سبد سرمایه گذاری 2025

توکن حاکمیتی (Governance token) چیست؟

تاریخ انتشار: 9 آبان 1400 | آخرین به‌روزرسانی: 6 تیر 1402
زمان مطالعه:  4 دقیقه
توکن‌ حاکمیتی (به انگلیسی Governance token) مفهومی در ارزهای دیجیتال است.

توکن‌های حاکمیتی (Governance Token) در میان علاقمندان به بازارهای ارز دیجیتال از محبوبیت زیادی برخوردار است. درواقع باید گفت Yield finance باعث شد تا توکن‌های حاکمیتی به یکی از بخش‌های اصلی اکوسیستم اتریوم تبدیل شوند. شاید برای بسیاری از کاربران سوال باشد که توکن حاکمیتی چیست و چه نقشی در شبکه اتریوم ایفا می‌کند؟ آیا تاثیری در خرید و فروش ارز دیجیتال دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید.

توکن‌های حاکمیتی (Governance Token)

توکن‌های حاکمیتی این قدرت را به دارندگان توکن می‌بخشند تا در روند اجرای پروژه در شبکه بلاک‌چین تاثیرگذار باشند. بسیاری بر این باور هستند که توکن‌های حاکمیتی مزایای بسیاری به همراه دارند اما آن‌چه بیش از مزایای این توکن‌ها به چشم می‌آید قدرتی است که به دارندگان خود می‌بخشند و به آن‌ها اجازه تاثیرگذاری در شبکه را می‌دهند.

به گفته کارشناسان این حوزه، توکن‌های حاکمیتی امکان کنترل کاربر را در شبکه فراهم کرده و کمک می‌کنند که ایده اصلی ارزهای دیجیتال از جمله غیرمتمرکز بودن و عمومی بودن آنه‌ا اجرا شود. به‌طور معمول، به سازمان‌هایی که به کاربران خود اجازه توسعه سیستم و کنترل آن را می‌دهند سازمان‌های غیرمتمرکز یا DAO گفته می‌شود.

توکن‌های حاکمیتی توسط توسعه دهندگان ایجاد می‌شوند تا به کاربران شبکه قدرت اجرایی در تصمیمات مربوط به پروژه، پیشنهاد یا تصمیم‌گیری در مورد ویژگی‌ها یا در مقاطع بالاتر تغییر سیستم حاکمیت شرکت کنند. در واقع باید گفت که این توکن‌ها امکان دخالت مستقیم کاربر در سیستم عامل های Defi را تامین می‌کند.

مارکت کپ چند توکن حاکمیتی بازار ارزهای دیجیتال

مارکت کپ چند توکن حاکمیتی بازار ارزهای دیجیتال

چرا از توکن‌های حاکمیتی استفاده می‌شود؟

مهم‌ترین بخش در سیستم های غیرمتمرکز فرآیند تصمیم‌گیری در آن است، مهم‌ترین نکته در این خصوص آن است که در یک حاکمیت درون زنجیره‌ای به همه کاربران ذینفع اجازه داده می‌شود تا درباره مدیریت پروتکل، بحث کرده و رأی‌گیری کنند. در این میان، توکن‌های حاکمیتی حکم سوختی که روند رأی گیری در بلاک‌چین را تامین می‌کند، دارند.

در واقع این توکن‌ها برای بیان حمایت یا عدم موافقت نسبت به تغییرات پیشنهادی مورد استفاده قرار می‌گیرند. دارندگان چنین توکن‌هایی حق رأی‌گیری در مورد هر نوع تغییری را دارند. هر توکن حاکمیتی ارزشی معادل یک رأی دارد. بنابراین هرچه کاربر توکن‌های حاکمیتی بیشتری در اختیار داشته باشد می‌تواند نقش مهمتری در تصمیم‌گیری‌های سیستم داشته باشد.

استفاده از توکن حاکمیتی

توکن‌های حاکمیتی قدمتی به اندازه ظهور ارزهای دیجیتال دارند، با این حال تا زمانی که ICOها رونق داشتند، توجه زیادی به توکن‌های حاکمیتی نمی‌شد. اما در دو سال اخیر بسیاری از پروتکل‌های دیفای از جمله کامپاند (Compond) و بالانسر (Balancer) از این توکن‌ها استفاده کرده‌اند.

از نسل Z تا NFT و تحلیل دوج‌کوین در شماره جدید دامیننس

دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!

    چرا توکن‌های حاکمیتی به محبوبیت رسیدند؟

    در دو سال گذشته، رشد بیش از اندازه توکن‌های حاکمیتی و فضای Yield Farming قابل توجه بوده است. در واقع این مسائل باعث شده است که اهمیت ساختارهای تشویقی در پروژه‌های دیفای بیش از گذشته معلوم باشد. به نظر می‌سد روی کار آمدن توکن Comp پلتفرم کامپوند در محبوبیت این دو نقش اساسی داشته است.

    استقبال از توکن Comp باعث شد تا در یک بازه زمانی کوتاه قیمت آن با رشد 400 درصدی روبه رو شود. استفاده از توکن حاکمیتی Comp باعث شد تا ارزش کل قفل شده این پروتکل در مدت زمان کوتاهی از 100 میلیون دلار به رقم باور نکردنی 1.7 میلیون دلار برسد.

    پروژه بالانسر نیز با ایجاد توکن BAL به این استقبال رسید با این که توکن BAL قابل تولید و توزیع نیست از یک رشد 4 برابری تنها طی چند روز برخوردار شد.

    شاید بتوان گفت مهم‌ترین دلیل محبوبیت ناگهانی توکن‌های حاکمیتی تضمین پروژه‌های دیفای و ارائه مسیر مطمئن بازدهی به کاربران است و دومین نکته این که پروژه‌های دیفای دارنده توکن‌های حاکمیتی بازدهی بالایی به واسطه سود یا کارمزد به کاربر ارائه می‌دهند. به عقیده کاربران دارنده توکن حاکمیتی پذیرش پروژه‌های دیفای شانس بالاتری دارد، بنابراین هر پروژه دیفای دارای توکن حاکمیتی ارزش سرمایه‌گذاری دارد.

    ارزش یافتن توکن‌های حاکمیتی

    نکته قابل توجه در مورد توکن‌های حاکمیتی آن است که ارزش این توکن‌ها در سال 2021 چندین برابر شد به‌طوری که در حال حاضر 6 توکن حاکمیتی مشهور دیفای شامل AAVE، YFI، UNI، COMP، SNX و MKR بیش از 4.1 میلیارد دلار حجم بازار را به دست دارند. این یعنی پروژه‌های دیفای در رقابت با بازار بیت کوین کش بسیار موفق عمل کرده‌اند و در حال حاضر حجم بازار بیت کوین کش 4.8 میلیارد دلار است.

    علت این امر را می‌توان در تعامل میان استخراج نقدینگی، وام دهی و استیکینگ دانست. البته اگر به این مسئله نگاه سنتی داشته باشیم باید گفت که در حال حاضر موج استقبال بازار از توکن‌های حاکمیتی نقش مهمی در بالاتر رفتن محبوبیت آن‌ها دارد به این معنا که هرچه تقاضا بیشتر باشد، محبوبیت نیز افزایش می یابد. علاقمندی کاربران در نقش موثر و مستقیم در تصمیم‌گیری‌ها را نیز نمی‌توان نادیده گرفت.

    آشنایی با مهمترین توکن‌های حاکمیتی بازار کریپتوکارنسی

    تا اینجا مفهوم توکن حاکمیتی را درک کردید و اکنون نوبت به شناخت مهمترین توکن‌های حاکمیتی در بازار ارزهای دیجتال می‌رسد. در ادامه به معرفی محبوب‌ترین توکن‌های حاکمیتی خواهیم پرداخت.

    توکن COMP

    توکن کامپ (COMP) توکن حاکمیتی پروتکل کامپوند است. در واقع COMP را باید پرچمدار راه توکن‌های حمایتی دانست، کامپوند مشهورترین پروژه دیفای در اعطای وام به کاربران بود، استفاده از توکن COMP به منظور وام دهی از سال 2021 میلادی آغاز شد. استخراج نقدینگی COMP به کاربران امکان می‌دهد تا بتوانند متناسب با فعالیتی که دارند توکن بگیرند. این فرآیند باعث شد تا کامپاند به یکی از مهمترین پروژه‌های دیفای تبدیل شود.

    توکن LEND

    LEND نیز توکن حاکمیتی و وثیقه‌گذاری پروتکل Aave است که یک پروتکل وام‌دهی و وام‌گیری غیر متمرکز در اتریوم محسوب می‌شود. کارایی آن کاملا مشابه کامپاند است و دارندگان این توکن از حق رأی برخوردار می‌شوند.

    Aave-LEND

    گفتار پایانی!

    توکن‌های حاکمیتی بیش از هر نفع دیگری در بازار خرید و فروش حرفه‌ای ارز دیجیتال، نقش یک مشوق و محرک را بر عهده دارند. در واقع با توجه به امتیازی که این توکن‌ها به کاربران شبکه اعطا می کنند آن‌ها را ترغیب به سرمایه‌گذاری در بازار ارز دیجیتال مورد نظر می‌کنند. در واقع توکن‌های حاکمیتی سبب می‌شود که مهمترین هدف پروژه‌های دیفای در بازار بلاک چین یعنی غیر تمرکزی بودن آن محقق شود.

    سوالات متداول

    مهمترین توکن‌های حاکمیتی حوزه دیفای کدامند؟

    AAVE، YFI، UNI، COMP، SNX و MKR را می‌توان مشهورترین توکن‌های حاکمیتی دانست.

    آیا توکن‌های حاکمیتی با توکن‌های معمولی فرق دارند؟

    دارندگان توکن‌های حاکمیتی می‌توانند در تصمیم گیری‌ها و تغییر حاکمیت سیستم شرکت کنند.

    آیا هر توکنی در بازار کریپتو می‌تواند یک توکن حاکمیتی باشد؟

    تنها توکن‌هایی که در پروتکل‌های دیفای وجود دارند امکان تبدیل شدن به توکن حاکمیتی را دارند. پروژه های دیفای نیز بر بستر اتریوم فعال هستند.

    مهمترین نقش توکن‌های حاکمیتی در پروتکل‌های دیفای چیست؟

    با توجه به محبوبیتی که این توکن‌ها در سال های اخیر داشته اند مهمترین نقش آنها ترغیب به سرمایه گذاری کاربران در این بخش است، به طوری که پروتکل‌هایی که دارای توکن حاکمیتی هستند با افزایش ارزش بازار چشم‌گیری مواجه شده‌اند.

    توکن‌های حاکمیتی با چه هدفی ایجاد شدند؟

    مهمترین هدف از ایجاد چنین توکن‌هایی تشویق کاربران به سرمایه گذاری و همچنین تامین مهمترین هدف پروژه‌های دیفای یعنی غیرمتمرکز بودن بوده است.

    کارن آهنگری

    کارن آهنگری

    بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمی‌هاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفه‌ی من تو بیت‌پینه. سعی می‌کنم دانسته‌هام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانسته‌ها، کمک کنم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    آلت سیزن چیست؟ بررسی ویژگی‌ها و اهمیت آلت سیزن در بازار

    با نزدیک شدن به پایان سال ۲۰۲۴، هر روز شاهد افزایش چشمگیر...

    ضرایب همبستگی و بتا چیست؟ آشنایی ابزارهای تحلیل ریسک و بازدهی

    بازار ارزهای دیجیتال به دلیل نوسانات بالا و تغییرات سریع،...

    راهنمای کامل آموزش بازی همستر کامبت و ایردراپ Hamster Kombat

    مدتی بعد از لیست شدن و موفقیت نات کوین، نوبت به بازی...

    دیدگاه‌ها 1 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. پول نو
      پول نو | 4 دی 1400

      عالی بود ممنون از تیم بیت پین