تحلیل بیت کوین به سبک آنچین؛ ۴ بهمن ۱۴۰۳ | به دنبال نقدینگی!
تاریخ: 4 بهمن 1403
زمان مطالعه:
7 دقیقه
بعد از دو ماه دوره تثبیت و تحکیم روند، قیمت بیت کوین بار دیگر سقف محدوده رِنج خود را شکست و موفق به ثبت قله تاریخی جدید در سطح ۱۰۹ هزار دلار شد. در این نسخه، عواملی که منجر به این جهش دوباره قیمت شد را بررسی میکنیم تا علائم نوسانات پیش رو را بهتر درک کنیم.
در نسخه ۳ از هفتهنامه تحلیل آنچین بیت کوین، به موضوعات زیر خواهیم پرداخت:
جریان سرمایه به بازار بیت کوین، مثبت باقی مانده است؛ اگرچه از زمان رسیدن قیمت به سطح ۱۰۰ هزار دلار، اندازه این سرمایه ورودی به مراتب کمتر شده است. این نشاندهنده دورهای از کاهش فشار فروش، همزمان با ورود بازار به تعادل کوتاه مدت است.
فشار فروش سرمایهگذاران بلند مدت هم در کنار حجم واریزها به صرافیها با هدف فروش کوین، کاهش یافته است.
چندین سنجشگر نوسان در حال انقباض هستند، زیرا نمودار قیمت در یک بازه قیمت ۶۰ روزه در حال نوسان است، حرکتی که معمولاً علامتی از آمادگی بازار برای بازار است.
وقتی قیمت به سطح ۱۰۰ هزار دلار رسید، جریان سرمایه ورودی خالص به بیت کوین افزایش چشمگیری پیدا کرد؛ موضوعی که نشان میداد سرمایهگذاران در حال تثبیت سودهای قابل توجه خود هستند. اما با تحکیم بازار و سازگاری آن با محدوده قیمتی جدید، شدت این جریانهای ورودی از آن زمان تاکنون رو به کاهش بوده است.
کاهش سرعت سودگیری به معنای کاهش خالص نیروهای سمت عرضه بوده و بنابراین برای حفظ قیمتها در محدوده معاملاتی فعلی، به سرمایه کمتری هم نیاز خواهد بود.
کپ محقق شده در حال حاضر با رسیدن به عدد ۸۳۲ میلیارد دلار، در بالاترین سطح تاریخی خود قرار دارد و با سرعت ۳۸.۶ میلیارد دلار در ماه هم در حال رشد است.
درصد تغییر کپ محقق شده خالص
شاخص سود/ضرر محقق شده خالص، مشتق مرتبه اول کپ محقق شده بهشمار میرود و به ما امکان میدهد اندازه جریان خالص سرمایه دلاری درونشبکه را بهطور مجزا مشاهده کنیم.
بهموازات اینکه بازار فشار توزیع ناشی از سودگیری را هضم میکند، توازن حجم سود محقق شده و ضرر محقق شده بهتدریج به سمت وضعیت خنثی متمایل میشود. این روند نشاندهنده یک بازتنظیم نیروهای عرضه و تقاضاست و حاکی از آن است که عمده کوینهایی که در حال حاضر جابهجا میشوند، نسبت به قیمت اولیه خرید خود، اختلاف ارزشی قابلتوجهی را ثبت نمیکنند.
حجم سودهای ثبتشده در دسامبر ۲۰۲۴ به اوج ۴.۵ میلیارد دلار رسید و اکنون به ۳۱۶.۷ میلیون دلار (کاهشی معادل ۹۳٪) افت کرده است.
سود/ضرر محقق شده خالص
ابعاد مطلق سود محقق شده و ضرر محقق شده (با تعدیل اشخاص) ابزار دیگری هستند که به ما کمک میکنند جهت و جو حاکم بر جریان سرمایههای ورودی و خروجی از بیت کوین را بسنجیم.
وقتی مجموع سود و ضرر محققشده را محاسبه کنیم، میبینیم این شاخص ترکیبی از اوج تاریخی ۴ میلیارد دلار، با افت چشمگیری به ۱٫۴ میلیارد دلار رسیده است. با وجود افت ۶۵ درصدی، مقدار فعلی همچنان از منظر تاریخی در سطح بالایی قرار دارد و بیانگر میزان قابلتوجه تقاضای روزمرهای است که در شرایط بازار صعودی، توان جذب این سرمایه را دارد.
قدر مطلق سود محقق شده + ضرر محقق شده
ضعف سمت عرضه
فشار فروش کل در حال کاهش قابلتوجهی است و برای تأیید این موضوع میتوانیم از شاخصهایی مانند تخریب روز کوین و حجم ورودی به صرافیها استفاده کنیم تا ابعاد مختلف این وضعیت را بهتر درک کنیم.
اولین ابزاری که میتوانیم برای بررسی دقیقتر فشار توزیع هولدرهای بازار بهکار بگیریم، «شاخص CDD دودویی» (Binary CDD) است. این شاخص زمان نگهداری کوینها را در کل بازار ردگیری میکند و مشخص میکند چه زمانی هولدرهایی با موجودی قدیمی، حجم عرضه بیشتری را در بازار عرضه میکنند.
اواخر سال ۲۰۲۴ و اوایل ژانویه، شاهد یک دوره پایدار از تخریب روز کوین سنگین بودیم؛ اما در هفتههای اخیر، این شاخص روند نزولی به خود گرفته و با تخریب روز کوین نسبتاً سبکتری مواجه شدهایم.
این موضوع نشان میدهد بخش قابلتوجهی از سرمایهگذارانی که قصد ثبت سود داشتند، بهاحتمال زیاد در همین محدوده قیمتی فعلی اقدام کردهاند. بهطور کلی، میتوان نتیجه گرفت که بازار ممکن است برای جذب موج جدیدی از عرضه، به «تحرک در محدوده قیمتی دیگری» نیاز داشته باشد تا دوباره انگیزه فروش برای هولدرها ایجاد شود.
شاخص CDD دودویی
«شاخص عرضه دودویی هولدرهای بلندمدت (LTH)» ابزار دیگری است که میتوانیم برای ارزیابی مدتزمان فشار فروش مداوم استفاده کنیم. این ابزار بهطور خاص بر هولدرهای بلندمدت متمرکز است.
همگام با حجم بالای سودگیری در گذشته، مشاهده میکنیم که موجودی کل هولدرهای بلندمدت (LTH) پس از رسیدن قیمت به ۱۰۰ هزار دلار در دسامبر، کاهشی چشمگیر را تجربه کرده است. اما از آن زمان، سرعت کاهش موجودی هولدرهای بلندمدت متوقف شده و این موضوع حاکی از تضعیف فشار عرضه در هفتههای اخیر است.
هماکنون، موجودی کل هولدرهای بلندمدت نشانههایی از رشد مجدد به سمت بالا را نشان میدهد و این امر بیانگر آن است که رفتار انباشت و هولد کردن بر فشار عرضه این گروه غلبه کرده است.
شاخص عرضه دودویی هولدرهای بلند مدت (میانگین ۷ روزه)
صرافیهای متمرکز همچنان مقصد اصلی برای سفتهبازی و معاملات هستند و روزانه میلیاردها دلار گردش مالی را پردازش میکنند. ورودی سرمایه به صرافیها از اوج ۶٫۱ میلیارد دلار به ۲٫۸ میلیارد دلار (معادل ۵۴٪ کاهش) رسیده است که نشان میدهد فعالیت سفتهبازی در هفتههای اخیر بهشکل قابلتوجهی افت کرده است.
نکته قابل توجه این است که ورودی هولدرهای بلندمدت به صرافیها از ۵۲۶٫۹ میلیون دلار در دسامبر به تنها ۹۲٫۳ میلیون دلار در حال حاضر رسیده و افت چشمگیر ۸۳ درصدی را نشان میدهد.
این امر فرضیهای را تقویت میکند مبنی بر اینکه هولدرهای بلندمدت، بخش بزرگی از سودگیری خود را در همین محدوده قیمتی به سرانجام رساندهاند.
تفکیک جریان ورودی صرافیها بر اساس گروه ( میانگین ۱۴ روزه)
برای بررسی دقیقتر توازن عرضه و تقاضا، میتوان نرخ تغییر موجودی گروههای مختلف را با حجم بیت کوینهای استخراجشده مقایسه کرد. این مقایسه، معیاری نسبی فراهم میکند تا ببینیم عرضه جدید (ناشی از فرایند ماینینگ) بهصورت نظری توسط کدام گروهها جذب شده است.
اگر به گروه میگو-خرچنگ یا Shrimp-Crab (هولدرهای کمتر از ۱۰ بیت کوین) بهعنوان نماینده خردهسرمایهگذاران و سرمایهگذاران فردی توجه کنیم، میبینیم که این گروه در ماه گذشته درمجموع حدود ۲۵.۶ هزار بیت کوین جذب کردهاند. این در حالی است که عرضه ماهانه ماینرها چیزی در حدود ۱۳.۶ هزار واحد بوده است.
درنتیجه، هولدرهای خرده و فردی عملاً ۱.۹ برابر حجم عرضه جدیدی را که از طریق تولید اولیه وارد بازار شده بود، جذب کردهاند.
مقایسه تغییر موجودی میگو تا خرچنگ با نرخ صدور
در آستانه نوسان
میتوان مشاهده کرد که همگرایی قابلتوجهی میان هر دو مدل آنچین و محدوده ۶۰ روزه فوقالعاده فشرده قیمت وجود دارد؛ مسئلهای که به سرمایهگذاران اجازه میدهد دورههای افزایش احتمالی نوسان را پیشبینی کنند.
با اندازهگیری درصد فاصله میان بالاترین و پایینترین قیمتهای ثبتشده در ۶۰ روز گذشته، میتوانیم درجه فشردگی یا نوسان قیمتی را در طول زمان بسنجیم. نمودار زیر دورههایی را برجسته میکند که در آنها محدوده ۶۰ روزه قیمت از محدوده معاملاتی فعلی هم تنگتر بوده است. تمام این موارد، پیش از جهش قابلتوجه در نوسان رخ دادهاند که عمدتاً یا در ابتدای روندهای صعودی بازار دیده میشوند یا درست پیش از تسلیمهای پایانی در چرخههای نزولی رخ میدهند.
سقف و کف ۶۰ روزه قیمت
رفتار قیمتی جانبی و پایدار در یک محدوده فشرده، امکان میدهد که بخش قابلتوجهی از موجودی در گردش بازتوزیع شده و در مبنای هزینه نسبتاً بالاتری متمرکز شود.
شاخص چگالی موجودی محقق شده نشان میدهد که چهقدر موجودی شبکه در یک محدوده ±۱۵٪ پیرامون قیمت اسپات متمرکز شده است. وقتی موجودی زیادی در حوالی قیمت اسپات تجمیع میشود، حتی حرکات کوچک قیمتی میتواند سودآوری سرمایهگذاران را بهشدت تحتتأثیر قرار دهد و درنتیجه، نوسان بازار را تشدید کند.
پس از آنکه قیمت بیت کوین در دسامبر به اوج رسید، وارد فاز تثبیت شد و طی این دوره، یک تراکم قابلتوجه از موجودی با مبنای هزینه نزدیک به قیمت اسپات ایجاد کرد. در حال حاضر، ۲۰٪ از موجودی در محدوده ±۱۵٪ اطراف قیمت اسپات قرار دارد.
چگالی موجودی محقق شده
شاخص نسبت ریسک فروشنده، این پدیده را از زاویهای متفاوت بررسی میکند. این شاخص حجم کل سود و ضرر محقق شده را در قیاس با اندازه دارایی (بر اساس کپ محقق شده) میسنجد. میتوان چارچوب تحلیلی زیر را برای تعبیر این شاخص در نظر گرفت:
مقادیر بالا نشان میدهد که سرمایهگذاران کوینهای خود را با سود یا ضرری قابل توجه نسبت به مبنای هزینه عرضه کردهاند. چنین وضعیتی معمولاً نشان از آن دارد که بازار برای یافتن تعادل، نیازمند بازآرایی است و اغلب پس از یک حرکت پرنوسان قیمتی دیده میشود.
مقادیر پایین بیانگر آن است که بیشتر کوینها در نزدیکی قیمت سربهسر عرضه میشوند؛ این یعنی بازار تا حدی به تعادل رسیده و «سود و ضرر» قابل توجهی در این محدوده قیمتی باقی نمانده است. در چنین شرایطی، معمولاً نوسانات پایینتری مشاهده میشود.
در هفتههای اخیر، فعالیت عرضه هولدرهای کوتاهمدت افت محسوسی داشته و همین امر باعث شده شاخص ریسک سمت فروش بهشدت کاهش پیدا کند. این اتفاق معمولاً حکایت از آن دارد که اغلب سودگیریها و ضرردهیهایی که سرمایهگذاران در نظر داشتند، انجام گرفته است. در نتیجه، میتوان گفت بازار به تعادلی نسبی نزدیک شده و این وضعیت میتواند پیشدرآمدی برای آغاز موج بعدی نوسانات باشد.
نسبت ریسک فروشنده STH ها
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
جمعبندی نهایی
بیت کوین در طول روز نوسانات شدیدی را تجربه کرد، ابتدا به قله تاریخی جدید ۱۰۹ هزار دلار رسید و سپس با سقوط ناگهانی، سرانجام بالاتر از مرز ۱۰۰ هزار دلار تثبیت شد. این میزان بالای تردید در بازار، در آستانه و طی مراسم تحلیف ریاستجمهوری آمریکا، با فضای کلان اقتصادی چالشبرانگیز و مبهمی همراه شده و بر شدت شرایط افزوده است.
در این مقاله، شرایطی را که پیش از این حرکت انفجاری اما ناپایدار قیمتی رخ داده بودند، بررسی و تحلیل کردیم. همچنین چارچوبی ارائه میدهیم که با اتکا بر همگرایی کاهش حجم آنچین و جریانهای سرمایه، بهعلاوه فشردهتر شدن محدوده قیمتی، نشانههای نوسان قریبالوقوع را شناسایی میکند.
میلاد آقایاری
Fiat Free, Since 93 :) درباره کریپتو مینویسم. چون به نظرم راه امیدوارکنندهایه واسه یه کوچولو بیشتر کردن عدالت در جهان