آشنایی با شبکه‌های سازگار با EVM؛ ساختار آدرس آن‌ها چگونه است؟

تاریخ انتشار: 21 آبان 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 12 تیر 1403
زمان مطالعه:  6 دقیقه
شبکه‌های سازگار با EVM

انتقال اشتباه ارز دیجیتال به آدرس شبکه‌های سازگار با EVM یکی از رایج‌ترین مشکلاتی است که کاربران کریپتو با آن مواجه هستند.

همیشه این موضوع را دیده و شنیده‌ایم که اگر آدرس اشتباهی را هنگام انتقال ارز دیجیتال وارد کنید، آن رمزارز برای همیشه از بین رفته است. در بسیاری از مواقع این موضوع صدق می‌کند، اما اگر شبکه‌ای که انتقال را از طریق آن انجام می‌دهیم، سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) باشد، ماجرا فرق می‌کند. در این صورت با وجود این‌که انتقال به آدرس اشتباهی انجام شده، با احتمال زیاد امکان بازیابی‌اش وجود دارد؛ اما باز هم شرایط خاصی هست که احتمال موفقیت‌آمیز بودن این امر را کم یا زیاد می‌کند.

در این مقاله قصد داریم ابتدا با شبکه‌های بر پایه ای‌وی‌ام آشنا شده و سر از عملکرد آدرس این شبکه‌ها دربیاوریم. سپس به آموزش بازیابی ارزهای دیجیتال ارسال شده به شبکه‌های سازگار با ای‌وی‌ام بپردازیم. توصیه می‌کنیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

سازگاری با EVM به چه معناست؟

سازگاری با EVM به توانایی یک بلاک چین برای اجرای EVM و اجرای قراردادهای هوشمند اتریوم اشاره دارد. این بدان معناست که توسعه‌دهندگان می‌توانند قراردادهای هوشمند مشابهی را در چندین بلاک چین EVM بنویسند و مستقر کنند؛ بدون اینکه نیازی به ایجاد تغییرات قابل‌توجه در کد خود داشته باشند. سپس این قراردادهای هوشمند می‌توانند از طریق EVM با دیگر بلاک چین‌های سازگار با EVM تعامل داشته باشند و به هر کسی اجازه بدهند dAppهای چند زنجیره‌ای ایجاد کنند.

سازگاری با EVM

یکی از بزرگ‌ترین زیرمجموعه‌های بلاک چین‌های سازگار با EVM، شبکه‌های لایه ۲ هستند که معمولاً برای افزایش مقیاس‌پذیری و سرعت عمل ساخته می‌شوند؛ بااین‌حال هنوز می‌توانند از ابزارها، ارتقاهای فنی و پایگاه کاربر اکوسیستم اتریوم استفاده کنند. راه‌حل‌های لایه ۲، مانند رول‌آپ‌های خوش‌بینانه و zk-rollup‌ها، بر روی شبکه اصلی اتریوم ساخته شده‌اند؛ اما با انتقال محاسبات به خارج از زنجیره، هزینه‌های تراکنش را کاهش و توان عملیاتی بلاک چین را افزایش می‌دهند. در نهایت فقط تغییرات حالت نهایی را به شبکه اصلی ارسال می‌کنند.

کدام بلاک چین‌ها بر پایه ای‌وی‌ام هستند؟

بسیاری از بلاک چین‌های سازگار با EVM وجود دارند که توسعه‌دهندگان می‌توانند قراردادهای هوشمندی را روی آن‌ها مستقر کنند. هر کدام از این شبکه‌ها ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را دارند. برخی از محبوب‌ترین نمونه‌ها عبارت‌اند از:

  • اتریوم (ETH)
  • ارز دیجیتال بایننس (BNB)
  • شبکه پالیگان (Polygon)
  • شبکه آوالانچ (Avalanche)
  • شبکه فانتوم (Fantom)
  • آپتیمیزم (Optimism)
  • آربیتروم (Arbitrum)
  • کرونوس (Cronos)
  • کلایتن (Celo)
  • کاردانو (ADA)

آدرس شبکه‌های سازگار با EVM به چه شکل است؟

در حالت کلی آدرس شبکه‌های سازگار با EVM به دو شکل زیر است:

  • آدرس‌های یکسان
  • آدرس‌های متفاوت
دانلود یازدهمین ماهنامه دامیننس

آینده موسیقی با توکن‌ها و انقلاب دیجیتال در وب ۳

    شبکه‌هایی با آدرس یکسان

    همان‌طور که در بالا ذکر شد، شبکه‌های سازگار با EVM همگی فرمت آدرس اتریوم را به اشتراک می‌گذارند. این به این دلیل است که آن‌ها به‌طورکلی «هارد فورک» هستند که عمدتاً بر اساس طراحی اتریوم طراحی شده‌اند. اگرچه همه آن‌ها مستقیماً مشتقی از اتریوم نیستند، بسیاری از آن‌ها به طور جداگانه توسعه‌یافته و برای سازگاری با EVM طراحی شده‌اند. این معماری و طراحی مشابه آن‌ها با EVM باعث شده تا فرمت آدرس‌های آن‌ها نیز شبیه به هم باشند.

    بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که آدرس شبکه‌های سازگار با EVM یکسان هستند؛ زیرا این شبکه‌ها از یک الگوریتم تولید آدرس مشترک استفاده می‌کنند. این الگوریتم به نام Keccak-256 شناخته می‌شود و الگوریتم هشینگی است که از یک رشته تصادفی از حروف و اعداد برای تولید یک آدرس ۲۰ بایتی استفاده می‌کند.

    شبکه‌هایی با آدرس متفاوت

    دراین‌بین، برخی از شبکه‌های سازگار با ماشین مجازی اتریوم نیز وجود دارند که برخلاف سایر شبکه‌ها، آدرس یکسانی ندارند. برای مثال توموچین (Tomochain) شبکه بلاک چینی مستقل و جداگانه از اتریوم است که از تکنولوژی TomoX برای تسهیل تراکنش‌ها و دیگر عملیات بلاک چینی خود استفاده می‌کند. این شبکه از تکنولوژی EVM به عنوان یک قسمت از زیرساخت خود بهره می‌برد. ازآنجاکه تومو شبکه مستقلی است، از آدرس‌های خود برای تمایز از اتریوم استفاده می‌کند.

    از دیگر دلایل ممکن برای تفاوت در آدرس‌های تومو و اتریوم می‌توان به اهمیت امنیت و تمایز دادن شبکه‌ها اشاره کرد. این تفاوت‌ها در ساختار آدرس‌ها به‌منظور جلوگیری از اشتباهات در انتقال ارزها و توکن‌ها بین اتریوم و تومو ایجاد شده‌اند.

    آدرس های تومو و اتریوم

    شبکه تومو از ساختار آدرس ۴۲ کاراکتری استفاده می‌کند که شامل یک پیشوند ۴ کاراکتری برای نشان‌دادن شبکه است. شبکه اتریوم نیز دقیقا از همین ساختار پیروی می‌کند. همان‌طور که متوجه شدید، آدرس آن‌ها بسیار شبیه به هم است و ازآنجایی‌که هر دو بر پایه EVM هستند، احتمال این که آدرس تومو را نیز همانند شبکه‌های دیگر نظیر اسمارت چین با اتریوم یکی بدانیم، وجود دارد. در حالی که اینطور نیست! با وجود شباهت در تعداد کاراکتر و پیشوندها، اتریوم و تومو آدرس یکسانی ندارند؛ بنابراین، در صورتی که آدرس اشتباهی وارد شود، ممکن است برای همیشه دارایی‌تان از بین برود؛ اما گاهی اوقات امکان بازیابی وجود دارد.

    در چنین شرایطی، کاربر باید از طریق فرایند بازیابی، تراکنش خود را به شبکه صحیح بازگرداند. البته این تنها در صورتی است که تومو بر بستر اتریوم به شبکه اتریوم ارسال شود. در غیر این صورت قابل بازیابی نیست. بیایید در زیر بیشتر درباره نحوه بازیابی و شرایطی که دارد، صحبت کنیم.

    چگونه دارایی‌های خود را از کیف پول بازیابی کنیم؟

    اگر به هر دلیلی دارایی‌های خود را به شبکه اشتباهی که سازگار با EVM است، ارسال کرده‌اید، برای بازیابی آن به دو مورد مهم توجه کنید:

    • آیا به شبکه‌ای با آدرس یکسان ارسال کرده‌اید؟
    • یا به شبکه‌ای با آدرس متفاوت ارسال کرده‌اید؟

    بازیابی ارز دیجیتالی ارسال شده به آدرس شبکه بر پایه ای‌وی‌ام

    اگر مرتکب چنین اشتباهی شده‌اید، خوشبختانه قابل‌جبران است و می‌توانید ارز دیجیتال ارسال شده را بازیابی کنید.

    برای مثال، تصور کنید فردی از کیف پول خود قصد ارسال تتر بر بستر اسمارت چین (BEP20) را به کیف پول شما دارد. او از شما درخواست آدرس کیف پول این انتقال را می‌کند؛ اما شما به اشتباه آدرس تتر بر بستر ERC20 را به او ارسال می‌کنید. طرف مقابل واریز را انجام داده و خبر موفقیت‌آمیز بودن تراکنش را به شما می‌دهد؛ اما وقتی به کیف پول خود مراجعه می‌کنید، هیچ تتری بر بستر BEP20 شما به چشم نمی‌خورد و یک آن متوجه می‌شوید که آدرس اشتباهی را به او ارسال کرده‌اید و فکر می‌کنید که تترهای شما بربادرفته است.

    اما نگران نباشید. ازآنجایی‌که هر دو شبکه BEP20 و ERC20 بر پایه ای‌وی‌ام هستند، انتقال به‌درستی انجام شده و تترها به کیف پولتان منتقل شده است. تنها کافی است در کیف پول خود به تتر بر بستر BEP20 مراجعه کنید؛ اکنون می‌بینید که با وجود این‌که آدرس اشتباهی را ارسال کرده‌اید، تتر‌هایتان به کیف پول شما واریز شده است.

    در صورتی که تتر بر بستر ERC20 را در لیست توکن‌های خود نمی‌بینید، Add Tokens را در کیف پول تراست ولت یا متامسک خود بزنید و تتر بر بستر ERC20 را به لیست توکن‌های خود اضافه کنید.

    اکنون حالتی را متصور شوید که شما به‌جای آدرس کیف پول غیرحضانتی، آدرس اتریوم کیف پول حضانتی خود در صرافی را به شخص فرستنده ارسال کرده‌اید. در این صورت اگر صرافی موردنظر شبکه ERC20 را در لیست شبکه‌های خود فهرست کرده باشد که باز هم اتریوم‌های خود را در کیف پول مشاهده خواهید کرد. در غیر این صورت، باید با پشتیبانی صرافی تماس بگیرید و ببینید که امکان بازیابی برای آن‌ها وجود دارد یا خیر.

    در مقاله «چگونه ارزهای دیجیتال انتقال یافته به بلاک چین اشتباهی را بازیابی کنیم؟» روش‌های بیشتری را برای انواع ارسال‌های اشتباه بیان کرده‌ایم. توصیه می‌کنیم مطالعه این مقاله را نیز از دست ندهید.

    بازیابی ارز دیجیتالی ارسال شده به آدرس شبکه بر پایه ای‌وی‌ام متفاوت

    در چنین حالتی، بازیابی ارزهای دیجیتال ارسال شده به آدرس شبکه بر پایه ای‌وی‌ام متفاوت بسیار سخت و عملاً غیرممکن است. برای مثال اگر ارز توموچین خود را بر بستر تومو به اتریوم ارسال کنید، این ارز برای همیشه از دست رفته است؛ اما دراین‌بین استثنایی وجود دارد؛ چنانچه توموچین را بر بستر اتریوم، به اتریوم ارسال کنید، امکان بازیابی آن وجود دارد. در واقع، هر کوینی را بر بستر همان شبکه به همان شبکه ارسال کنید، انتقال شما به‌درستی صورت می‌گیرد. فقط لازم است مثل بخش قبلی توموچین بر بستر اتریوم را به لیست توکن‌های خود اضافه کنید.

    گفتار پایانی

    هنگام ارسال ارز دیجیتال به کیف پول حتماً به آدرس وارد شده دقت کرده و آن را به درستی وارد کنید. هر اشتباه کوچکی می‌تواند غیرقابل‌جبران باشد؛ اما در این میان، برخی از اشتباهات در وارد کردن آدرس کیف پول، می‌توانند جبران شوند. به این ترتیب که پس از ارسال رمزارز به آدرس اشتباهی، می‌توان آن را بازیابی کرد. البته این تنها در صورتی است که شبکه‌ای که از طریق آن ارسال را انجام داده‌اید، سازگار با EVM باشد؛ چرا که آن‌ها آدرس یکسانی دارند؛ بااین‌حال باید بگوییم که آدرس همه شبکه‌های بر پایه ای‌وی‌ام آدرس یکسان نیست.

    بعضی از شبکه‌های بر پایه ماشین مجازی اتریوم، آدرس متفاوتی دارند و در صورتی که اشتباهی در وارد کردن آدرس پیش آید، دیگر رمزارزها، قابل بازیابی نیستند. برای مثال شبکه توموچین از جمله این شبکه‌هاست و با وجود آدرس مشابه، با اتریوم یکسان نیست.

    آیا تابه‌حال رمزارزهای خود را به آدرس اشتباهی ارسال کرده‌اید؟ توانستید بازیابی‌اش کنید؟ تجربیات خود را با ما و کاربران به اشتراک گذارید.

    عارفه رهبری

    عارفه رهبری

    تکنولوژی، نویسندگی و صدای کیبورد، من رو به وجد میارن. واسه همینم توی اکثر حوزه‌های تکنولوژی از جمله کریپتو غرق میشم، یاد می‌گیرم و می‌نویسم. حدود 2 سالی هست که در حوزه تولید محتوای صنعت کریپتو فعالیت می‌کنم و در تلاشم تا مفاهیم بلاک چین و کریپتو رو با زبانی ساده به مخاطب‌ها ارائه بدم.

    مطالب نویسنده
    کلیدواژه‌ها
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    اردینالز (Ordinals) چیست؟ آموزش ساخت NFT در شبکه بلاک چین بیت کوین

    پروتکل اردینالز بیت کوین، به‌جرئت یکی از بحث‌برانگیزترین موض ...

    از کجا مطمئن باشیم که فقط 21 میلیون بیت کوین وجود خواهد داشت؟

    محدودیت عرضه بیت کوین، با تبدیل‌کردن آن به‌نوعی دارایی کمیاب ...

    تفاوت سیفای و دیفای – CeFi و DeFi چه تفاوت‌هایی دارند؟

    خرید، تعامل و ذخیره ارزهای دیجیتال و دارایی‌های کریپتو ما را ...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر