همزمان با تثبیت نمودار قیمت بیت کوین در زیر قله تاریخی ۷۳ هزار دلار، گروه هولدرهای بلند مدت وارد فاز توزیع شده و کوینهای خود را با قیمتی بالاتر به سرمایهگذاران جدید میفروشند. این پدیده نشاندهنده تزریق سرمایه جدید به این کلاس دارایی بوده و همین امر کپ محقق شده را به قلههای جدیدی میرساند. در این نسخه از تحلیل گلسنود، قصد داریم به موضوعات زیر بپردازیم.
ورود سرمایه به بازار بیت کوین به قوت خود باقی است، به طوریکه کپ محقق شده (Realized Cap) با رسیدن به سطح ۵۴۰ میلیارد دلار، رکورد جدیدی را ثبت کرده است. نرخ ورود سرمایه به این بازار هم این روزها از ۷۹ میلیارد دلار/ماه عبور کرده است.
سیر انتقال ثروت از هولدرهای بلند مدت به سرمایهگذاران جدید در حال تشدید است، به طوریکه بیش از ۴۴٪ از ثروت شبکه هم اکنون در اختیار کوینهای بیشتر از ۳ ماهه است.
این روزها ثبت سود اصلیترین رفتار سرمایهگذاران است، به طوریکه هولدرهای کوتاه مدت و بلند مدت در حال جمع کردن سودهای روی میز هستند. البته به طور کلی، سهم ثبت سود هولدرهای بلند مدت به مراتب بالاتر از STH هاست.
افزایش نقدینگی بیت کوین
همانطور که میدانید، نمودار قیمت بیت کوین در مارس گذشته توانست از قله تاریخی سال ۲۰۲۱ خود عبور کند و به محدوده کشف قیمت وارد شود. همانطور که هفته گذشته در نسخه ۱۳ تحلیل گلسنود هم تشریح کردیم، این اتفاق باعث شد تا حجم قابل توجهی از موجودی عرضه و به ثبت سود برسد.
معمولاً عرضه این کوینها از طرف آنهایی است که مبنای هزینه پایینتر داشته و با جابجایی و ارزشگذاری دوباره، مبنای هزینه بالاتری پیدا کردهاند. با دست به دست شدن این کوینها در قیمتهای به مراتب بالاتر، همچنین میبینیم که تقاضا و نقدینگی جدیدی هم وارد این کلاس دارایی شده است.
این وضعیت به وضوح توسط شاخص کپ محقق شده به نمایش گذاشته شده است؛ شاخصی که انباشت نقدینگی دلاری «ذخیره شده» در این دارایی را نشان میدهد. کپ محقق شده هم اکنون با رسیدن به سطح ۵۴۰ میلیارد دلار، رکورد جدیدی را ثبت کرده و با نرخ بی سابقه ۷۹ میلیارد دلار در ماه هم در حال افزایش است.
حالا با استفاده از شاخص امواج هودل کپ محقق شده (Realized Cap HODL Wave) میتوانیم باندهای سنی این شاخص را مشاهده کنیم. کاربرد بخصوص این ابزار، تجزیه توزیع دلاری ثروت در اختیار باندهای سنی مختلف است.
اگر کوینهای کمتر از ۳ ماهه را جدا کنیم، میتوانیم رشد شدید و عظیم آنها در ماههای اخیر را ببینیم. این گروه سنی از سرمایهگذاران هم اکنون حدود ۴۴٪ از ثروت شبکه را در اختیار دارند. این افزایش ثروت کوینهای جوانتر نتیجه مستقیم عرضه هولدرهای بلند مدت در قیمتهای بالاتر برای رویارویی با تقاضای جدید بازار است.
در چرخههای قبلی بیت کوین دیدیم که افزایش تقاضای جدید بازار منجر به تشدید تمایل و انگیزه برای سفتهبازی و ترید هم میشود. این پدیده باعث افزایش نوسانات قیمت هم میشود؛ چیزی که خصوصیت بارز روندهای صعودی در چرخههای قبلی بوده است.
از اکتبر ۲۰۲۳ تا امروز، نوسان محقق شده ۹۰ روزه دو برابر شده و از ۲۸٪ به ۵۵٪ رسیده است. این روند افزایشی از همان زمانی که جریان ورودی به کپ محقق شده تشدید شده است، آغاز شده است.
احیای موجودی نهفته
بعد از محدودیت بی سابقه موجودی که در سال گذشته شاهدش بودیم، حالا واگرایی بین موجودی در اختیار هولدرهای بلند مدت و کوتاه مدت شروع به کم شدن کرده است. افزایش قیمتها و به طبع آن، افزایش سودهای محقق نشده در اختیار سرمایهگذاران، هولدرهای بلند مدت (LTH) باعث جدایی آنها از کوینهایشان شده است.
از زمان ثبت نقطه اوج در سطح ۱۴.۹۱ میلیون واحد و در دسامبر ۲۰۲۳، موجودی LTH ها به میزان ۹۰۰ هزار واحد کاهش یافته است. لازم به ذکر است که خروج سرمایه از تراست GBTC حدود یک سوم از این مقدار را (۲۸۶ هزار واحد) به خود اختصاص داده است.
از طرف دیگر، موجودی STH ها هم با جذب فشار توزیع LTH ها توانسته موجودی خود را به میزان ۱.۱۲۱ میلیون واحد افزایش دهد. خرید ۱۲۱ هزار واحد BTC از بازار ثانویه و از طریق صرافیها هم به این مقدار اضافه شده است.
با ارزیابی نسبت بین موجودیهای هولدرهای بلند مدت و کوتاه مدت، میتوانیم مشاهدات بالا را تکمیل کنیم. بار دیگر، کاهش چشمگیر این شاخص در همه روندهای صعودی را مشاهده میکنیم، زیرا رفتار سرمایهگذاران از هودل کردن بلند مدت، به سمت توزیع، ثبت سود و سفتهبازی تغییر ماهیت میدهد.
نکته: یک برداشت بسیار مهم از این مشاهدات، تغییر فاز مجزای الگوهای رفتاری سرمایهگذاران، با رسیدن نمودار قیمت به قلههای تاریخی جدید است. فشار توزیع هولدرهای بلند مدت، همزمان با ورود تقاضای جدید در قیمتهای بالاتر، تشدید میشود.
با اینکه ETF های آمریکا به رکن مهمی از ساختار بازار تبدیل شده است، این روندها در دادههای آنچین همه چرخههای قبلی هم دیده میشود.
نمودار زیر موجودی بیت کوین را بر اساس مبنای هزینه آنچین و همچنین گروه هولدرهای کوتاه مدت و بلند مدت، تفکیک میکند.
در اینجا میتوانیم ببینیم که حدود ۱.۸۷۵ میلیون واحد (۹.۵٪ از موجودی در گردش) در قیمت بالای ۶۰ هزار دلار خریداری شده که البته اکثر آنها هم در اختیار هولدرهای کوتاه مدت است (قرمز). این مقدار شامل خریداران جدید بازار نقدی و حدود ۵۰۸ هزار واحد در اختیار ETF های آمریکا (غیر از GBTC) هم میشود.
حالا میتوانیم مشاهدات بالا را با استفاده از شاخص سرزندگی (Liveliness) است که موجودی جمعی «زمان هولدینگ» ذخیره شده در موجودی کوین شبکه را نشان میدهد.
شاخص سرزندگی هم اکنون در یک روند صعودی مداوم است که نشان میدهد در مجموع، عرضه کوینهای نهفته شده از انباشت «زمان هولدینگ» توسط کوینهای هودل شده، سرعت بیشتری دارد. این پدیده هم مهر تائیدی بر این فرضیه است که بازار به دورهای وارد شده که عرضه و ثبت سود، رفتار غالب سرمایهگذاران است.
ابزارهای ارزیابی روند صعودی
تحلیل بازار همواره به معنای سنجش تعادل بین عرضه و تقاضایی است که دو روی یک سکه هستند. به عنوان مثال، ثبت سود هولدرهای بلند مدت هم سنجشی برای فشار فروش است و هم تقاضای ورودی جدید توسط هولدرهای کوتاه مدت را نشان میدهد.
علاوه بر این، حالا که نمودار قیمت در نزدیکی قله تاریخی خود قرار گرفته است، کوینهایی که ضرر محقق میکنند، مخصوصاً آنهایی که توسط STH ها به ثبت رسیدهاند، از طرف خریدارانی است که در نزدیکی «قله محلی» خرید کردهاند.
با در نظر گرفتن همین موضوع، میتوانیم چندین شاخص قدرتمند آنچین را بکار بگیریم تا رویدادهای ثبت سود و ضرر این دو گروه بنیادین، اساسی ولی متضاد همدیگر (STH و LTH) را با یکدیگر مقایسه کنیم. برای این کار، از یک سیستم متشکل از سه شاخص استفاده میکنیم:
سود و ضرر محقق شده – اختلاف کلی ارزش کوینهای عرضه شده از مبنای هزینه اصلی، نسبت به قیمت نقدی در زمان جابجایی آنها در شبکه.
نسبت سود/ضرر محقق شده – که اطراف مقدار تعادل ۱ در مقیاس لگاریتمی نوسان میکند و ابزاری ایدهآل برای تعیین نقاط عطف (تغییر فاز) بازار است. نمونه این پدیده، زمانی است که ضررهای محقق شده در یک روند صعودی رشدی نمایی میکنند و از «نه چندان زیاد» به «مقداری قابل توجه» میرسند (نشاندهنده خریداران در سقفهای کلی و محلی است که با ریزش قیمت، ترسیده و عرضه کردهاند).
نسبت ریسک فروشنده – نسبتی بین مقدار کل سود محقق شده + ضرر محقق شده، تقسیم بر کپ محقق شده است. به عبارت دیگر، این شاخص نسبتی بین تغییر کلی ارزش کوین (نیروی برهم زننده) و اندازه کلی بازار (شی جابجا شده) را نشان میدهد.
با شروع از گروه هولدرهای بلند مدت، میبینیم که نسبت سود / ضرر آنها در محدوده سود غالب قرار گرفته است، به طوری که ثبت سود بیش از ۵۰ برابر ثبت ضرر است. تست مداوم سطح تعادل ۱.۰ نشاندهنده آن است که سودها در حال جذب شدن هستند و سرمایهگذاران در طول اصلاحات قیمت، از مبنای هزینه خود دفاع میکنند.
همچنین میبینیم که ضررهای محقق شده STH ها در طول اصلاحات جهش میکند، زیرا خریداران در سقف از ترس ریزشهای بیشتر دست به عرضه میزنند. با هر اصلاح موفق، مقدار ضرر محقق شده هم بیشتر و بیشتر میشود؛ چیزی که نشاندهنده رشد حجم و اندازه خریداران سقف با هر لگ صعودی است.
در ادامه، نسبت ریسک فروشنده STH ها را برای ارزیابی مقیاس نسبی رویدادهای ثبت سود و ضرر آنها مورد بررسی قرار میدهیم.
مقادیر بالا نشاندهنده آن است که STH ها کوینهای خود را به نسبت مبنای هزینه خود، سود و ضرر بزرگی را محقق میکنند و احتمالاً نیاز به بازیافت سطح تعادل دارند (معمولاً با حرکات شدید قیمت همراه است).
مقادیر پایین نشاندهنده آن است که اغلب کوینهای عرضه شده به مبنای هزینه سربهسر خود نزدیک شدهاند و این یعنی درجاتی از تعادل سر رسیده و «سود و ضرر» در آن محدوده قیمت به اشباع رسیده است (معمولاً دوره کم نوسان نمودار را نشان میدهد).
بعد از جهش قیمت به بالای سطح ۷۰ هزار دلار، نسبت ریسک فروشنده STH ها، رشدی قابل توجه را تجربه کرد؛ اتفاقی که معمولاً در حوالی نقاط عصف بازار (کلی یا محلی) رخ میدهد. معمولاً این اتفاق نشاندهنده آن است که تعادل جدیدی شکل نگرفته است و شاخص با اصلاح نمودار قیمت و تثبیت آن، خود را اصلاح میکند.
حالا وقت آن رسیده که به سراغ ارزیابی LTH ها برویم. در اینجا میبینیم که نسبت سود / ضرر محقق شده رشدی عمودی و عظیم داشته است. این یعنی، دیگر خبری از LTH متضرر در بازار است، چرا که نمودار قیمت به تازگی قله تاریخی جدیدی را به ثبت رسانده است. این پدیده با افزایش ثبت سود LTH ها که پیشتر به آن اشاره کردیم، همخوانی دارد.
در حالیکه پایش ضررهای محقق شده STH ها در طول روندهای صعودی بسیار سودمند است، زیر نظر گرفتن سودهای محقق شده LTH ها هم از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که این یکی از عوامل اصلی فشار توزیع و عرضه است. برای تشریح بهتر این نکته، میتوانیم ببینیم که ضررهای محقق شده LTH ها این روزها تنها به ۳۵۰۰ دلار در روز رسیده است، در حالیکه این مقدار در طول اصلاح قیمت اخیر برای STHها ۱۱۴ میلیون دلار بود.
با تشدید سود محقق شده LTH ها، نسبت ریسک فروشنده آنها، مخصوصاً از اکتبر ۲۰۲۳ جهش کرده است. این شاخص همخوانی بسیار خوبی با شکست قلههای تاریخ قبلی دارد؛ این یعنی افزایش فشار توزیع و ثبت سود LTH ها، در مبنای نسبی مشابه با چرخههای قبلی است.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
جمع بندی نهایی
در انواع مختلفی از شاخصها و ابزارهای آنچین، میتوانیم تغییرات مشهود الگوهای رفتاری سرمایهگذاران را ببینیم. هولدرهای بلند مدت کاملاً در چرخه توزیع، ثبت سود و احیای موجودی نهفته خود قرار گرفتهاند تا پاسخگوی این موج جدید تقاضا باشند.
با استفاده از گروههای آنچین، میتوانیم مجموعهای از ابزارها و اندیکاتورها را توسعه دهیم تا نقاط عطف محلی یا کلی را مشاهده کرده و به طور مخصوص شاخصهای سود / ضرر را بکار بگیریم. ترکیب گروههای LTH و STH در کنار رفتارهای ثبت سود / ضرر آنها، دیدگاهی کم سابقه نسبت به وضعیت روانی و جو سرمایهگذاران و جریان سرمایه آنها ارائه میدهد.
عارفه رهبری
تکنولوژی، نویسندگی و صدای کیبورد، من رو به وجد میارن. واسه همینم توی اکثر حوزههای تکنولوژی از جمله کریپتو غرق میشم، یاد میگیرم و مینویسم.