اگر پروژه ورلد کوین (Worldcoin) می‌تواند شرایط جهان را بهبود بخشد، چرا به آن فرصت ندهیم؟

تاریخ انتشار: 11 شهریور 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 16 شهریور 1402
زمان مطالعه:  5 دقیقه
اگر پروژه ورلد کوین (Worldcoin) می‌تواند شرایط جهان را بهبود بخشد، چرا به آن فرصت ندهیم؟

از زمان راه‌اندازی سیستم «World ID» در ۲۴ جولای، همه نگاه‌ها به ورلد کوین (WLD) معطوف بوده است. چالش‌ها و انتقادات زیادی در هنگام راه‌اندازی این پروژه متوجه آن بود که شامل خطرات امنیتی احتمالی، حاصل از استفاده‌ی ورلد کوین از داده‌های بیومتریک است و اکنون تحت بررسی نظارتی دولت‌ها در چندین کشور از جمله بریتانیا، فرانسه و آرژانتین قرار دارد.

در صنعت فناوری و تکنولوژی، جایی که بسیاری از مهم‌ترین نوآوری‌های چند دهه گذشته رخ داده است، اغلب تنش زیادی بین «انگیزه برای وجود آمدن یک نوآوری» و «نیاز به در نظر گرفتن پیامدهای اخلاقی» وجود دارد. هرچه فناوری‌هایی مانند یادگیری ماشین، تشخیص چهره و تجزیه و تحلیل داده‌های بزرگ پیشرفته‌تر می‌شوند، خطرات اخلاقی نیز افزایش می‌یابد.

در برخی موارد، انتقاد از سوی تحلیلگران خارجی، روزنامه‌نگاران یا متخصصان می‌تواند با تشویق شرکت‌ها به در نظر گرفتن پیامدهای اخلاقی و شاید حتی تغییر رویه‌های تجاری، به نتایج مثبتی منجر شود. در موارد دیگر، می‌تواند واکنشی ایجاد کند که مانع از نوآوری یا منجر به افزایش مقررات شود. در هر صورت، توجه به نگرانی‌های اخلاقی و اجتماعی رویکردی است که مبتکران و مخترعان باید به آن اهمیت دهند. این نگرانی‌ها اغلب زمانی که نوآوری‌ها به حوزه‌های حساسی مانند حریم خصوصی، خودمختاری و عدالت اجتماعی ورود می‌کنند، بزرگ‌تر می‌شوند.

بنابراین، در حالی که نوآوران اغلب در چندین جبهه با انتقاد مواجه می‌شوند – چه در مورد امکان‌سنجی ایده‌هایشان، پتانسیل آنها برای متشنج کردن بازارها یا پیامدهای اخلاقی کارشان – رابطه آنها با ناظران و کارشناسان پیچیده و چندوجهی است. انتقاد بسته به موقعیت می‌تواند هم مانع و هم نیروی سازنده باشد.

بحث این است که می‌توانیم روی این موضوع صحبت کنیم که اگر به جای انتقاد از پروژه‌ای نظیر ورلد کوین برای بهبود، انتقادات خود را در جهت نابودی این پروژه جهت دهیم، خطر به عقب ماندن و یا به تعویق انداختن شدید پیشرفت فناوری را داریم.

ورلد کوین می‌خواهد مسئله هویت دیجیتال را حل کند و رویکرد آن برای انجام این کار دور زدن دولت‌ها است. راه‌حلی برای هویت دیجیتالیِ قابل دسترس و قابل تعامل به این معنی است که اگر مدارک هویتی خود را گم کنید یا به دلیل تغییرات در کشور خود دیگر قادر به دسترسی به آنها نباشید، نگران نباشید.

کارهای زیادی برای ایجاد راه‌حلی جهت «هویت دیجیتالی توزیع شده» انجام شده است و همگان می‌دانند که یک سیستمی که به خوبی طراحی شده می‌تواند با فساد مبارزه کند، مانع از تکرار هویت شود، تقلب را کاهش دهد و از شهروندان در برابر سانسور محافظت کند. این، به ویژه، برای افرادی که از سازمان‌های فراملی حمایت می‌شوند، مفید است. هویت دیجیتالی که هرگز نمی‌تواند منقضی شود و در سراسر جهان قابل دسترسی و خواندن باشد، فقط برای راحتی نیست – می‌تواند نجات‌بخش باشد.

اگرچه یک دولت ممکن است چالش‌های هویتی را به خوبی مدیریت کند، اما هیچ سیستم یکپارچه‌ای در سراسر جهان برای آن وجود ندارد. علاوه بر این، هیچ کنسرسیومی از دولت‌ها برای استفاده از فناوری برای رسیدگی به این موضوع، پیشرفت چشمگیری نداشته است. ورلد کوین فرصتی برای رسیدگی به این موضوع به صورت خصوصی و مستقل دید – و اکنون بهای «اولین بودن» را می‌پردازد.

آیا این خاطره‌ای را در ذهن شما تداعی نمی‌کند؟ پروژه لیبرا (Libra) را به خاطر می‌آورید؟ لیبرا یک پروژه جاه‌طلبانه مشابه بود که به دنبال حل مشکلات بازار با راه‌حل‌هایی از سمت بخش خصوصی بود. در این مورد، لیبرا تلاش کرد تا پول با ثباتی را ارائه دهد، که طبق بیشتر تعاریف، یک خدمات عمومی است – و با انجام این کار، بانک‌های مرکزی را دور می‌زد.

یکی از دلایلی که امروزه این سیستم کار نمی‌کند این است که لیبرا پس از بررسی‌های دقیق منحل شد. برخی از ناکامی‌های آن می‌تواند ناشی از ارتباط با بنیان‌گذار معروفی باشد که از داده‌ها یا منافع ما به خوبی محافظت نکرده است: مارک زاکربرگ. اما با رشد این بخش، کسب‌وکارها و کمپانی‌های دیگر این مشکل را به روش‌های مختلف حل کردند: مثلاً سیرکل با معرفی استیبل کوین USDC و Lightspark  که پرداخت‌های لایتنینگ را تسهیل می‌کند.

ورلد کوین

پس دیدیم که پیشرفت و نوآوری لزوماً نابود نشده، اما تغییر کرده است. حال با توجه به حملات به پروژه ورلد کوین، شاید عده‌ای می‌خواهند آن هم همان مسیر لیبرا را طی کند. این بار ممکن است فقط به دلیل اشتباهات بنیانگذاران شکست نخورد – اگرچه این یک دلیل معقول برای شکست و جزئی از کارآفرینی است. اما ترس از این است که ممکن است شکست بخورد؛ زیرا تلاش می‌کند چیزی بسازد که ما هیچ پارادایمی برای آن نداریم، و این زمینه مناسبی را برای نابودی کل فناوری که هویت دیجیتال به آن نیاز دارد، ایجاد می‌کند (و اگر بخواهیم هویت دیجیتالی ایمن در طول زندگی خود داشته باشیم همه ما به آن نیاز خواهیم داشت).

با این حال، از سوی دیگر، بسیاری عقیده دارند که حتی اگر ورلد کوین شکست بخورد، پیشرفت در هویت دیجیتال حاصل خواهد شد. اما ترس و سوءظن به سرعت از بین نخواهد رفت، که می‌تواند تأثیر جدی بر جذب جوامعی که بیشتر به هویت دیجیتال نیاز دارند، داشته باشد.

بله، قسمتی از فعالین فناوری در بخش خصوصی وجود دارند که تلاش می‌کنند جایگزین خدمات عمومی شوند. بسته به اینکه دولت شما چقدر برای شما موثر عمل می‌کند، نظرات متفاوتی در مورد شایستگی در انتخاب بین بخش خصوصی و دولتی خواهید داشت. اما ما باید به خاطر داشته باشیم که بخش خصوصی می‌تواند در حل مشکلات بهتر عمل کند، به خصوص وقتی صحبت از به‌کارگیری موثر فناوری‌های جدید باشد.

شاید بگویید که یک شرکت خصوصی نباید حرف آخر را در مورد هویت بزند. اما اگر این شرکت در زیرساخت‌ها و فناوری سرمایه‌گذاری کرده است، آیا ما نباید به او کمک کنیم؟ این شرکت به نوآوری پیشگامانه‌ای در زمینه مدیریت و ذخیره‌سازی و پردازش شناسه دست یافته است و می‌توانیم از این کار به عنوان راهی برای بهبود چندین سیستم جهانی استفاده کنیم. یکی از مواردی که به ذهن می‌رسد، رای‌گیری جهانی است.

تغییر یک سیستم – مانند رای دادن – مستلزم تغییر کامل طرز فکر در نحوه مشاهده، استفاده و اعتماد به سیستم‌هایمان است. اما بسیاری از ما این سفر را زمانی آغاز کردیم که بلاک چین را کشف کردیم. در سال 2009، ما متعجب بودیم که چگونه جامعه ما در دنیای پسا متمرکز تغییر خواهد کرد. چگونه می‌توانیم به سیستمی اعتماد کنیم که فقط توسط ما، دولت‌ها یا یک شرکت کنترل نمی‌شود؟ حالا با همین سوال روبرو هستیم. چگونه جامعه ما در دنیای «پسا اثبات» تغییر می‌کند؟ چگونه در سیستمی عمل می‌کنیم که می‌توانیم مطمئن باشیم که مدرک وجود دارد؛ اما خودمان هرگز آن را نخواهیم دید یا نخواهیم دانست؟

این بحثی است که ما باید در مورد ورلد کوین داشته باشیم – کمتر در مورد شرکت، کمتر در مورد بنیانگذاران و بسیار بیشتر در مورد سیستمی که آن خواهد ساخت. ازآنجاکه ورلد کوین آخرین پروژه بلندپروازانه‌ای نیست که به دنبال حل سیستم‌های تکه‌تکه شده‌ای است که ما در آنها کار می‌کنیم – دیگران آن را دنبال خواهند کرد.

ما باید همین سؤالات را از آنها بپرسیم: چگونه از حریم خصوصی محافظت می‌کنید؟ چگونه کاربران را بدون سو استفاده از شرایط اقتصادی آنها تشویق به تعامل می‌کنید؟ مکانیسم حکومتی شما چیست؟ چقدر قوی است؟ چرا باید شما را انتخاب کنیم، و اگر این کار را انجام دهیم، مدل کسب‌وکار شما چگونه است؟ چه تأثیر مثبت یا منفی بر جهان ما خواهید داشت؟

ما باید به زودی این سوالات را برای ورلد کوین، یا شخص دیگری که در آینده، با موفقیت این سیستم را پیاده‌سازی کند، مطرح کنیم.

در پایان، حمله به ورلد کوین آسان است، اما همه ما باید به خاطر داشته باشیم که برخی از مقامات، به ویژه آنهایی که علاقه خاصی به عدم ارائه هویت دیجیتال به شهروندان خود دارند، از بی‌مرز بودن این ابتکار احساس خطر خواهند کرد. همه کسانی که از ورلد کوین انتقاد می‌کنند به خاطر بهبود آن این کار را انجام نمی‌دهند. اگر قرار است این سیستم و یک جهان پسا اثبات ساخته شود، اجازه دهید آن را بهتر بسازیم.

نویسنده مطلب: DR. PAOLO TASCA

مبین حسینی

مبین حسینی

زندگی من توی کامپیوتر و دنیای دیجیتال می‌گذره؛ عاشق فناوری بلاک‌چین و تکنولوژی‌های دیجیتالی‌ام و فعالیت توی اکوسیستم و کامیونتی کریپتو رو خیلی دوست دارم. اوقات فراغتم رو یا بازی می‌کنم، یا به پروژه‌های شخصیم می‌رسم. هیچی بلد نیستم ولی تا دلت بخواد کنجکاو و فضولم :))

مطالب نویسنده
اشتراک گذاری:

مطالب مشابه

دیالکتیک ارباب و برده؛ دلیل برنده شدن بیت کوین در پایان داستان

بیت کوین یک انقلاب واقعی و چندوجهی است که اکنون بیش از 14 سا ...

اگر پول فیات منطقه آسایش شماست، بیت کوین منطقه رشد شماست

احتمالاً پیش از این شنیده‌اید که برای دستیابی به چیزهای بزرگ ...

حسابداری بیت کوین؛ تفسیر داده‌های مبتنی بر UTXO

«یک نسخه‌ی تماماً همتا به همتا از پول نقد الکترونیکی که این ...

دیدگاه‌ها
در پاسخ به دیدگاه کاربر