به احتمال زیاد نام فدرال رزرو را شنیده باشید، اما چیز زیادی در مورد آن ندانید که کاملاً طبیعی است؛ چون فدرال رزرو یک سیستم آمریکایی است و ربطی به سیستم مالی سایر کشورها ندارد. اما از لحاظی دیگر، این سازمان میتواند کل جهان را تحت تأثیر تصمیمات خود قرار دهد. این تأثیرپذیری بهطور معمول با افزایش یا کاهش قیمت ارزهای دیجیتال همراه خواهد بود که در سراسر جهان معامله میشود. در ادامه ضمن معرفی فدرال رزرو، به بررسی تأثیرات آن بر بازارهای مالی، بهخصوص بازار ارزهای دیجیتال میپردازیم. اگر در حوزه ارزهای دیجیتال فعالیت میکنید، درک تأثیرپذیری فدرال رزرو بر کریپتوکارنسیها برای شما ضروری است.
فدرال رزرو چیست و چه تاثیری در بازارهای مالی دارد؟
فدرال رزرو «Federal Reserve» سیستم بانک مرکزی کشور ایالات متحده آمریکا است. این تشکیلات بیش از یک قرن است که وجود دارد. این سیستم در طی بحران 1907 به خواست رئیس جمهور وقت، وودرو ویلسون «Woodrow Wilson» ایجاد شد. کنگره ایالات متحده، قانون فدرال رزرو را در سال 1913 تصویب کرد. این سازمان به منظور جلوگیری از هراس مالی مداوم، ورشکستگیهای بانکی و ورشکستگیهای تجاری ایجاد شد. در وصف بیشتر این سازمان میتوان گفت:
- سیستم فدرال رزرو که به اختصار «FRS» نامیده میشود، بانک مرکزی ایالات متحده است که قدرتمندترین مؤسسه مالی در جهان محسوب میشود.
- فدرال رزرو توسط کنگره آمریکا با هدف حفظ اقتصاد کشور ایجاد شده است.
- فدرال رزرو سیستم سیاست پولی برای اقتصاد سالم ایالات متحده را ترویج میکند.
- هدف سیستم فدرال رزرو، حفظ یک سیستم مالی امن، باثبات و انعطافپذیر است.
- فدرال رزرو توسط شورای حاکم بهعنوان یک آژانس دولتی مستقل در واشنگتن دی سی اداره میشود.
- فدرال رزرو دارای 12 بانک فدرال رزرو منطقهای است که از جمله آنها میتوان به بوستون، نیویورک، فیلادفیا، کلیولند، ریچموند، آتلانتا، شیکاگو، سنت لوئیس، کانزاس و دالاس اشاره کرد.
- با توجه به آنچه که گفته شد، در حال حاضر فدرال رزرو مسئول اجرای سیاستهای پولی، تنظیم بانکها، حفظ ثبات مالی و ارائه خدمات بانکی به شرکتهای هلدینگ بانکی، دولت ایالات متحده و سازمانهای بینالمللی است.
لوگو فدرال رزرو
اهداف فدرال رزرو چیست؟
فدرال رزرو از بدو پیدایش خود، اهداف خاصی را دنبال میکرد که به مرور زمان این اهداف افزایش پیدا کردند و موضوعات بیشتری را در بر گرفتند. از جمله اهداف اولیه فدرال رزرو میتوان چنین مواردی را نام برد:
- تأمین تأسیس بانکها
- ارائه یک ارز انعطافپذیر
- تأمین هزینههای تنزیل مجدد اوراق تجاری
- ایجاد نظارت مؤثرتر بر بانکداری در ایالات متحده
امروزه اختیارات فدرال رزرو افزایش پیدا کرده و موارد دیگری همچون مدیریت تورم، به حداکثر رساندن اشتغال، تثبیت نرخ بهره، نظارت بر سیستم بانکی به منظور حمایت از مصرف کنندگان و… را نیز در بر میگیرد. بنابراین فدرال رزرو یک سیستم گسترده است که در زمینه امور مالی در آمریکا فعالیت دارد و اختیارات گستردهای را شامل میشود که افزایش نرخ بهره یکی از مهمترین فعالیتهای آن است.
فدرال رزرو چگونه بر بازارهای مالی مانند بازار ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد؟
فدرال رزرو بهصورت مستقیم روی سهام، صندوقهای اوراق قرضه و نرخ وام تأثیر میگذارد. این موضوع سبب میشود تا این سیستم بهصورت غیرمستقیم نیز بر ارزش خانه و حتی شانس افراد برای اخراج یا استخدام مجدد نیز تأثیر داشته باشد. اما گاهی تأثیر فدرال رزرو روی بازارهای مالی، چشمهای زیادی را به خود خیره میکند. این تأثیر شاید در مورد بازارهای عمیقی همچون فارکس چندان مطرح نباشد، اما بازار ارزهای دیجیتال به دلیل ارزش بازار یا مارکت کپ پایینتری که به نسبت سایر بازارها دارد، با کوچکتین تصمیمات سیستمهای مالی برتر مانند فدرال رزرو، دچار تغییر میشود. رابطه فدرال رزرو تأثیرات آن بر بازار ارزهای دیجیتال و برعکس را میتوان در گزینههای زیر بیان کرد:
- رابطه بین فدرال رزرو و ارزهای دیجیتال یک رابطه دوطرفه است.
- گسترش ارزهای دیجیتال میتواند اثرات سیاست پولی فدرال رزرو و سایر بانکهای مرکزی را کاهش دهد، چراکه مقدار تقاضا برای ارزهای فیات را کاهش خواهد داد.
- افزایش نرخ بهره بانکی باعث میشود مردم پولهای خود را بیشتر پسانداز کنند و پول بیشتری برای وامها بهعنوان بهره پرداخت کنند؛ اما وقتی نرخ بهره پایین میآِید، مردم تمایل بیشتری به خرج کردن پولهای خود یا سرمایهگذاری در سایر جنبههای مالی مانند ارزهای دیجیتال نشان میدهند.
- افزایش نرخهای بهره در ایالات متحده توسط فدرال رزرو، بهطور معمول با کاهش قیمت بیتکوین و کلاً کاهش نرخ ارزهای دیجیتال همراه است.
- افزایش نرخ بهره باعث میشود سرمایهگذارها به سوی داراییهای دلاری بروند تا کمتر در معرض سایر داراییهای سوداگرانه و پر ریسک مانند بیتکوین و آلتکوینها قرار بگیرند.
- تاریخ نشان میدهد که بازار ارزهای دیجیتال و برنامهریزی پولی و سیاست اقتصادی آمریکا بهطور معمول در یک همبستگی منفی قرار دارند!
یکی از نمونههای تاثیرپذیری بازار کریپتوکارنسیها از تصمیمات فدرال رزرو به سال 2018 برمیگردد. سال 2018 دوران بسیار سختی برای ارزهای دیجیتال بود. یعنی بعد از افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، بازار ارزهای دیجیتال دچار سیر نزولی شده و از روزهای خوب خود خارج شد.
اما همهگیری کرونا در سال 2020 سبب شده تا فدرال رزرو برای جلوگیری از افزایش بیش از حد بحران و مشکلات اقتصادی ناشی از آن، نرخ بهره را حدود صفر اعلام کند. این تصمیم سبب افزایش نقدینگی در بازار شده و پس از آن به سمت بازار ارزهای دیجیتال سرازیر شد؛ به همین خاطر در سال 2021 شاهد اوجگیری مجدد و دوران طلایی بازار کریپتوکارنسیها بودیم که باز هم باعث افزایش تورم شد.
براساس آمار تا زمان انتشار این مقاله، بیتکوین اوج قیمت خود را در اواخر سال 2021 با رد کردن 69 هزار دلار ثبت کرده است.
بحران روسیه و اوکراین نیز بیتأثیر بر فدرال رزرو و ارزهای دیجیتال نیست، به طوریکه ترس از ادامه افزایش قیمت نفت و سایر مواد خام میتواند به افزایش تورم بینجامد. این موضوع ممکن است فدرال رزرو را وادار کند تا نرخهای بهره را حتی در صورت کاهش رشد بیشتر تغییر دهد که این موضوع از آن طرف گریبانگیر بازار ارزهای دیجیتال خواهد شد!
تمام موارد گفته شده اثبات میکند که افزایش یا کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو یا همان بانک مرکزی آمریکا میتواند به صعود یا نزول شارپ بازار ارزهای دیجیتال بینجامد. این موضوع تا حدودی میتواند روی سایر بازارهای مالی نیز تأثیر بگذارد، اما بهطور معمول تأثیر آن روی بازار ارزهای دیجیتال به دلیل تفاوت عمدهای که ارزهای دیجیتال با ارزهای فیات دارند، بیشتر است!!
گفتار پایانی!
اگر در حوزه کریپتوکارنسیها فعالیت دارید و خود به تحلیل این بازار میپردازید، حتماً باید در طول تحلیلهای خود در این بازار به تصمیمات فدرال رزرو نیز گوشه چشمی داشته باشید. درست است که شما در ایران زندگی میکنید، اما تصمیم بانک مرکزی آمریکا میتواند با وارد کردن بازار ارزهای دیجیتال به سیر نزولی، روی معاملات و مقدار سود و زیان شما و در نتیجه روی کل زندگی شما تأثیر بگذارد!
سؤالات متداول
فدرال رزرو «Federal Reserve» به سیستم بانک مرکزی کشور ایالات متحده آمریکا گفته میشود که از سال 1913 تشکیل شده است.
- آیا فدرال رزرو و بازارهای مالی از هم تأثیر میگیرند؟
بله، تصمیمات فدرال رزرو روی بازارهای مالی، بهخصوص بازار ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد.
- فدرال رزرو چگونه روی بازار ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد؟
در سادهترین حالت، افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو سبب میشود تا مردم پولهای خود را تبدیل به ارزهای فیات کرده و روی سرمایهگذاریهای دولتی فعالیت کنند که منجر به نزول بازار ارزهای دیجیتال میشود و برعکس.
بسیار مفید و مختصر.
درود .چقدر خلاصه و مفید توضیح دادید .سپاس
عالی بودددد ممنون که همه چیز را در مورد تحلیل تاثیرات فدرال رزرو بیان کردین . خیلی به درد بخور بود و خیلی مفید .
سلام ساناز عزیز
خوشحالیم که مطالب آکادمی براتون مفید بوده و نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتین.
به امید معاملات پرسودتون در بیت پین
بسیار عالی ، روان و قابل فهم
ممنونم
سلام دوست عزیز ممنون از همراهی شما
عالی و روان
سلام میترا عزیز
ممنونیم از نظرتون
موفق باشید.
بله همش درست
سلام… سوال من در مورد انتقال سیفمون قدیمی از تراست ولت به صرافی بیت پین هست؟ آیا بعد از انتقال در صرافی تبدیل به ورژن جدید به شکل اتومات میشود
سلام کاربر عزیز
لطفا برای مشکلات پلتفرم با پشتیبانی آنلاین سایت در ارتباط باشید و در صورتی که مشکلتون حل نشد با شماره ۰۱۳۹۱۰۳۳۳۳۳ تماس بگیرید.
موفق باشید.