تاریخ انتشار: 27 بهمن 1400 | آخرین بهروزرسانی: 30 بهمن 1403
زمان مطالعه:
8 دقیقه
اگر اندک علاقهای به بازارهای مالی داشته باشید، احتمالاً دورههای آموزش تحلیل تکنیکال را گذرانده و با برخی از انواع نمودار تحلیل تکنیکال آشنایی سطحی دارید. هر نوع از چارتها، ویژگیها، مزایا و معایبی دارد که یک تریدر یا سرمایهگذار حرفهای باید آنها را بداند.
در ادامه انواع نمودار تحلیل تکنیکال را به صورت کامل معرفی و تشریح خواهیم کرد.
با اینکه در بسیاری از دورههای آموزش تحلیل ارز دیجیتال یا فارکس، بیشتر از یک یا نهایت دو نوع نمودار تحلیل تکنیکال استفاده میشود، اما لازم است بدانید که حداقل ۷ نوع مختلف نمودار داریم که هر کدام ویژگیهای بخصوصی دارند. این نمودارها عبارتند از:
نمودار خطی
نمودار بار
نمودار کندلی
نمودار هایکن-آشی
نمودار رِنکو
نمودار کاگی
نمودار X & O
نمودار خطی
نمودار خطی (Line Chart) یک نمودار تحلیل تکنیکال پایه و ابتدایی است که اطلاعات را از طریق منحنیهای خطی در طول زمان به تصویر میکشد. این نمودار برای دنبال کردن تغییراتی که در بازههای زمانی کوتاه و بلند مدت رخ میدهد، به کار میرود.
نحوه نمایش نمودار خطی به این صورت است که تنها قیمت نهایی (Close) هر بازه زمانی به عنوان نقطه اتصال بعدی نمودار خطی بکار میرود. این یعنی در نمودار ساعتی، تنها قیمت نهایی هر ساعت به هم وصل میشوند تا یک نمودار خطی شکل بگیرد.
نمودار خطی به معاملهگران کمک میکند تا روند و حرکت سهام را شناسایی کنند. به عبارت دیگر، شما میتوانید نقاط نمودار را که نمایانگر قیمت بستهشدن هستند دنبال کنید؛ این نقاط به ترتیب با حرکت خود، نمودار خطی را شکل میدهند.
نحوه مشاهده نمودار خطی در بیت پین
اگر بخواهید در صرافی ارز دیجیتال بیت پین، با نمودار خطی به تحلیل تکنیکال بیت کوین بپردازید، فقط کافیست به صفحه بیت کوین در بیت پین مراجعه کنید و در نمودار به نمایش درآمده، روی دکمه «فلش رو به پایین» در کادر قرمز رنگ پایین کلیک کنید.
در این بخش میتوانید با انتخاب گزینه «Line» نمودار تحلیل تکنیکال خود را به نوع خطی تغییر دهید.
نمودار میلهای یا Bar
همانطور که از نامش پیداست، این نمودارها شامل میله یا خط عمودی هستند که اطلاعات قیمت روز یا هر بازه زمانی را در خود جای دادهاند. این نمودارها که Bar Chart نامیده میشوند، نمودارهای «باز، بالا، پایین و بسته» (OHLC) هم نامیده میشوند.
این نمودار چهار دسته قیمت را برای یک روز یا دوره زمانی ارائه میدهد: قیمت اولیه، قیمت نهایی، بالاترین و پایینترین قیمت. با استفاده از این چهار قیمت، محدوده قیمت در چارت میلهای به وضوح قابل مشاهده است.
از نمودار بالا میتوان مشاهده کرد که بالای خط عمودی نشاندهنده بالاترین قیمت روز و پایین آن نمایانگر پایینترین قیمت روز است. دو خط افقی کوچک به هر دو طرف میله یا خط متصل شدهاند؛ خط سمت چپ، قیمت باز شدن را نشان میدهد و خط سمت راست، قیمت بسته شدن روز را مشخص میکند.
نحوه مشاهده نمودار میلهای در بیت پین
حال تصور کنید که بخواهید در پلتفرم بیت پین به تحلیل اتریوم بپردازید. برای اینکه بتوانید نمودار میلهای را در این پلتفرم مشاهده کنید، تنها کافیست که به صفحه قیمت اتریوم رفته و با زدن همان دکمه فلش رو به پایین در کادر قرمز رنگ، گزینه «Bars» را انتخاب کنید.
اقتصاد رفتاری در کریپتو؛ وقتی احساسات هم در تصمیمهای مالی نقش دارند!
دامیننس ۱۷ رو همین حالا بخون.
نمودار کندلی
نمودار شمعی، کندلی یا همان Candlestick، محبوبترین نوع نمودار تحلیل تکنیکال است که برای تحلیل روندهای گذشته داراییها به کار میرود. تحلیل تکنیکال در اواخر قرن نوزدهم توسط چارلز داو معرفی شد؛ اما تحلیل نمودار قیمت تا زمانی که مونهیسا هومما، معاملهگر برنج ژاپنی، تصمیم گرفت از نمودار شمعی برای معامله برنج استفاده کند، اختراع نشده بود.
چارت کندلی در تحلیل تکنیکال از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا به شکلی ساده و قابل فهم، قیمت ابتدایی، انتهایی، بالاترین قیمت و پایینترین قیمت را نشان میدهد و معمولاً به دو رنگ ارائه میشود؛ شمعهای قرمز بیانگر حرکت نزولی (خرسی) و شمعهای سبز بیانگر حرکت صعودی (گاوی) هستند.
هر بازه زمانه در این نوع نمودار نشانگر با یک شمع یا کندل نمایش داده میشود. مثل نمودار میلهای، هر تایم فریم میتواند نشاندهنده یک دقیقه، یک ساعت، یک روز یا یک ماه باشد.
نحوه مشاهده نمودار کندلی در بیت پین
برای مشاهده قیمت بیت کوین به شکل نمودار کندلی، تنها کافیست به صفحه این رمزارز در بیت پین مراجعه کنید و در نمودار باز شده، روی فلش رو به پایین در کادر قرمز رنگ پایین کلیک کنید و گزینه «Candles» را انتخاب کنید.
نمودار هایکن-آشی
این نمودار که توسط ژاپنیها توسعه یافته، بیشتر برای کاهش نویزهای بازار توسط معاملهگران بکار میرود. در حالی که نمودار شمعی معمولی با استفاده از چهار قیمت (یعنی باز، بالا، پایین و بسته) ساخته میشود، نمودار هایکن آشی از قیمتهای شمع قبلی نیز در ساخت شمع جدید استفاده میکند.
کلمه «هایکن» به معنی میانگین و «آشی» به معنی سرعت است؛ به عبارتی، این شمع نوعی شمع با روند میانگین محسوب میشود. این نمودار با ترکیب میانگینهای شمع قبلی و شمع فعلی، شمع کنونی را محاسبه میکند.
در این نوع نمودار تحلیل تکنیکال، هر چهار قیمت (یعنی باز، بالا، پایین و بسته) به دست میآیند. قیمت باز شدن برابر است با میانگین قیمتهای باز و بالا در شمع قبلی، در حالی که قیمت بسته شدن برابر است با میانگین قیمتهای باز، بالا، پایین و بسته شمع فعلی. قیمت بالا برابر است با میانگین قیمتهای باز، بالا و بسته، و قیمت پایین نیز میانگین قیمتهای باز، پایین و بسته محسوب میشود.
مزیت اصلی نمودار هیکن آشی این است که تجمع شمعهای سبز و قرمز به مراتب طولانیتر از شمعهای معمولی است.
نحوه مشاهده نمودار هایکن آشی در بیت پین
برای نمایش نمودار قیمت رمزارزها با روش هایکن آشی، تنها کافیست در منوی کشویی نمودارها، گزینه «Heiken-Ashi» را انتخاب کنید.
نمودار رِنکو
نمودارهای رِنکو تنها بر تغییرات قیمت تمرکز دارند و محور زمان را نادیده میگیرند. این نمودارها از “برِیکها” استفاده میکنند که میتوانند توخالی یا پر شده باشند. هر بریک با استفاده از مقدار از پیش تعیینشدهای ساخته میشود.
به عنوان مثال، اگر مقدار تعیینشده ۱۰ واحد باشد، تنها در صورت وقوع حرکتی به اندازه ۱۰ واحد یا بیشتر، یک بریک جدید شکل میگیرد. حرکات قیمتی کوچکتری که کمتر از ۱۰ واحد تغییر داشته باشند نیز نادیده گرفته میشوند.
نحوه مشاهده نمودار رنکو در بیت پین
در تصویر زیر میتوانید قیمت کاردانو را با نمودار رنکو مشاهده کنید. برای دیدن این نوع نمودار تنها کافیست به بیت پین رفته و در نمودار هر یک از رمزارزها، همان فلش رو به پایین را بزنید و «Renko» را انتخاب کنید.
نمودار کاگی
یکی دیگر از انواع نمودارهای تحلیل تکنیکال که بسیاری آن را برای تحلیل ارز دیجیتال بکار میگیرند، نمودار کاگی است. نمودار کاگی حرکات قیمت یک دارایی را از طریق مجموعهای از خطوط عمودی به هم متصل شده با خطوط افقی کوتاه نمایش میدهد.
ویژگی برجسته نمودارهای کاگی این است که هیچ متغیر زمانی در آنها وجود ندارد. نمودار زیر نمونهای ساده از یک نمودار کاگی است تا نحوه ساخت آن را به شما نشان دهد.
خطوط عمودی (نشانهگذاری شده با اعداد) حرکات یکطرفه قیمت را نمایش میدهند، در حالی که خطوط افقی کوتاه (نشانهگذاری شده با حروف) معکوس شدن جهت حرکت قیمت را نشان میدهند. به عنوان مثال، خط عمودی (۱) کاهش قیمت دارایی را از ۶۰ دلار به ۲۴ دلار نشان میدهد.
این کاهش قیمت ممکن است ناگهانی یا تدریجی در یک بازه زمانی پیدرپی رخ دهد، چرا که نمودار فاقد محور زمان است. خط (۱) با یک خط افقی (a) دنبال میشود که به معنای تغییر جهت از نزولی به صعودی بوده و قیمت شروع به افزایش میکند.
خط (a) تنها زمانی ظاهر میشود که قیمت به اندازه معکوسسازی از پیش تعیینشده افزایش یابد؛ این مقدار بر اساس نوع دارایی و ترجیحات معاملهگر معمولاً به عنوان ۴٪ از قیمت فعلی تنظیم میشود.
روشهای دیگری مانند میانگین دامنه واقعی (ATR) و روش نقطه ثابت نیز برای تعیین مقدار معکوس به کار میروند. سپس، خط عمودی (۲) که پس از خط (a) قرار دارد، افزایش قیمت را از ۲۴ دلار به ۴۲ دلار پس از تغییر جهت نشان میدهد. در نهایت، خط (b) پایان روند صعودی را اعلام میکند و قیمت به ۱۷ دلار کاهش یافته است، همانطور که در خط عمودی (۳) مشاهده میشود.
نحوه مشاهده نمودار کاگی در بیت پین
با انتخاب گزینه «Kagi» در منوی انواع نمودارهای تحلیل تکنیکال در صفحه کوینهای بیت پین میتوانید این نوع از چارتهای قیمت را مشاهده کنید. تحلیل تکنیکال با این نوع نمودارها نیاز به آموزش بخصوصی دارد که ممکن است اندکی کمیاب باشد.
نمودار نقطه و خط (X & O)
نمودارهای نقطه و خط (P&F) برای سرمایهگذاریهای بلندمدت طراحی شدهاند. آنها به عنوان یکی از سادهترین انواع نمودار تحلیل تکنیکال برای تعیین نقاط ورود و خروج مطمئن در معاملات بورس توصیف شدهاند.
این سیستم نمودارسازی، عرضه و تقاضای هر سهم را مورد بررسی قرار داده و در عین حال روندهای در حال توسعه را نیز دنبال میکند. ویژگی منحصر به فرد نمودارهای نقطه و خط این است که برخلاف اکثر نمودارهای دیگر که محور افقی آنها گذر زمان به صورت گسسته را نمایش میدهد، در این نمودار زمان لحاظ نمیشود.
هرچند نمودارسازی نقطه و شکل هرگز در صدر فهرست تکنیکهای محبوب تحلیل تکنیکال قرار نگرفته است، اما اخیراً علاقه به این روش در میان جامعه نمودارسازی به سرعت رو به افزایش است.
نحوه مشاهده نمودار نقطه و خط در بیت پین
برای نمایش نمودار به روش نقطه و خط باید در لیست انواع نمودارهای تحلیل تکنیکال، گزینه «Point and Figure» را انتخاب کنید.
نحوه انتخاب بهترین نمودار تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال
همانطور که تا به اینجای مقاله گفته شد، هر یک از انواع نمودارهای قیمت ویژگیها و ساختار متفاوتی دارند و این یعنی انتخاب آنها تماماً به فرد تریدر یا سرمایهگذار بستگی دارد.
لازم به ذکر است که سبک و شیوه تحلیل هر یک از انواع این نمودارها تفاوتهای زیادی با هم دارند، مگر اینکه از لحاظ ساختاری دو نمودار بسیار مشابه با همدیگر باشد. بنابر این موضوع، اگر میخواهید نمودار قیمت بخصوصی را مورد استفاده قرار دهید، حتماً باید سبک تحلیل آن را هم فرا بگیرید.
همانطور که پیشتر هم گفتیم، برخی از این نمودارها المان زمان را حذف کردهاند و فقط اعداد و تغییرات قیمت را به اشکال مختلفی به نمایش میگذارند. این نکته باید در انتخاب نمودار تحلیل تکنیکال مورد توجه قرار بگیرد.
کلام آخر
در این مقاله، ۷ تا از انواع نمودارهای تحلیل تکنیکال را به صورت جزئی و دقیق معرفی کردیم و همچنین نحوه نمایش آنها در پلتفرم معاملات رمزارز بیت پین را آموزش دادیم. اگر قصد دارید معاملات خود را بر پایه نموداری غیر از چارت کندلی انجام دهید، نظر و تجربیات خود را با ما و دوستانتان به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
بهترین نمودار تحلیل تکنیکال کدام است؟
نمودار کندلی را میتوان بهترین و محبوبترین نمودار تحلیل تکنیکال دانست زیرا ساده و کاربردی است.
نمودار میلهای چه تفاوتی با نمودار کندلی دارد؟
چارت کندلی و چارت میلهای، از نظر ظاهر با هم تفاوت دارند و ساختار آنها یکسان است.
نمودار نقطه و خط چه کاربردی دارد؟
این نوع نمودار، دادههای زمانی را حذف کرده و فقط تغییرات قیمتی را با مکانیزم بخصوصی نشان میدهد.
میلاد آقایاری
Fiat Free, Since 93 :) درباره کریپتو مینویسم. چون به نظرم راه امیدوارکنندهایه واسه یه کوچولو بیشتر کردن عدالت در جهان
sepas axz bit pin