هفتهنامه تحلیل آنچین گلسنود – هفته ۱۵ سال ۲۰۲۴ – رشد بیت کوین ادامه دارد
تاریخ: 22 فروردین 1403
زمان مطالعه:
8 دقیقه
در این نسخه از هفتهنامه گلسنود، افزایش حجم معاملات نقدی و حجم نقلوانتقالات آنچین بیت کوین را در روزهای عملکرد قدرتمند قیمت بیت کوین، بررسی میکنیم. همچنین خواهیم دید که بازار وارد فاز سرخوشی شده است، چرا که ثبت سود هم در کنار نمودار قیمت، رشد داشته است. در این مقاله تحلیلی، قصد داریم به تشریح موضوعات زیر بپردازیم:
عملکرد قدرتمند نمودار قیمت بیت کوین در طول ۱۲ ماه گذشته، توسط افزایش حجم معاملات نقدی و همچنین حجم واریز و برداشتهای صرافیها پشتیبانی شده است.
با بررسی دلتای حجم معاملات جمعی (CVD)، میتوان دید که بخش اعظم سال ۲۰۲۳ با فعالیت فروش از سمت تِیکرها همراه بوده است، اگرچه اصلاحات قیمتی در این مدت ملایم و کمتر از ۲۰ درصد بودهاند.
ثبت سود توسط هولدرهای بلندمدت با جهش قیمت به قله تاریخی ۷۳ هزار دلار، رشد کرد و دوباره در هفتههای اخیر فروکش کرد. این اتفاق با رشد ورود تقاضای جدید از طریق ETF های آمریکایی همراه بوده است.
با شروع دوره تثبیت قیمت در محدوده ۶۴ تا ۷۳ هزار دلار، امسال هم یک از سالهای تحسینبرانگیز بیت کوین محسوب میشود. حجم معاملات نقدی بازار بیت کوین از زمان تأیید ETF های نقدی آمریکایی در ژانویه ۲۰۲۴، رشد معناداری داشته است، بهطوریکه همزمان با ثبت قله تاریخی جدید در سطح ۷۳ هزار دلار، این حجم روزانه به حوالی ۱۴٫۱ میلیارد دلار رسید. این مقدار از حجم معاملات نقدی، با اوج روند صعودی سالهای ۲۰۲۰ – ۲۰۲۱ برابری میکند، اگرچه این حجم در هفتههای اخیر کمتر شده و حالا به حوالی ۷ میلیارد دلار در روز رسیده است.
بایننس همچنان با سهم ۳۷٫۵ درصد، بزرگترین میعادگاه تریدرهای جهان است؛ اگرچه این سهم به نسبت چرخههای قبلی بهمراتب کمتر شده است. در سال ۲۰۲۱، بایننس حدود ۵۰ درصد از حجم معاملات کل بازار بیت کوین را به خود اختصاص داده بود و در اعماق روند نزولی سال ۲۰۲۲ هم این سهم به عدد خارقالعادهٔ فراتر از ۸۵ درصد رسیده بود.
برای ارزیابی مومنتوم کلی بازار، میتوانیم مدل کلاسیک میانگین متحرکهای کند/تند را برای حجم معاملات بکار بگیریم. در اینجا قصد داریم میانگین متحرک ۱۸۰ روزه (کند) و ۳۰ روزه (تند) را مقایسه کنیم تا بررسی کنیم که حجم معاملات نقدی درحالرشد است یا کاهش. رفتار نمودار قیمت از اکتبر ۲۰۲۳ باعث شده که میانگین متحرک تند بسیار بالاتر از نسخه کند قرار بگیرد و این یعنی عملکرد قیمت با تقاضای قدرتمند در بازار نقدی پشتیبانی میشود. همین ساختار در طول روند صعودی سال ۲۰۲۱ هم مشهود است.
برای تأیید این مشاهدات، میتوانیم اندیکاتور مومنتوم تند/کند را روی حجم نقلوانتقالات آنچین برای واریز (قرمز) و برداشت (سبز) همه صرافیهای تحتنظر بکار بگیریم. حالا میتوانیم مومنتوم مثبت مشابهی را که از جولای ۲۰۲۳ تا به امروز وجود داشته را ببینیم؛ آنچه نشاندهنده افزایش حجم کوینهای ورودی و خروجی به صرافیهاست. میانگین ماهانه جریان کلی صرافی (ورودی و خروجی) هم اکنون به ۸٫۱۹ میلیارد دلار در روز رسیده است، رقمی که به طرز چشمگیری بالاتر از اوج روند صعودی ۲۰۲۰ – ۲۰۲۱ است. بهطورکلی، رفتار قیمت بیت کوین در سال جاری با رشد قابلتوجه حجم معاملات نقدی و جریان سرمایه صرافی پشتیبانی شده است.
در هفتههای اخیر تشریح کردیم که ETF های نقدی آمریکا چگونه به بزرگترین نیروی حرکتی بازار تبدیل شده است. این ابزارهای معاملاتی جدید، منبع قابلتوجهی برای ورود تقاضای جدید به بازار هستند، بهطوریکه ورودی آنها از مقدار کوین صادر شده روزانه و فشار فروش سرمایهگذاران صندوق GBTC و هولدرهای فروشنده هم بیشتر است. حالا میتوانیم این یافتهها را با مقایسه حجم معاملات نقدی (نارنجی) و حجم معاملات ETF (آبی) مقایسه کنیم. همبستگی محکمی بین این دو بازار وجود دارد، بهطوریکه حجم معاملات ETF ها حدود ۳۰ درصد از حجم کل معاملات نقدی بیت کوین است. در ضمن میتوانیم تأثیر تعطیلات آخر هفته را هم مشاهده کنیم، چرا که در این روزها ETF ها تعطیل و معاملات نقدی صرافیها هم بهمراتب کمتر است.
مقایسه حجم خریداران و فروشندگان
ابزار دیگری که امکان بررسی عمیقتر بازار نقدی را به ما میدهد، دلتای حجم معاملات جمعی بازار نقدی (Spot Cumulative Volume Delta). این شاخص سوگیری خالص حجم تیکِر خرید و فروش را در مبنای دلاری نشان میدهد. در اینجا اوجهای مثبت مهم (سبز) را که حجم تیکر خرید منهای حجم تیکر فروش از ۶۰ میلیون دلار فراتر رفته، مشخص میکنیم. با این کار، میتوانیم شباهتهای اعجابانگیزی بین جو روانی بازار در سهماهه اول ۲۰۲۱ و بازار در دوره پسا ETF ببینیم. تا اواسط مارس، دلتای حجم معاملات نقدی به ۱۴۳٫۶ میلیون دلار رسید، رقمی که اندکی پایینتر از اوج فوریه ۲۰۲۱ (۱۴۵٫۲ میلیون دلار) است ولی نشاندهنده تغییر کلی به سمت خریداران است. نکته قابلتوجه اینجاست که با وجود پولبکهای کوچک قیمت و رشد مداوم نمودار در سال ۲۰۲۳، فروشندههای بازار نقدی بخش اعظم این سال را تصرف کردند.
حالا میتوانیم شاخص CVD نقدی را بر اساس حجم دلتاهای فردی در صرافیهای مختلف تفکیک کنیم. نمودار زیر مقادیر زیر را به نمایش میگذارد:
بایننس (زرد)
کوین بیس (آبی)
همه صرافیهای دیگر (قرمز)
در طول روند صعودی ۲۰۲۰ – ۲۰۲۱، کوین بیس و دیگر صرافیها سوگیری خریداران را نشان میدهند، درحالیکه بایننس غلبه فروشندگان را نشان میداد. در تمام مدت سال ۲۰۲۳ هم سوگیری فروشندگان در تمام صرافیها مشهود بود، تا اینکه در اکتبر همین سال، شرایط تغییر کرد و خریداران بازار را به دست گرفتند. تفسیر اول از این وضعیت این است که سوگیری فروشندگان تِیکر در سال ۲۰۲۳ با تقاضای عظیم توسط مِیکرها همراه شده است. همین خریداران صبور باعث شدند که از زمان کفسازی بعد از FTX (چیزی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت) در تمام طول این سال، پولبکهای قیمت بسیار سطحی (حداکثر ۲۰ درصد) باشند.
وضعیت چرخه بازار بیت کوین
تا به اینجا متوجه شدیم که عملکرد قدرتمند نمودار قیمت بیت کوین در طول ۱۲ تا ۱۸ ماه گذشته، با رشد قابلتوجه حجم معاملات همراه بوده است. در ادامه میتوانیم نمودارهایی که میتوانند در بررسی چرخه بازار در طول کشف قله به ما کمک کنند را بازبینی کنیم. یک ابزار بسیار مهم برای تشریح چرخههای بازار، وضعیت سودآوری موجودی (Supply Profitability State) است که درصد موجودی سودآور از کل موجودی در گردش بازار را نشان میدهد. نمودار زیر، درصد موجودی سودآور را همراه با دو باند نشان میدهد: ۱+ انحراف معیار (سبز) و ۱- انحراف معیار (قرمز).
دورههایی که موجودی سودآور به بالای ۱+ انحراف معیار (۹۵ درصد موجودی در سود) میرسد، طبعاً با زمانی که نمودار قیمت در حال حرکت به سمت قله تاریخی چرخه قبلی (پیش از سرخوشی) و فراتر از آن است (سرخوشی) همزمانی و هماهنگی دارد.
در چرخههای قبلی میتوانیم الگوی تکرارشوندهای را ببینیم، به شکلی که رالی پیش از سرخوشی، باند بالایی را تست کرده و بخش اعظم از موجودی بازار را وارد سود میکند. بعد از دورههای اصلاح و تثبیت نمودار، بازار در نهایت میتواند به قله تاریخی قبلی رسیده و حتی از آن عبور کند و این اوسیلاتور را از وضعیت سودآوری ۹۵ درصد فراتر ببرد.
در نتیجه این جهشها، سود محقق نشده در اختیار مشارکتکنندگان بازار رشد معناداری میکند. طبیعی است که این اتفاق انگیزه سرمایهگذاران برای تشدید ثبت سود (محققسازی سودها) را افزایش میدهد. نمودار زیر، مجموع هفتگی حجم سود محقق شده را نشان میدهد و همچنین آن را با مارکت کپ نرمالیزه میکند تا بتوان آن را با چرخههای قبلی (سبز) هم مقایسه کرد. همزمان با رسیدن نمودار قیمت به قله چرخه ۲۰۲۱، این شاخص در سطح ۱٫۸ درصد به اوج خود رسید؛ این یعنی ۱٫۸ درصد از مارکت کپ در طول ۷ روز گذشته ثبت سود شده است. این مقدار بسیار قابلتوجهی است، ولی بااینحال از ثبت سود شدید ژانویه ۲۰۲۱ (۳ درصد) کمتر است.
از دیدگاه ساختار بازار، این وضعیت میتواند اطلاعات زیر را در اختیار ما بگذارد:
ثبت سودی که طبعاً از طرف هولدرهای بلندمدت است، در زمان شکست قلههای تاریخی قبلی تشدید میشود.
قلههای موقتی و کلی بازار معمولاً بعد از ثبت سودهای بزرگ بازار ایجاد میشوند.
طبیعی است که ثبت سود یک سرمایهگذار با تقاضای ورودی از طرف سمت خریداران بازار همراه میشود (عرضه و تقاضا). همین پدیده هم میتواند مقدار و اندازه ورود سرمایه جدید به بازار بیت کوین را نشان دهد.
اگر به بحث مقدار دراداونهایی که پیشتر به آن اشاره کردیم، برگردیم، خواهیم دید که با وجود مقادیر عظیم ثبت سود توسط هولدرهای خروجی، مقدار پولبکهای نمودار قیمت نسبت به چرخههای قبلی بهمراتب کمتر است. اگر رویدادهای شکست قله تاریخی را در چرخههای صعودی قبلی مقایسه کنیم، میتوانیم با اطمینان نسبی بگوییم که فاز سرخوشی کنونی (کشف قله بازار) هنوز در ابتدای کار قرار گرفته است. در فازهای سرخوشی قبلی، نمودار قیمت پولبکهای بیش از ۱۰ درصد ثبت شده است، بهطوریکه بسیاری از آنها بهمراتب عمیقتر و اغلب در حوالی ۲۵ درصد بودهاند.
از زمان شکست قله تاریخی قبلی تا به امروز، تنها دو اصلاح بیش از ۱۰ درصد دیدهایم که به دورههای مشابه در چرخههای قبلی بهمراتب کوچک هستند.
دانلود یازدهمین ماهنامه دامیننس
آینده موسیقی با توکنها و انقلاب دیجیتال در وب ۳
ورود موج سرمایهگذاران جدید
همیشه بازار دو طرف دارد: برای هر ثبت سودی که یک سرمایهگذار میکند، خریداری وجود دارد که کوینها را مبنای هزینه بالاتر میخرد. با توجه به همین واقعیت، میتوانیم ورود سرمایهگذاران جدید را با رشد سهم ثروت در اختیار کوینهای جوانتر از ۶ ماه در امواج هودل کپ محقق شده (Realized Cap HODL Waves) ببینیم. در طول دو روند صعودی قبلی، سهم کلی ثروت کوینهای کمتر از ۶ ماه به ۸۴ تا ۹۵ درصد رسید که نشاندهنده اشباع هولدرهای جدید است. این شاخص از اوایل ۲۰۲۳ رشدی چشمگیر داشته و از حدود ۲۰ درصد در ۱ ژانویه ۲۰۲۳، حالا به ۴۷ درصد رسیده است. این پدیده به ما میگوید که سرمایه در اختیار هولدرهای بیت کوین، تقریباً بین هولدرهای بلندمدت و هولدرهای جدید متعادل شده است.
این وضعیت همچنین به این معناست که همزمان با افزایش سهم سرمایهگذاران جدید، تحلیلگران باید توجه بیشتری به رفتار آنها داشته باشند. طبق تعریف، با ثبت قله تاریخی جدید قیمت، دیگر هولدر بلند مدتی که کوینهای ضررده در اختیار داشته باشد، حداقل به مدت ۱۵۵ روز، وجود نخواهد داشت. در نتیجه، هولدرهای کوتاهمدت (STH) همه شاخصهای آنچین نمایشدهنده موجودی یا حجم ضررده را تصرف خواهند کرد. بر اساس همین برهان، STH ها هماکنون ۱۰۰ درصد از کل ضرر محقق شده توسط کوینها (قرمز) را به خود اختصاص دادهاند.
حال اگر همین «سهم ضرر STH ها» را در چرخههای قبلی بررسی کنیم، خواهیم دید که این پدیده بین ۶٫۵ تا ۱۳٫۵ ماه ادامه یافته تا روند نزولی جدید آغاز شود. در حال حاضر، تنها ۱ ماه از شروع این وضعیت گذشته است.
جمعبندی نهایی
عملکرد قدرتمند بازار بیت کوین در طول ۱۲ ماه گذشته، با رشد قابلتوجه حجم معاملات نقدی و جریان سرمایه آنچین صرافیها همراه شده است. با بررسی شاخص دلتای حجم معاملات جمعی، به این نتیجه رسیدیم که تقاضای بازار قدرت بسیار خوبی دارد، اگرچه خریداران بیشتر سمت مِیکر بازار را میگیرند تا تِیکر را. حالا که نمودار قیمت در بالای قله تاریخی ۲۰۲۱ قرار گرفته است، ثبت سود بعد از تشدید اولیه حالا فروکش کرده است. ثروت در اختیار هولدرهای بلندمدت و تقاضای جدید به تعادل نسبی رسیده است و این یعنی فاز «سرخوشی» هنوز در ابتدای خود قرار گرفته و قاعدتاً هنوز باید منتظر ادامه روند صعودی کنونی باشیم.
شبنم توایی
علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری مینویسمو تحقیق میکنم.
عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبهها و ثبت لحظات زیبا سپری میکنم.
بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت میبرم از اینکه یادگرفتههامو دانش و تجربهام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.