تحلیل بیت کوین نشان میدهد که بازار ارز دیجیتال همچنان در وضعیت بغرنجی قرار گرفته، چرا که هولدرهای کوتاه مدت بیت کوین همچنان با افزایش فشار مالی مواجه هستند. در ظاهر، به نظر میرسد که انباشت و تغییر ماهیت هولدرها به نوع بلند مدت در حال انجام است، به طوریکه ثروت در حال بازگشت به سمت سرمایهگذاران بیاعتنا به قیمت است.
در نسخه ۱۲ از هفتهنامه تحلیل آنچین بیت کوین، به موضوعات زیر خواهیم پرداخت:
- جریان ورودی سرمایه همچنان در حال فروکش است، چیزی که از کاهش حجم سود و ضرر جذب شده توسط بازار کاملاً مشهود است.
- اندازه سود و ضرر ثبت شده توسط سرمایهگذاران، این روزها مشابه با مراحل نهایی محدوده انباشت سال ۲۰۲۴ است که قیمت در بازه ۵۰ تا ۷۰ هزار دلار بود.
- تعداد کوینهای در ضرر هم به بالاترین میزان ثبت شده از سال ۲۰۱۸ رسیده و این یعنی بخش اعظم سرمایهگذاران جدید حالا در ضرر نشستهاند. بااینحال، مقدار دلاری ضرر این کوینها، با روندهای صعودی قبلی همخوانی دارد.
- موجودی هولدرهای بلند مدت بار دیگر در حال افزایش است و این یعنی سرمایهگذاران فعلی تمایل بیشتری به بردباری، انباشت و کوینداری دارند.
تقاضایی که کم جان است!
فشار تقاضا در حال حاضر نسبتاً سبک باقی مانده، به طوری که قیمت بیت کوین همچنان در محدوده معاملاتی جدیدی که در حوالی ۸۵ هزار دلار شکل گرفته است، نوسان میکند. حالا یکی از راههایی که میتوانیم تقاضا را سنجش کنیم، بررسی حجم سود و ضرر محققشده ثبتشده توسط سرمایهگذاران است؛ چرا که این اطلاعات حیاتی نمایانگر نیروهای فروش در بازار اسپات هستند.
میتوانیم این پدیده را از طریق دو مفهوم کلیدی بررسی کنیم:
- ورودی سرمایه: ورود سرمایه تازه به شبکه، هنگامی که یک خریدار جدید یک کوین را گرانتر (با پریمیوم) نسبت به مبنای هزینه اولیه فروشنده خریداری میکند (و بدین ترتیب سود محققشده ثبت میشود).
- تخریب سرمایه: هولدرهایی که با ضرر فروش کردهاند (ضرر محققشده)، در حالی که یک سرمایهگذار جدید این کوینها را با تخفیف نسبت به قیمت خرید اولیه تحویل میگیرد.
در نهایت، این شاخص پریمیوم یا تخفیفی را که یک فروشنده برای معامله مایل بوده و همچنین قیمت بازار که یک خریدار در طرف مقابل معامله قبول کرده است، توصیف میکند.
در حال حاضر، حجمهای ترکیبی سود و ضرر محققشده از قله تاریخی ۱۰۹ هزار دلار، از ۳٫۴ میلیارد دلار به ۵۰۸ میلیون دلار کاهش یافته است (کاهش ۸۵٪). این شاخص اکنون مقداری مشابه آنچه در محدوده انباشت سال ۲۰۲۴ بین ۵۰ هزار تا ۷۰ هزار دلار مشاهده شده بود، نشان میدهد که وضعیت تقاضایی مشابهی برقرار است.
قدر مطلق سود محقق شده + ضرر محقق شده
ما همچنین میتوانیم یک دوگانگی در رفتار عرضه بین گروههای هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت مشاهده کنیم.
نکته قابل توجه این است که تمام فروشهایی که به تحقق ضرر انجام شده، از گروه هولدرهای کوتاهمدت ناشی میشود؛ این گروه نمایانگر خریداران جدید هستند و بنابراین بیشترین احتمال را دارند که با قیمتهای بالاتر وارد بازار شده باشند. شرایط غیرقابلپیشبینی و نوساندار بازار در ماههای اخیر به وضوح برای سرمایهگذاران جدید محیطی چالشبرانگیز ایجاد کرده است.
از سوی دیگر، بخش عمدهای از سودگیریها توسط گروه هولدرهای بلندمدت تحقق یافته است؛ کسانی که با حضور طولانیمدت در بازار، همچنان در موقعیتی کاملاً سودآور باقی ماندهاند.
سود/ضرر محقق شده نسبی هولدرهای کوتاه/بلند مدت
بازارهای صعودی پایدار معمولاً با ورود مداوم و رو به رشد سرمایه تازه به شبکه شناخته میشوند؛ بهطوریکه رویدادهای ورودی سرمایه بهشدت از رویدادهای تخریب سرمایه پیشی میگیرند.
با ارزیابی تفاوت بین سودگیری هولدرهای بلندمدت و تحقق ضرر هولدرهای کوتاهمدت، میبینیم که این شاخص به منطقهای خنثی بازگشته است؛ به عبارت دیگر، سود هولدرهای بلندمدت اکنون توسط حجمی معادل از ضرر هولدرهای کوتاهمدت جبران میشود.
این امر نشاندهنده رکود نسبی در ورود سرمایه جدید، ضعف نیروهای تقاضایی و حجم کاهشی ولی همچنان معنادار سودگیری است که به عنوان مقاومت عمل میکند.
سود محقق شده هولدرهای بلند مدت – ضرر محقق شده هولدرهای کوتاه مدت
بازار سرسنگین شده؟
گروه هولدرهای کوتاهمدت مسئول اکثر رویدادهای تحقق ضرر در بازارهای صعودی هستند. این وضعیت معمولاً در طول اصلاحات موقتی (محلی) بازار و همچنین در فروشهای نهایی هنگام گذار بازار به ساختار نزولی طولانیمدت دیده میشود. بنابراین، این گروه به عنوان گروه اصلی برای تحلیل شدت و عمق احتمالی اصلاحات بازار مورد بررسی قرار میگیرند.
نوسانات نزولی اخیر شرایط سختی را برای سرمایهگذاران جدید به وجود آورده است؛ به طوریکه حجم عرضه هولدرهای کوتاهمدت که در ضرر قرار دارند، به رقم عظیمی از ۳٫۴ میلیون بیت کوین رسیده است. این میزان، بزرگترین حجم عرضه هولدرهای کوتاهمدت در ضرر از جولای ۲۰۱۸ است.
کل موجودی متضرر نزد هولدرهای کوتاه مدت
از منظر نسبی، شاخص درصد موجودی در ضرر اکنون بالاتر از باند ۱+ انحراف معیار قرار گرفته است؛ به طوری که بیش از ۹۰٪ از موجودی هولدرهای کوتاهمدت اکنون در وضعیت زیر مبنای هزینه قرار دارند.
این سطح از ضرر در هولدرهای کوتاهمدت تنها دو بار در بازار صعودی کنونی رخ داده است، یکی در دوره نزولی آگوست ۲۰۲۳ و دیگری هنگام تسویه معاملات ین-کری در آگوست ۲۰۲۴.
این موضوع، جدیت فشار فعلی بر سرمایهگذاران جدید را نشان میدهد و احتمال وقوع رویداد تسلیم کلی در بازار را افزایش میدهد.
درصد موجودی متضرر هولدرهای کوتاه مدت
روش دیگر برای ارزیابی فشار بر هولدرهای کوتاهمدت، بررسی مبنای هزینه هر زیرگروه سنی در این دسته است. میتوانیم این ارقام را به عنوان نوارهایی از مبنای هزینه از سریع به کند در نظر بگیریم که نوعی شاخص شتاب محسوب میشود:
- کمتر از ۲۴ ساعت: ۸۹٫۹ هزار دلار
- کمتر از ۱ هفته: ۸۷٫۶ هزار دلار
- کمتر از ۱ ماه: ۸۷٫۴ هزار دلار
- کمتر از ۳ ماه: ۹۴٫۶ هزار دلار
- کمتر از ۶ ماه: ۹۳ هزار دلار
نتیجه مهم این یافته این است که اکثر هولدرهای کوتاهمدتی که حداقل ۱ ماه کوین نگه داشتهاند، در موقعیت ضرر هستند. ضررهای محققنشده در سراسر گروه هولدرهای کوتاهمدت نفوذ کرده و فشار مالی و استرس قابلتوجهی را برای سرمایهگذاران ایجاد میکنند.
محدوده سرخوشی – ریسک سرسنگین (نمودار زیر مبنای هزینه گرانخرهاست)
پتانسیل محقق نشده
در بخش قبلی تحلیل بیت کوین به سبک آنچین مشخص شد که حجم قابلتوجهی از کوینهای هولدرهای کوتاهمدت اکنون در وضعیت ضرر قرار دارند. برای تکمیل این تحلیل، میتوانیم ارزش کلی ضررهای محققنشده (ضررهای روی کاغذ) این کوینها را نیز ارزیابی کنیم.
با استفاده از هر دو شاخص، میتوانیم بهطور دقیقتری میزان خسارت مالی وارده به خریداران جدید را درک کنیم و آن را از دو دیدگاه مرتبط مقایسه کنیم.
از منظر شاخص ضررهای محققنشده (ضررهای روی کاغذ)، هولدرهای کوتاهمدت ضررهای نسبتاً بالایی را نگه داشتهاند که برخی از بزرگترین ضررها در این چرخه محسوب میشوند. با این حال، میزان ضررهای روی کاغذ همچنان نزدیک به حد بالایی مقادیری است که در بیشتر بازارهای صعودی قبلی مشاهده کردهایم.
این موضوع نشان میدهد که در حالی که فشار مالی وارده بر سرمایهگذاران قابلتوجه است، اما هنوز در سطحی قرار ندارد که غیرمنتظره یا غیرمعمول برای یک روند صعودی بازار محسوب شود.
باندهای انحراف معیار ضرر محقق نشده نسبی STH ها
بازارهای صعودی از نظر تاریخی زمانی به اوج خود رسیدهاند که اکثریت ثروت شبکه از سرمایهگذاران بلندمدت به سفتهبازان جدید و حساس به قیمت منتقل شود. این سفتهبازان در نهایت اکثریت عرضه را با مبنای هزینهای بالا در اختیار میگیرند، که آنها را به حرکات نزولی قیمت بسیار حساس میکند.
- معامله بیشاز ۳۰۰ کوین دیگر
- دریافت وام و اعتبار معاملاتی
- سرعت بالا در تکمیل سفارشات
- باتهای معاملهگر متنوع
- پشتیبانی ۲۴ ساعته
در حال حاضر، هولدرهای کوتاهمدت حدود ۴۰٪ از ثروت شبکه را در اختیار دارند، در حالی که در اوایل ۲۰۲۵ به سقف ۵۰٪ رسیده بودند. این سقف بهطور قابلتوجهی کمتر از چرخههای قبلی است، جایی که ثروت نگهداریشده توسط سرمایهگذاران جدید نزدیک به ۷۰–۹۰٪ در اوج چرخه بوده است.
چند توضیح احتمالی برای این پدیده وجود دارد:
- چرخه ۲۰۲۳–۲۵ تاکنون دورههای طولانی جانبی تثبیت را تجربه کرده است. این امر اجازه داده تا عرضه بهصورت تدریجی بازتوزیع شود و سرمایهگذاران به ارتفاعات قیمتی جدید عادت کنند.
- بیت کوین در سال ۲۰۲۵ توسط سرمایهگذاران خرد و نهادی بهتر درک میشود. از این رو، هولدرهای بلندمدت ممکن است تمایل بیشتری به نگهداری از موجودی خود برای مدت طولانی داشته باشند، چرا که اعتماد قویتری پیدا کردهاند.
- حضور سرمایهگذاران نهادی بزرگتر و ETFها ممکن است افقهای زمانی بلندمدت و ترجیحات تخصیصی متفاوتی داشته باشند؛ در نتیجه، درصد بیشتری از عرضه برای دورههای طولانی نگهداری میشود.
احتمالاً عوامل متعددی بر این پویایی تأثیرگذارند و این تغییرات تکامل در نظریه سرمایهگذاری بیت کوین را در میان سرمایهگذاران جدید و موجود به نمایش میگذارد.
امواج هودل کپ محقق شده
شکلگیری هولدرهای بلند مدت
دورههایی که قیمت بیت کوین بهطور قابلتوجهی افزایش مییابد، معمولاً با افزایش شدت فشار فروش همراه است؛ چرا که سرمایهگذاران در این زمان سود خود را ثبت میکنند. از نظر تاریخی، هولدرهای بلندمدت بهعنوان گروه اصلی از قیمتهای بالاتر در بازارهای صعودی بهرهمند شدهاند.
در چرخه جاری، پویایی منحصربهفردی در بازار شکل گرفته است؛ موجهای نوسانی توزیع هولدرهای بلندمدت به دنبال دورههای انباشت قرار میگیرند و محیط بازار را کنترلشدهتر و پایدارتر میکنند. تاکنون دو موج اصلی توزیع و انباشت مشاهده شده است:
- موج توزیع ۱: هولدرهای بلندمدت، ۹۲۹ هزار BTC توزیع کردند.
- موج انباشت ۱: هولدرهای بلندمدت، ۸۱۷ هزار BTC انباشت کردند.
- موج توزیع ۲: هولدرهای بلندمدت، ۱٫۱۱ میلیون BTC توزیع کردند.
- موج انباشت ۲: در حال حاضر، ۲۷۸ هزار BTC انباشت شده است.
در مجموع، بیش از ۲ میلیون BTC به عنوان فشار فروش جذب شده است. بهطور کلی، این حجم فشار فروش به اندازه کافی بوده تا بازارهای صعودی قبلی را خاتمه دهد، اما دورههای انباشت پس از آن بخش قابلتوجهی از توزیع را جبران کردهاند.
این تعادل بین دورههای توزیع و انباشت ممکن است عامل کلیدی ایجاد ساختار منظم قیمتی باشد که در حال حاضر شاهد آن هستیم؛ جایی که جهشهای قیمتی باعث توزیع و ثبت سود شدید میشوند، اما پس از آن، عملکرد قیمتی جانبی به دلیل بازانباشتی موجودی توسط سرمایهگذاران رخ میدهد.
کل موجودی نزد هولدرهای بلند مدت
شواهد بیشتری برای حمایت از موج دوم انباشت در جریان، در ثروتی که توسط کوینهای دارای سن ۳ تا ۶ ماه نگهداری میشود، یافت میشود. این گروه یک زیرمجموعه بسیار خاص است؛ چرا که در مرز انتقال بین هولدرهای کوتاهمدت و بلندمدت قرار دارد و آن دسته از موجودی را شامل میشود که به احتمال زیاد در هفتهها و ماههای آینده به وضعیت هولدر بلندمدت منتقل خواهند شد.
در حال حاضر، گروه ۳ تا ۶ ماه شاهد افزایش قابلتوجهی در کل ثروت نگهداریشده است، که نشان میدهد کوینهایی که زمانی که بازار برای اولین بار به ۱۰۰ هزار دلار رسید خریداری شده بودند، شروع به پیر شدن و ورود به این دسته کردهاند.
این گروه نمایانگر گرانخر (Top Buyer) است که تحت شرایط فعلی بازار تسلیم نشدهاند و این امر نشاندهنده میزان قابلتوجهی از اعتماد و صبر سرمایهگذاران میباشد. این رفتار میتواند به عنوان مقدمهای برای رشد عرضه هولدرهای بلندمدت در نظر گرفته شود، به شرط آنکه این گروه به هودلینگ خود ادامه دهد.
مقایسه موجودی و ثروت هولدرهای بلند مدت (۳ تا ۶ ماه)
علاوه بر این، هنگامی که حجم کوینهای خرجشده توسط این گروه را نرمالسازی میکنیم، مشاهده میکنیم که فعالیت خرجکردن آنها در پایینترین سطح خود از زمان ریزش بازار در می ۲۰۲۱ قرار دارد.
این امر بر غلبه عدم فعالیت در میان این سرمایهگذاران تأکید دارد و نشان میدهد که انگیزهی هودل کردن همچنان قوی باقی مانده است. بسیاری از این سرمایهگذاران، علیرغم ضررهای روی کاغذ و شرایط پرنوسان بازار، همچنان تمایلی به فروش ندارند.
فعالیت عرضه ۳ تا ۶ ماهه
از سوی دیگر، گروه هولدرهای بلندمدت همچنان بخش قابلتوجهی از ثروت شبکه را در اختیار دارد و حدود ۴۰٪ از ارزش سرمایهگذاریشده را نگه داشته است.
دورههای هودل کردن و انباشت میتوانند بهتدریج باعث کاهش عرضه در بازار شوند. این کاهش عرضه، در طول زمان، میتواند شرایطی را ایجاد کند که یک موج جدید از تقاضا شکل بگیرد و روند صعودی بعدی را پایهریزی کند.
امواج هودل کپ محقق شده
جمع بندی نهایی
بازار بیت کوین در محدوده جدیدی بین ۷۸ هزار تا ۸۸ هزار دلار در حال نوسان است. رویدادهای ثبت سود و زیان آنچین در حال کاهش هستند که نشاندهنده ضعف در تقاضا، اما درعینحال کاهش فشار فروش نیز هست.
هولدرهای کوتاهمدت همچنان تحت فشار مالی قابلتوجهی قرار دارند، زیرا بخش زیادی از داراییهایشان نسبت به مبنای هزینه در وضعیت زیان قرار گرفته است. درحالیکه این گروه بیشترین میزان ضرر تحققیافته را متحمل شدهاند، هولدرهای بلندمدت در حال بازگشت به فاز انباشت هستند. انتظار میرود که موجودی کل آنها در هفتهها و ماههای آینده افزایش یابد و این میتواند نشانهای از تغییر تدریجی روند باشد.