آیا شما نیز تاکنون واژه نقدینگی را شنیدهاید؟ به عنوان مثال آیا تاکنون شنیدهاید که دولت برای کنترل قیمتها و تورم از مفهوم مهار نقدینگی استفاده کند؟ به نظر شما مفهوم نقدینگی چیست؟ در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم. همچنین نکات مهم مرتبط با آن را برایتان ارائه دهیم. از این رو اگر شما نیز به دنبال یافتن معنای دقیق و مفهوم کامل این عبارت هستید؛ لطفاً تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. سعی میکنیم تا انتهای مقاله مطالب مفید و کاربردی برایتان ارائه دهیم. تا تمامی سؤالات شما در رابطه با این موضوع برطرف شود.
اگر بخواهیم توضیح بسیار خلاصه و ساده در رابطه با سؤال “نقدینگی چیست” مطرح کنیم؛ باید عنوان کنیم نقدینگی در واقع همان داراییهای نقدی شما محسوب میشوند. به عنوان مثال پول و اسکناسهایی که شما به صورت روزانه با خود حمل میکنید؛ به عنوان نقدترین داراییهای شما در نظر گرفته میشوند. در واقع میتوان بیان کرد که پول نقدی که در نزد شما قرار دارد همان نقدینگی است.
نقدینگی چیست؟
به طور کلی امروزه یکی از مهمترین معیارهای اندازهگیری، نقدینگی است. نقدینگی برای اندازهگیری حجم یک اقتصاد برای سیاستگذاری اقتصادی است. مفهوم کلی نقدینگی به معنای حجم تمامی اسکناسها و اعتبارات افراد در نزد بانکها لحاظ میشود.
میتوان اینطور بیان کرد که مفهوم نقدینگی در یک کشور بهطور معمول توسط بانکها به وجود میآید. همچنین با نسبتی از پایه پولی منتشر میشود. به عبارت دیگر بانکها در ازای ارائه تسهیلات به مردم و یا به شرکتها و دیگر نهادها، تعهداتی به وجود میآورند. آنها برای تحقق این تعهدات موظف هستند پول جدید خلق کنند. البته این پول جدید به صورت اسکناس نیست. بلکه در قالب اعتبارات و تسهیلات مختلف به افراد ارائه و واگذار میشود.
جالب است بدانید نقدینگی میتواند در اقتصاد کشور چالشهایی را به وجود آورد. از این رو امروزه کنترل و مهار نقدینگی یکی از نکات بسیار مهم و ضروری در نظر گرفته میشود. که اقتصاددانها آنها همواره به دنبال راه حلی برای کنترل و تنظیم آن هستند. به عنوان مثال یکی از این چالشهای این مفهوم، افزایش نقدینگی است. البته نکته بسیار مهم در رابطه با این موضوع این است که افزایش نقدینگی اتفاق و چالش منفی در نظر گرفته نمیشود. این موضوع تنها زمانی مخرب است که تولیدی پشت نقدینگی نباشد. یا به عبارت دیگر میتوان اینطور گفت که نقدینگی جدید برای افزایش تولید و فعالیتهای مولد در اقتصاد کشور مصرف نشود.
خلق نقدینگی چیست؟
همانطور که گفته شد یکی از وظایف بانکها در قبال مردم، شرکتها و نهادهای مختلف خلق نقدینگی است. در ابتدای نوشتار نقدینگی چیست نیز این موضوع را بیان کردیم. که بیشتر پول موجود در کشور توسط بانکها به شکل سپرده به وجود میآید. بهطور کلی هر زمان که بانکها به افراد و یا شرکتها وام میدهند؛ در واقع در حال خلق پول هستند. البته نکته مهم این است که بانکها در این حالت پول کاغذی تولید نمیکنند. بلکه این پول به عنوان سپرده الکترونیکی در نظر گرفته میشود. در این حالت شما میتوانید مانده حساب خود را از طریق خودپرداز چک کنید و آن را روی صفحه کاغذی مشاهده کنید.
همانطور که همه شما مطلع هستید؛ امروزه بانکها با استفاده از کارت بانکی و خدمات اینترنتی پول را مانند اسکناس در اختیار مردم قرار میدهند. از این رو تمامی افراد میتوانند از طریق این المانها، پولهای موجود در کارت بانکیشان را مانند اسکناس خرج کنند. در واقع بانکها در طی این سالها با استفاده از روشهای مختلف، پول موجود در اقتصاد را افزایش دادهاند. افزایش پول موجود در اقتصاد موجب تورم و افزایش قیمتها نیز شده است. البته این موضوع پیامد دیگری را نیز به همراه دارد. آن این است که با ایجاد و گرفتن هر وامجدید، بدهی جدید نیز به وجود میآید.
افزایش میزان نقدینگی، تاثیر مستقیم با افزایش تورم در بین جامعه دارد.
تأثیر افزایش بی محابای نقدینگی
در این قسمت از نوشتار نقدینگی چیست قصد داریم به موضوع افزایش نقدینگی و تأثیر آن اشاره کنیم. به طور کلی افزایش زودهنگام و بی محابای نقدینگی در یک کشور، مانند قرار دادن یک بمب بزرگ تورمزا در اقتصاد کشور در نظر گرفته میشود. علاوهبر آن این موضوع میتواند باعث ایجاد شوک در بازارهای مختلف شود. همچنین نظام اقتصادی کشور را دچار هرج و مرج کند. افزایش نقدینگی ممکن است موجب افزایش قیمت محصولات و کالاهای متفاوت شود. همانطور که در طول مقاله گفته شد؛ مفهوم نقدینگی توسط بانکهای تجاری و از محل خلق پول تولید میشود. از این رو میتوان اینطور نتیجه گرفت که یکی از عوامل افزایش نقدینگی در کشور، پول تسهیلاتدهی در نظر گرفته میشود.
گفتار پایانی!
با توجه به نکات و مطالبی در طول نوشتار نقدینگی چیست؟ ارائه کردیم؛ دریافتیم نقدینگی در واقع همان پول و یا اعتباری است که شما در کارتهای بانکی خود و یا بصورت نقد دارید. همچنین دریافتیم نقدینگی توسط بانکها خلق میشوند. یکی از وظایف بسیار مهم اقتصاددانها مهار و کنترل نقدینگی است. چرا که در صورت بیتوجهی به نقدینگی و افزایش کنترل نشده آن، تاثیرات بسیار بد و منفی روی جامعه و کشور اعمال میشود. به عنوان مثال، قیمت تمامی محصولات و کالاها به صورت سرسام آوری افزایش مییابند و اقتصاد کشور آسیب جدی خواهد دید.
سوالات متداول!
نقدینگی چیست؟
به دارایی نقدی که شما به صورت سپرده در بانکها یا سایر مراکز دارید نقدینگی گفته میشود.
خلق نقدینگی چیست؟
از آنجایی که بیشتر نقدینگی افراد به صورت سپرده توسط بانکها درآمده است، زمانی که این سپردهها به صورت وام و… در اختیار مردم قرار میگیرد خلق نقدینگی صورت گرفته است.