تاریخ انتشار: 25 اسفند 1400 | آخرین بهروزرسانی: 8 آذر 1402
زمان مطالعه:
6 دقیقه
هدف اکثر افراد از سرمایه گذاری، کسب سود است. هرچه یک سرمایهگذاری سود بیشتری داشته باشد، گزینهی جذابتری خواهد بود. اما چگونه میتوان سود یک سرمایهگذاری را محاسبه کنیم؟ برای این کار باید از مفهوم نرخ بازگشت سرمایه (ROI) کمک بگیریم. فرمول ساده بازگشت سرمایه به شما اجازه میدهد تا وضعیت سودآوری سرمایهگذاری خود را مشخص کنید و از آن برای پیدا کردن بهترین گزینه برای سرمایهگذاری استفاده کنید.
نرخ بازگشت سرمایه (Return on Investment)، یک معیار عملکردی برای ارزیابی کارایی سرمایهگذاری یا مقایسه میزان سود دهی تعدادی از سرمایهگذاریهای مختلف است. بر اساس تعریف نرخ بازگشت سرمایه، این معیار بسیار مهم به شما امکان محاسبه مستقیم میزان بازدهی یک سرمایهگذاری خاص نسبت به هزینه سرمایهگذاری را میدهد. در پاسخ به سؤال چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم؟ باید گفت کار چندان سختی نخواهید داشت.
یکی از ویژگیهای اصلی نرخ بازگشت سرمایه که باعث محبوبیت آن در بین سرمایهگذاران و تریدرها شده است، استفاده و درک آسان آن است.
برای محاسبهی بازگشت سرمایه، کافی است تا سود یا بازده یک سرمایهگذاری را به هزینه سرمایهگذاری تقسیم و نتیجه را به صورت درصد بیان کنید. بهطور معمول در صرافی دیجیتال، نرخ بازگشت سرمایه به صورت سالانه بیان میشود و نیاز به محاسبه ندارد؛ با این حال، آشنایی با نحوه محاسبهی آر او آی (ROI)برای هر سرمایهگذاری الزامی است.
نرخ بازگشت سرمایه
محاسبه RoI؛ چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم؟
برای محاسبهی نرخ بازگشت سرمایه باید با روشها و فرمولهای آن آشنا شویم. به طور کلی، فرمول آر او آی (RoI) بسیار ساده است و بهراحتی میتوانید از آن برای اندازهگیری بازدهی سرمایه استفاده کنید. روشهای مختلفی برای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه وجود دارد. در اینجا ما به دو روش اصلی محاسبه بازگشت سرمایه اشاره خواهیم کرد.
به عنوان یک تعریف واضح و کلی، میتوان نرخ بازگشت سرمایه را چنین بیان کرد: نسبت سود دریافتی به ازای هزینه و سرمایههای پرداختی.
سادهترین فرمول محاسبه نرخ بازگشت سرمایه:
بنابراین زمانی که شما میزان سود یک سرمایهگذاری و هزینه اولیه آن را در طول مدت زمان مشخصی در اختیار داشته باشید، میتوانید به راحتی بازگشت سرمایه را محاسبه کنید. علاوه بر این فرمول میتوان از روش دیگری نیز برای محاسبه ROIاستفاده کرد:
زمانی که سود سرمایه گذاری مشخص نیست ولی ارزش نهایی و اولیه آن را در اختیار داشته باشیم میتوانیم از فرمول بالا استفاده کنیم.
در ادامه از یک مثال در دنیای واقعی برای درک بهتر مفهوم بازگشت سرمایه استفاده میکنیم.
مثال محاسبه نرخ بازگشت سرمایه؛ چگونه از فرمول ROI استفاده کنیم؟
نرخ بازگشت سرمایه به دلیل سادگی، معیار بسیار محبوبی در بین سرمایه گذاران است. با استفاده از ROI به سادگی میتوانید نرخ بازگشت سرمایه در سهام، شرکتها، معاملات ملک و املاک یا حتی بازار ارزهای دیجیتال و خرید بیت کوین را محاسبه کرد. این فرمول پیچیدگی خاصی ندارد و میتوان از آن برای تفسیر طیف وسیعی از انواع سرمایه گذاریها استفاده کرد. برای درک بهتر چگونگی محاسبهی نرخ بازگشت سرمایه آن را با یک مثال توضیح میدهیم:
فرض کنید که شما ۱۰۰۰ دلار از سهام یک شرکت را خریداری کردهاید. بعد از ۱ ماه، ارزش سهامی که در دست دارید به ۱۲۰۰ دلار میرسد. برای محاسبهی نرخ بازگشت سرمایه، شما باید ابتدا سود یا بازدهی سهام خود را از طریق کم کردن ارزش اولیه سهام از ارزش فعلی آن (۱۲۰۰-۱۰۰۰= ۲۰۰) به دست آورید. حالا کافی است تا این عدد را بر هزینه سرمایه گذاری (۱۰۰۰ دلار سرمایه اولیه + ۲۰ دلار کارمزد) تقسیم کنید و در نهایت نتیجه را به صورت درصد به دست آورید.
همانطور که مشاهده میکنید این سرمایهگذاری دارای نرخ بازگشت سرمایه ۱۹٫۶ درصد است. حالا اگر شما سهام دیگری با قیمت ۱۲۰۰ دلاری خریده باشید که در مدت زمان مشابه به قیمت ۱۵۰۰ دلار رسیده باشد و ۲۰ دلار نیز کارمزد برای آن پرداخته باشید، نرخ بازکشت سرمایه شما در این سرمایهگذاری ۲۴٫۵ درصد خواهد بود. به این ترتیب میتوانید، سود خود از سرمایهگذاریهای مختلف را بررسی کنید.
از پیوند بلاکچین و هوش مصنوعی، به پول میرسیم؟
جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!
کاربردها و مزایای استفاده از نرخ بازگشت سرمایه
بزرگترین مزیت استفاده از ROI، ساده بودن این معیار است. همهی افراد میتوانند بهراحتی آن را محاسبه کنند و تفسیر نتایج آن نیز کار سختی نیست.
یک فرمول ساده در اکسل میتواند به شما کمک کند که به راحتترین شکل ممکن ROIرا محاسبه کنید. همچنین شما میتوانید با ماشین حساب بیت کوین و تبدیل قیمت بیت کوین به ریال، میزان سود خود را از سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال بهدست آورید و با قرار دادن آن در فرمول ROI، میزان بازگشت سرمایه را محاسبه کنید.
نرخ بازگشت سرمایه بالاتر = سودآوری بهتر = موفقیت بیشتر
بررسی مزایا و معایب محاسبه بازگشت سرمایه
بهطور معمول، فاکتورهایی نظیر ROI که با مسائل مالی بسیار سر و کار دارند، از پیچیدگیهایی برخوردارند. همچنین مانند سایر شاخصهای سنجش عملکرد، این نسبت نیز با مزایا و معایبی همراه است. اگر بخواهیم به چند مورد از مزایای این معیار اشاره کنیم، میتوانیم از موارد زیر نام ببریم:
کمک به بررسی و سنجش کیفیت سود حاصل از سرمایهگذاری
برآورد عملکرد در بهینهسازی هزینهها و صرفهجویی در آنها
تجزیه و تحلیل ظرفیت برنامههای تجاری به منظور بازگشت سرمایه در بازه زمانی کوتاهمدت یا بلندمدت
تولید و ارائه محصولات جدید با توجه به سیاستهای درآمدی و سودآوری کسب و کار
سادگی محاسبات و قابلیت درک و فهم زیاد آن
استاندارد بودن و عدم تفسیر نادرست
معایب زیر نیز در این میان به چشم میخورند:
گمراهی مدیران در صورت اشتباهات محاسباتی
وجود برخی مشکلات در محاسبه دقیق سود برخی از مشتریان و کمپینها
مشکل در محاسبه میزان اثرگذاری روشهای تبلیغاتی در برخی موارد
عدم توجه به ارزش زمانی پول
عدم توجه به ریسک سرمایهگذاری
عدم توجه به هزینههای مختلف در محاسبه ROI (که موجب تفاوت در مقدار حاصل از فرمول و نرخ واقعی بازگشت سرمایه خواهد شد.)
کسب سودهای کلانتر، کاهش قیمت سربهسر محصول، کاهش هزینههای تولید و حتی افزایش رضایت مشتری میتواند به منزله اهداف بازگشت سرمایه در نظر گرفته شود.
گفتار پایانی!
نرخ بازگشت سرمایه (ROI) یکی از مهمترین سنجههایی است که پیش از سرمایهگذاری روی پروژهای یا بعد از سرمایهگذاری به صورت دقیق بررسی شود. نرخ بازگشت سرمایه به ما میگوید در ازای هزینه پرداختی چقدر سود کردهایم و عملکردتان در بهینهسازی هزینهها و دریافت خروجی مطلوب چگونه بوده است.
البته نرخ بازگشت سرمایه صرفا در سرمایهگذاری کاربرد ندارد و گستره بهکارگیری آن در کسب و کارهای مختلف بسیار وسیع است. ولی به طور کلی هرچه این مقدار بیشتر باشد، قطعا سود بیشتری نصیبتان خواهد شد.
پرسش و پاسخهای متداول
نرخ بازگشت سرمایه (ROI) چیست؟
یکی از معیارهای کلیدی عملکرد و در واقع، نسبت سود حاصل از تبلیغات به میزان هزینه انجام شده است.
محاسبه نرخ بازگشت سرمایه چگونه است؟
نسبت سود حاصل از تبلیغات بر مبلغ کل سرمایهگذاری را نرخ بازگشت سرمایه میگوییم. که البته سود را میتوانیم میزان کسر شده هزینه از کل درآمد محاسبه کنیم.
دانستن نرخ بازگشت سرمایه چه فایدهای دارد؟
یکی از اصلیترین کاربردهای RoI زمانی است که شما میخواهید ببینید در ازای سرمایهگذاری انجام شده چه خروجیای گرفتهاید و سود به دست آمده چقدر بوده است.
تیم محتوا بیتپین
تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.