز فراهم خواهد شد.

    نشست مذکور، فرصتی برای باز کردن مسیر گفت‌وگو میان دولت و فعالان این حوزه بود و بر اهمیت تدوین راهبردهای کارآمد برای تقویت جایگاه رمزارزها در اقتصاد کشور تاکید داشت.

    میلاد آقایاری

    میلاد آقایاری

    Fiat Free, Since 93 :) درباره کریپتو می‌نویسم. چون به نظرم راه امیدوارکننده‌ایه واسه یه کوچولو بیشتر کردن عدالت در جهان

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:
    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر