آموزش اندیکاتور ADX یا شاخص میانگین جهت‌دار

تاریخ: 11 بهمن 1402
زمان مطالعه:  7 دقیقه
آموزش اندیکاتور ADX یا شاخص میانگین جهت‌دار

در این مقاله با اندیکاتور ADX یا شاخص میانگین جهت‌دار، آشنا شوید و نحوه استفاده از این اندیکاتور ساده و کارآمد را برای تشخیص توان و جهت روند بازار یاد بگیرید تا بتوانید معاملات سودآورتری داشته باشید.

تریدرهای بازارهای مالی، همیشه از طیف گسترده‌ای از اندیکاتورها یا اسیلاتورها در استراتژی‌های معاملاتی خود استفاده می‌کنند، اما، زمانی که صحبت از شناسایی قدرت روندها و شکار آنها به زبان بیاید، اندیکاتور شاخص میانگین جهت‌دار یا ADX، پراستفاده‌ترین ابزار خواهد بود. اگر در معاملات خود، به دنبال اندیکاتوری تکمیلی در جهت شناخت و پیش‌بینی روندهای قدرتمند برای ورود یا خروج هستید، آموزش اندیکاتور Average Directional movement Index یا به‌اختصار ADX، بسیار برای شما کاربردی است. پیشنهاد می‌کنیم که حتماً تا انتهای مقاله با ما همراه باشید، تا در کنار یکدیگر به سراغ بررسی کلی این اندیکاتور محبوب رفته و نحوه استفاده، تشخیص روند و ترید با اندیکاتور را مرور کنیم. پس از آشنایی با این اندیکاتور، در کنار درک بهتر از قدرت نسبی روندهای قیمتی، ابزاری قدرتمند برای ترید در دست خود خواهید داشت.

اندیکاتور ADX یا شاخص میانگین جهت‌دار چیست؟

اندیکاتور ADX، از شاخص‌ها یا اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال محبوب امروزی است که در معاملات برای ارزیابی قدرت روندهای قیمتی استفاده می‌شود. این اندیکاتور، به‌عنوان ابزاری ارزشمند برای تریدرها در جهت بهترین زمان ورود در روندهای قدرتمند عمل کرده و میزان کیفیت و قدرت روند کنونی مارکت را اندازه‌گیری می‌کند.

اندیکاتور ADX یا شاخص میانگین جهت‌دار چیست؟

شاخص میانگین جهت‌دار، به طور خاص برای کمک به شناسایی قدرت روند موجود طراحی شده است، اما توانایی تشخیص جهت یا نوع روند موجود را به‌تنهایی نخواهد داشت. در بیانی ساده، این اندیکاتور کاربردی با استفاده از میانگین متحرکه خود، میزان قدرت روند کنونی را برای ورود به موقعیت‌های خریدوفروش مشخص خواهد کرد. این اندیکاتور بسیار محبوب و کاربردی، توسط جی وایلدر، سازنده اندیکاتور محبوب RSI، ارائه شده و امروزه توسط طیف بزرگی از تریدرهای فعال بازارهای مالی برای تخمین قدرت روندها و ایجاد موقعیت معاملاتی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

اجزای اندیکاتور ADX

اجزای اندیکاتور ADX از سه بخش مختلف و بسیار مهم تشکیل شده است که برای استفاده و درک قدرت روندهای بازار، باید با این سه بخش اصلی به‌خوبی آشنا باشید. این سه بخش، شامل نشانگر جهت مثبت (DI+)، نشانگر جهت منفی (DI-) و خط روند اصلی ADX است.

  • نشانگر جهت مثبت (+DI): قدرت یا پتانسیل حرکت صعودی یا میل رشد قیمتی بازار را اندازه‌گیری می‌کند.
  • شاخص جهت منفی (-DI): این شاخص یا اندیکاتور، قدرت حرکت روبه‌پایین قیمت یا نزول بازار را ارزیابی می‌کند.
  • خط روند ADX: از این خط روند برای تعیین میزان قدرت روند موجود استفاده خواهد شد و درصورتی‌که در حال افزایش باشد، نشانگر آغاز روندی نزولی یا صعودی بسیار قدرتمند است.

این اندیکاتور با سه بخش اصلی خود که مکمل یکدیگر هستند، برای ارزیابی قدرت روند، توسط معامله‌گران و تریدرهای خبره استفاده شده تا تصمیمات آگاهانه‌ای در مورد استراتژی‌های معاملاتی خود بگیرند. اگر شما نیز از این اندیکاتور استفاده مناسب و بهینه‌ای داشته باشید، با کمک اندیکاتور شاخص میانگین جهت‌دار، روندهای قیمتی قدرتمندی را شناسایی و معاملات پر سودی را ثبت خواهید کرد.

کاربرد اندیکاتور ADX

همان‌طور که اشاره کردیم، اندیکاتور شاخص میانگین جهت‌دار یا ADX، دارای کاربرد بسیار زیادی بوده و در بین اندیکاتورهای امروزی مانند RSI، MACD و سایر اسیلاتورها، برای تشخیص روندهای قوی و مناسب بازار استفاده خواهد شد. برای درک بهتر اهمیت و شناخت این اندیکاتور جذاب، در بخش زیر به مهم‌ترین کاربردهای ADX اشاره خواهیم کرد که بتوانید از این قابلیت‌ها در زمان ترید و معامله‌گری بهره ببرید:

  • تعیین قدرت روند: این اندیکاتور، به تعیین میزان قدرت روند کنونی بازار کمک می‌کند. میانگین متحرک اندیکاتور ADX، در بین 0 تا 100 نوسان خواهد کرد و میزان قدرت روند موجود را تخمین می‌زند. اگر اندیکاتور شاخص میانگین جهت‌دار عددی زیر 25 را نشان دهد، روند کنونی ضعیف یا بی جان بوده و نیازی به ورود به موقعیت معاملاتی نخواهید داشت.
  • شناسایی محدوده یا روند جدید قیمت: اندیکاتور ADX به تریدرها کمک می‌کند تا تشخیص دهند که بازار در حال تغییر است یا روند جدیدی امکان ایجاد در نمودار را خواهد داشت یا خیر.
  • جلوگیری از معاملات نامناسب: این اندیکاتور با تشخیص قدرت روند، برای تمایز بین بازارهای صعودی، نزولی و رنج به تریدرها کمک کرده و در زمان افت میانگین ADX که نشان از نبود روند یا روند ضعیف قیمتی است، از ورود تریدرها جلوگیری می‌کند.
  • هشدار از تغییرات شتاب روند: اندیکاتور شاخص میانگین جهت‌دار، می‌تواند از کاهش میزان شتاب روند کنونی که هشداری بر تغییر روند است، شما را آگاه کند.
از پیوند بلاک‌چین و هوش مصنوعی، به پول می‌رسیم؟

جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!

    روش تنظیم، نحوه و فرمول محاسبه اندیکاتور ADX

    روش استفاده و تنظیم اندیکاتور ADX بسیار آسان بوده و در تریدینگ ویو، متاتریدر و سایر پلتفرم‌های امروزی نحوه و فرمول محاسبه آن درج شده است. فرمول ADX محاسبات مختلفی را شامل می‌شود که در این فرمول، ابتدا DI+ و DI- محاسبه و نسبت به تغییرات این دو نشانگر، خط میانگین متحرک ADX به دست خواهد آمد. طبق فرمول برای تخمین دو بخش ذکر شده، بالاترین و پایین‌ترین قیمت‌ها در دوره زمانی مشخصی، بررسی شده و با محاسبه آنها مبنای اندیکاتور شکل می‌گیرد؛ بنابراین، برای محاسبه DI+، بالاترین قیمت قبلی را از بالاترین قیمت فعلی در بازه یا دوره مشخص (معمولاً 14 روزه) کم می‌کنیم تا عددی مثبت به دست آوریم.

    برای به‌دست‌آوردن -DI نیز پایین‌ترین قیمت فعلی را از پایین‌ترین قیمت قبلی کم کرده تا عددی مثبت به دست آوریم. سپس، هر کدام از اعداد به‌دست‌آمدهٔ +DI و -DI که بزرگ‌تر باشد، به‌عنوان مبنا انتخاب شده و دیگری صفر تعیین می‌شود. حال که دو بخش اصلی را محاسبه کردیم، نوبت به ADX خواهد رسید که برای محاسبه، قدرمطلق تفاضل DI+ و DI- در دوره زمانی 14 روزه را بر مقدار جمع آنها تقسیم کرده و عدد به دست آمده را به 100 ضرب خواهیم کرد. اکنون، عدد به دست آمده با اولین تقسیم بر دوره زمانی تنظیم شده ما (14 روزه)، مقدار ADX را نشان خواهد داد. (مانند فرمول ذکر شده در تصویر زیر)

    روش تنظیم، نحوه و فرمول محاسبه اندیکاتور ADX

    وظیفه اصلی اندیکاتور شاخص میانگین جهت‌دار، تعیین قدرت و کیفیت روند موجود بوده که مقدار بالای 25 نشان دهنده وجود روند و مقادیر بالای 40، نشان دهنده روندی بسیار قوی است. این اندیکاتور، در زمان ترکیب با سایر اندیکاتور ها مانند RSI بسیار کاربردی بوده و برای تصمیم‌گیری جهت معاملات سودآور استفاده می شود. اگر قصد استفاده و ترکیب این اندیکاتور را با سایر روش‌ها و ابزارها دارید، توصیه می‌کنیم که به‌صورت پیش‌فرض، دوره زمانی آن را بر روی 14 روزه نگه‌داشته و آن را تغییر ندهید.

    نحوه معامله و تحلیل با اندیکاتور ADX

    نحوه معامله و تحلیل با اندیکاتور ADX می‌تواند برای هرگونه تریدر امروزی کاربرد و استفاده‌های گوناگونی داشته باشد و در کنار هر نوع سبک تحلیلی و استراتژی معاملاتی که برای شما مناسب به نظر برسد، این اندیکاتور می‌تواند کمک‌کننده و بسیار مفید واقع شود. برای درک نحوه معاملات و تحلیل با این اندیکاتور پیشرفته، در بخش زیر برخی از رویکردهای معامله با ADX به‌عنوان مثالی ذکر شده است:

    می‌توانید با استفاده از این اندیکاتور، پس از شناسایی روند، در نقاطی که پتانسیل افزایش قدرت بازار دیده می‌شود، نقطه ورود خود را تعیین کنید و در زمان افت شتاب یا کاهش قدرت روند موجود، به دنبال نقاط خروج باشید. با استفاده از این اندیکاتور حتی امکان شناخت نقاط برگشتی و معاملات در پولبک‌ها نیز مهیا می‌شود. برای این نوع معاملات، پس از کاهش قدرت ADX در روندی غالب، هشداری برای تغییر روند و افت شتاب روند جاری قابل‌مشاهده است که مناسب‌ترین نقاط برای پولبک تریدینگ خواهد بود. این اندیکاتور برای تحلیل قبل از ورود نیز بسیار مؤثر است. اگر شاخص میانگین جهت‌دار در زیر محدوده عددی 25 در حال نوسان باشد، نشان از قدرت ضعیف یا رنج قیمتی خواهد داد و زمان مناسبی برای ترید و ثبت برای نقطه ورود نیست.

    مزایا و معایب استفاده از اندیکاتور ADX

    مزایا و معایب استفاده از اندیکاتور ADX را می‌توانیم مهم‌ترین بخش این مقاله در نظر بگیریم که دید مناسبی در جهت استفاده بهینه از این اندیکاتور به شما می‌دهد. در این بخش به‌منظور شناخت کلی این اندیکاتور به اصلی‌ترین مزایا و معایب آن اشاره خواهیم کرد.

    مزایا

    • اندیکاتور ADX، در تعیین قدرت روندهای بازار بسیار کمک‌کننده بوده و به دلیل توانایی آن در تخمین قدرت نسبی بازار، برای ایجاد نقاط ورود و خروج بازار بسیار کاربردی است.
    • این اندیکاتور، تریدرها را قادر می‌سازد تا قدرت حرکت‌های صعودی و نزولی بازار را به طور هم‌زمان ارزیابی کنند. با کمک DI+ و DI-، در کنار خط ADX، می‌توانید تخمین بزنید که بازار اصولاً میل به رفتار نزولی یا صعودی دارد.
    • فیلتر اندیکاتور ADX که به‌خوبی توانایی ارزیابی قدرت و کیفیت روندهای بازار را دارد، برای جلوگیری از معامله در روندهای رنج بسیار مناسب است.
    • شاخص میانگین جهت‌دار، برای شناسایی شرایط روندهای موجود در انواع بازارهای مالی مانند، کریپتو، فارکس و سهام مفید است و آن را به ابزاری همه‌کاره تبدیل می‌کند.
    • این اندیکاتور برای هر سبک معاملاتی مناسب بوده و برای معاملات روزانه و اسکالپ نیز استفاده خواهد شد.

    مزایا و معایب استفاده از اندیکاتور ADX

    معایب

    • تأخیر در صدور نشانه: اندیکاتور ADX از قیمت پیروی می‌کند و به همین دلیل، می‌تواند سیگنال‌های با تأخیری را صادر کند.
    • پتانسیل سیگنال‌های اشتباه همیشه از سوی این اندیکاتور وجود دارد. وقتی ADX در بازه‌های زمانی کوتاه‌تر استفاده شود، می‌تواند سیگنال‌های نادرست متعددی تولید کند که بر دقت تصمیم‌گیری‌های معاملاتی تأثیر بگذارد.
    • شاخص جهت‌دار میانگین، مانند هر اندیکاتور دیگر به دلیل اساس وابستگی به قیمت، توانایی در تحلیل بازار را در بلندمدت ندارد.

    کلام پایانی

    شاخص جهت‌دار میانگین، تا به امروز به‌عنوان ابزاری ارزشمند در جهت ارزیابی قدرت روند و شناسایی روندهای قوی بازارهای مالی، نکات مهمی را برای شناسایی موقعیت‌های معاملاتی به تریدرها ارائه می‌دهد. بااین‌حال، درک درست از اجزای اندیکاتور و استفاده بهینه از آن، همیشه در به حداکثر رساندن اثربخشی ابزار و سودآوری شما قابل‌اهمیت است. استفاده از ADX در ترکیب با سایر اندیکاتورها و تجزیه‌وتحلیل قیمت با کمک آن، به شما این امکان را می‌دهد که درک دقیق‌تری از شرایط بازار برای اتخاذ تصمیمات مالی آگاهانه داشته و در کنار حاشیه خطای کمتر، سیگنال‌های اشتباه و ضرردهی را معامله نکنید.

    سؤالات متداول

    • شاخص جهت‌دار میانگین چیست؟

    شاخص جهت‌دار میانگین یا اندیکاتور ADX، از شاخص‌ها یا اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال محبوب امروزی است که در معاملات برای ارزیابی قدرت روندهای قیمتی استفاده می‌شود. این اندیکاتور، به‌عنوان ابزاری ارزشمند برای تریدرها در جهت بهترین زمان ورود در روندهای قدرتمند عمل کرده و میزان کیفیت و قدرت روند کنونی مارکت را اندازه‌گیری می‌کند.

    • چگونه می‌توان از اندیکاتور ADX در تحلیل تکنیکال استفاده کرد؟

    برای استفاده از اندیکاتور ADX در تحلیل تکنیکال، پس از آشنایی با سه بخش اصلی این اندیکاتور، با مراجعه به تریدینگ ویو یا متاتریدر، امکان دسترسی به این ابزار کاربردی در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

    • چه زمانی اندیکاتور ADX نشان‌دهنده بازاری قوی است؟

    زمانی که اندیکاتور ADX، عدد 25 را نشان دهد، بیانگر وجود روند و زمانی که عدد بالای 40 را نشان دهد، نشانی از بازار قوی و روندی بسیار قدرتمند خواهد بود.

    • آیا استفاده از اندیکاتور ADX برای تمام بازارهای مالی؛ مانند سهام، ارزهای دیجیتال و کالاها مناسب است؟

    استفاده از اندیکاتور ADX، برای تمامی بازارهای مالی، اعم از سهام، ارزهای دیجیتال، فارکس و کالاها مناسب بوده و تنها نیاز به شناخت کلی از مفهوم و نحوه استفاده از این اندیکاتور، برای استفاده صحیح و اثربخشی در ترید خواهید داشت.

    شبنم توایی

    شبنم توایی

    علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری می‌نویسمو تحقیق می‌کنم. عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبه‌ها و ثبت لحظات زیبا سپری می‌کنم. بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت می‌برم از اینکه یادگرفته‌هامو دانش و تجربه‌ام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    اندیکاتور زیگزاگ: ابزاری برای شناسایی تغییر روند

    اگر به دنبال ابزاری دقیق برای تحلیل تکنیکال هستید،...

    اندیکاتور حجم تعادلی (OBV): ابزاری برای ردیابی حجم در معاملات

    اندیکاتور حجم تعادلی (OBV) ابزاری کارآمدی در دنیای تحلیل...

    آموزش کامل الگوی کندلی مرد آویزان (Hanging man) به زبان ساده

    مرد آویزان یا مرد به دار آویخته، از شناخته‌شده‌ترین الگوها...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر