تا حالا به این موضوع فکر کردهاید که چه اتفاقی برای سپردههای ما میاُفتد، زمانی که آنها را به یک صندوق سرمایه گذاری یا یک نهاد خاص میسپاریم؟! طبیعتاً مؤسسات بزرگ میتوانند حجم وسیعی از دارایی افراد را متقبل شده و از آنها برای برآوردن اهداف آن نهاد بهره بگیرند. البته این کار با روشهای مختلفی صورت میگیرد. اما همهی این داراییها تحت عنوان خاصی مورد ارزیابی قرار میگیرند که در ادامه قصد داریم آنها را مورد بررسی قرار دهیم. اگر تا به امروز عنوان «دارایی های تحت مدیریت» را شنیدهاید و میخواهید بدانید که مفهوم AUM چیست؟ تا انتهای این نوشتار با ما همراه شوید.
داراییهای تحت مدیریت یا AUM چیست؟
داراییهای تحت مدیریت یا «Asset Under Management»، که اختصاراً به آن «AUM» گفته میشود، به داراییهای اطلاق میشود که یک صندوق سرمایه گذاری مشترک از سرمایه گذاران خود دریافت میکند. به عبارت دیگر، داراییهای تحت مدیریت (AUM)، به کل ارزش بازار سرمایه گذاریهایی گفته میشود که یک شخص یا نهاد به نمایندگی از سرمایه گذاران دریافت میکند. معمولاً این داراییها توسط نهاد یا صندوق سرمایه گذاری، مدیریت شده و در یک جهت مشخص ذخیره شده یا به حرکت درمیآیند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که داراییهای تحت مدیریت، بهصورت روزانه نوسان میکنند. چراکه منعکس کننده جریان پول در داخل و خارج از یک صندوق خاص هستند. بنابراین وقتی بخواهیم بدانیم که AUM چیست، میتوانیم بگوییم که AUM، به داراییهای تحت مدیریت یک صندوق تأمینی یا مؤسسه مالی اشاره دارد که آن را برای مشتریان خود مدیریت میکند.
برای این که بهتر بفهمید AUM چیست، تصور کنید که شما بخشی از سرمایه خود را به یک صندوق سرمایه گذاری بسپارید تا بهصورت دورهای از سرمایه گذاری خود سود بگیرید. سرمایه شما به همراه سرمایه دیگر افرادی که در همان مؤسسه سرمایه گذاری کردهاند، تحت عنوان داراییهای مدیریت شده یا AUM شناخته میشود.
چرا AUM برای جوامع مهم است؟
حتماً شما هم شنیدهاید که سرمایه گذاریهای بزرگ با سرمایههای بزرگ انجام میشود. سرمایه گذاری، یک امر تخصصی است که باید با دانش کافی صورت بگیرد. اما بیشتر افراد جامعه از این دانش بیبهره هستند. مردم کار میکنند، پول پسانداز میکنند و میخواهند از پول خود بهره بگیرند. اما با توجه به این که بیشتر افراد نمیدانند با سرمایههای کوچک خود چهکار کنند، آن را به نهادهای سرمایهگذاری مختلف میسپارند. آنگاه پولهای مردم در کنار هم به سرمایههای بزرگی تبدیل میشود که میتواند در سرمایهگذاریهای بزرگ قرار بگیرد. آنگاه سود حاصل از چنین سرمایه گذاریهای بزرگی نیز میتواند آنقدر گزاف باشد که تمام سرمایه گذاران را سهیم کند. این موضوع هم به نفع مردم یک جامعه است و هم مدیریتکنندگان داراییها هم میتوانند از آن بهره بگیرند. این مهم در ابعاد بزرگ به توسعه و رونق اقتصاد ملتها میانجامد. پس طبیعی است که برای جوامع مهم باشد!!
مثال هایی از دارایی های تحت مدیریت AUM
مثالهای بسیاری برای داراییهای تحت مدیریت وجود دارد. داراییهای موجود در تمام مؤسسات مالی مردمی، سپردههای بانکی، صندوقهای سرمایه گذاری مشترک و حتی دارایی های ارز دیجیتال، سهام، اوراق قرضه و… هم میتوانند در گروه داراییهای تحت مدیریت قرار بگیرند. میدانید که نهادهای بسیاری وجود دارند که میتوانند داراییهای افراد را گرفته و آنها را مدیریت کنند. از جمله نمونه سنتی این نوع داراییها میتوان به داراییهای مردمی اشاره کرد که آن را به دست یک تاجر کاربلد میسپارند تا با پول آنها تجارت کرده و آنها را نیز در سود معاملات خود شریک کند. نمونه مدرن این قضیه، همان مؤسسات مالی، صندوقهای سرمایه گذاری دارایی های ارز دیجیتال و اوراق بهادار هستند. بیشتر مردم ترجیح میدهند سرمایههای خود را به جای بانک، به این مؤسسات و سیستمها بسپارند. تمام این موارد میتوانند مثالهایی بارز برای داراییهای تحت مدیریت یا AUM باشند.
چطور میتوان AUM را محاسبه کرد؟
نمیتوان یک روش مشترک را برای محاسبه دارايیهای تحت مدیریت در نظر گرفت. چراکه هر نهاد به روش خاصی از داراییهای تحت مدیریت خود برای سرمایه گذاری یا کسب سود استفاده میکند. البته در نمونههای سادهتر، محاسبه اولیه این داراییها کار راحتی است. برای مثال، اگر شما و 9 نفر از دوستانتان هرکدام 100 میلیون تومان را به یک صندوق سرمایه گذاری نوپا بدهید. داراییهای تحت مدیریت این صندوق برابر با یک میلیارد تومان خواهد بود. اما زمانی که وجه مشترک شما و دوستانتان که جمعاً با هم یک میلیارد شده بود، به چرخه سرمایه گذاری وارد شود، محاسبه آن به راحتی قابل انجام نیست. آنگاه صندوق باید بسته به فعالیتهایی که روی داراییهای تحت مدیریت خود انجام داده، از فرمول اختصاصی برای محاسبه آن بهره بگیرد.
چه عواملی سبب کاهش AUM میشود؟
با توجه به این که بیشتر داراییهای تحت مدیریت برای اهداف سرمایه گذاری مورد استفاده قرار میگیرند؛ پس عوامل زیر میتواند بر کاهش ارزش آنها نقش داشته باشند:
- کاهش ارزش بازاری که سرمایه گذاری در آن صورت گرفته
- بسته شدن صندوق و کاهش جریان سرمایه گذاری
- عملکرد نادرست تیم سرمایهگذار
با توجه به این که سرمایه افراد زیادی در کنار هم به دارایی تحت مدیریت یک نهاد تبدیل میشود، پس مراقبت از داراییها و استفاده منصفانه از آنها بسیار حائز اهمیت است. در همین راستا، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده موسوم به «SEC»، الزاماتی را برای AUM صندوقها و شرکتهای سرمایهگذاری وضع کرده است. به طوری که این نهادها موظف به ثبتنام در SEC هستند. SEC هم مسئول تنظیم بازارهای مالی است تا اطمینان حاصل کند که آنها به شیوههای منصفانه و منظم داراییها را مدیریت میکنند. بنابراین کاهش سرمایه در مؤسسات و نهادهای شناخته شده و تأیید شده، به ندرت صورت میگیرد!!
گفتار پایانی!
بسیاری از افراد با پی بردن به این که AUM چیست، به سپردن سرمایه خود به نهادهای مدیریتی سرمایه علاقهمند میشوند. در این مطلب فهمیدیم که AUM چیست و چه کاربردی دارد. در داخل کشورمان نیز این موضوع بهصورتهای مختلف وجود دارد. بنابراین شما نیز میتوانید در سیستم داراییهای تحت مدیریت بسیاری نقش داشته باشید. اما قبل از پیوستن به هر طرح دارایی تحت مدیریت، در مورد آن اطلاعات کافی بهدست آورید. بهخصوص در مورد دارایی های ارز دیجیتال که موضوع داغی است. اگر شما بتوانید در سپردهگذاریهای داخلی به خوبی عمل کنید، آنگاه میتوانید در ابعاد بزرگتر و جهانی این طرحها نیز شرکت نمایید. در هر صورت، هرچقدر نهادی که داراییهای افراد را مدیریت میکند از اعتبار و قدرت بیشتری برخوردار باشد، میتواند سود بیشتری برای سرمایهگذاران خود در پی داشته باشد. هر سؤال، ابهام، تجربه یا ایدهای در رابطه با داراییهای تحت مدیریت دارید، آن را در بخش نظرات مطرح نمایید.
سوالات متداول
داراییهای تحت مدیریت یا AUM چیست؟
به مجموعه داراییهایی که یک بستر سرمایه گذاری (مانند صندوق سرمایه گذاری) از سرمایه گذاران خود دریافت میکند اصطلاحا AUM گفته میشود.
نحوه محاسبه AUM چگونه است؟
راههای گوناگونی برای محاسبه AUM وجود دارد و به صورت کلی نمیتوان یک روش مشخص را برای این کار تعیین کرد.
پست آموزنده و مفیدی بود👍