قاضی فدرال آمریکا درخواست مشترک SEC و ریپل برای رأی ضمنی در پرونده چندساله‌شان را رد کرد. این تصمیم اجرای توافق نهایی و لغو جریمه ۱۲۵ میلیون دلاری را به تأخیر می‌اندازد.

سرنوشت پرونده همچنان نامشخص

قاضی آنالیسا تورس از دادگاه منطقه‌ای ایالات متحده در منطقه جنوبی نیویورک، روز پنج‌شنبه درخواست مشترک کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) و شرکت Ripple Labs برای صدور رأی ضمنی (indicative ruling) را رد کرد؛ موضوعی که روند نهایی شدن توافق اخیر بین دو طرف را به تأخیر می‌اندازد.

در این درخواست، دو طرف خواستار صدور رأیی از سوی دادگاه شده بودند که اعلام کند در صورت بازگشت صلاحیت به این دادگاه، قاضی با لغو حکم قبلی صادرشده در آگوست ۲۰۲۴ و کاهش جریمه از ۱۲۵ میلیون دلار به ۵۰ میلیون دلار موافقت خواهد کرد.

اما قاضی تورس در رأی خود اعلام کرد:

درخواست مطرح‌شده از نظر آیین دادرسی نادرست است و طرفین نتوانستند به‌درستی به شرایط لازم برای لغو حکم اولیه علیه ریپل اشاره کنند.

رأی ضمنی چیست؟

رأی ضمنی (Indicative Ruling) تنها در شرایطی صادر می‌شود که دادگاه بدوی صلاحیت قضایی خود را از دست داده باشد و بخواهد به دادگاه تجدیدنظر نشان دهد در صورت بازگشت پرونده به آن، چگونه رأی خواهد داد. اما از آنجا که SEC و ریپل هر دو به رأی نهایی صادرشده در آگوست ۲۰۲۴ اعتراض کرده‌اند، هنوز پرونده در دادگاه تجدیدنظر دوم (Second Circuit) در حال بررسی است و صلاحیت در اختیار دادگاه بدوی نیست.

قاضی تورس تأکید کرد که لغو حکم قبلی نیاز به پشت‌سر گذاشتن «بار اثباتی سنگینی» دارد و این نوع از درخواست باید در شرایط استثنایی و طبق قانون آیین دادرسی مدنی شماره ۶۰ (Rule 60) مطرح شود، نه با درخواست رأی ضمنی.

گام بعدی چیست؟

پیش‌تر قرار بود اگر قاضی تورس رأی ضمنی صادر کند، دو طرف با همکاری، از دادگاه تجدیدنظر درخواست بازگرداندن پرونده به دادگاه بدوی (remand) را برای اجرای توافق ارائه دهند.

اکنون که این اتفاق نیفتاده، دو طرف احتمالاً باید درخواست جدیدی تحت قوانین آیین دادرسی درست‌تر ارائه دهند.

استوارت آلدرُتی، مدیر ارشد حقوقی ریپل، در پستی در شبکه X نوشت:

هیچ‌چیز در حکم امروز، پیروزی‌های ریپل را تغییر نمی‌دهد. ما موضوع را دوباره با SEC در دادگاه مطرح خواهیم کرد.

در همین حال، فرد ریسپولی، وکیل حوزه کریپتو، با اشاره به موضوع نوشت:

طرفین درخواست خود را بر اساس ماده‌ی اشتباهی از آیین دادرسی ارائه کردند. بنابراین باید مجدداً و این‌بار طبق ماده‌ی صحیح پرونده را ثبت کنند. البته از لحن قاضی می‌توان حدس زد که ریپل و SEC باید برای دریافت تخفیف، واقعاً با تمام توان درخواست کنند.

مروری بر روند پرونده ریپل و SEC

پرونده‌ی تاریخی بین SEC و ریپل از دسامبر ۲۰۲۰ آغاز شد، زمانی که این نهاد نظارتی، ریپل و دو مدیر ارشدش را بابت فروش توکن XRP به‌عنوان اوراق بهادار ثبت‌نشده، تحت پیگرد قرار داد.

در ژوئیه ۲۰۲۳، قاضی تورس حکم داد که XRP در معاملات خرد (Retail) اوراق بهادار محسوب نمی‌شود، اما در فروش به سرمایه‌گذاران نهادی این‌گونه تلقی می‌شود.

در آگوست ۲۰۲۴، ریپل به پرداخت ۱۲۵ میلیون دلار جریمه محکوم شد. با این حال، پس از تغییرات در رهبری SEC و روی کار آمدن دولت پرزیدنت ترامپ با دیدگاه مطلوب‌تر نسبت به کریپتو، این نهاد بسیاری از اقدامات سخت‌گیرانه خود علیه بازیگران اصلی صنعت مانند Coinbase و Kraken را متوقف کرد.

واکنش بازار

توکن ریپل که اوایل این هفته تا ۲.۷ دلار صعود کرده بود، با مقاومت شدید مواجه شد و دیروز تا حوالی ۲.۵ دلار عقب‌نشینی کرد. با رد درخواست مشترک ریپل و SEC توسط قاضی تورس، قیمت XRP باز هم افت کرد و در مقطعی با بیش از ۵.۵ درصد کاهش به ۲.۳۶ دلار رسید.