پیش از آنکه بخواهیم معاملات بیت کوین را بررسی کنیم، بهتر است به بررسی خود بیت کوین بپردازیم، که اصلا بیت کوین چیست؟ بیت کوین نوعی ارز دیجیتال و مجازی است و با روی کار آمدن آن، موانع قانونی و واسطهها در امور مالی و بانکی کنار زده شد و امکان انجام تراکنشهای مالی را در سطوح بینالمللی را مقدور ساخت. بههمین دلیل، در مدتی کوتاه پس از ظهورش توانست توجه بسیار زیادی را به خود جلب کند. نکته مهمی که درباره بیت کوین و معاملات بیت کوین وجود دارد، نبود نظارتهای مرکزی بر آن است. در واقع هیچ دولت، نهاد و اُرگانی روی ارزهای دیجیتالی و معاملات آنها نظارتی ندارد.
بعد از بیت کوین، کریپتوکارنسیها یا رمزارزهای زیادی بوجود آمدند که ویژگیهایی شبیه به بیت کوین داشتند. کریپتوکارنسیها در بستر شبکهای بزرگ فعالیت میکنند که به آن بلاکچین میگویند. این شبکه دارای کاربران زیادی است و نمیتوان در دادههای آن دخل و تصرف کرد. بیت کوینها توسط رایانههای قوی و با استفاده از مصرف بالای انرژی برق تولید میشوند. بیت کوین که نوعی پول دیجیتالی است، با محاسبات ریاضیاتی پیچیده خلق میشود.
کاربردهای بیت کوین
اصلیترین و مهمترین کاربرد بیت کوین استفاده از آن برای معاملات در بازارهای مالی جهان است. بدون اینکه نیاز باشد تا به یک صرافی ارز دیجیتال معتبر مراجعه کنید و وقت و زمان خود را صرف کنید، به راحتی با معاملات بیت کوین میتوانید از سرتاسر جهان خرید و فروش انجام دهید.
نکته مهمی که در رابطه با معاملات بیت کوین وجود دارد، این است که تحت سلطه و حاکمیت هیچ مرز و کشوری درجهان نیست و میتوان بهطور مستقیم معادل ارزش کالای خریداری شده، بیت کوین پرداخت کرد. علاوه بر خرید کالا با استفاده از بیت کوین میتوان از سرتاسر جهان پول را نقل و انتقال داد. همچنین خرید بیت کوین به عنوان یک سرمایهگذاری نیز بسیار مورد اهمیت است.
مزایای بیت کوین
- ناشناس بودن و حفظ حریم خصوصی افراد
- خرید و فروش با کارمزد نسبتا پایین
- بدون نیاز به پرداخت مالیات
- نقل و انتقال در سطح بین المللی با سرعت بالا
- امکان دسترسی ساده و راحت به آن
نحوه معاملات بیت کوین
نحوه معاملات بیت کوین
در این بخش به بررسی روند کلی کار بیت کوین پرداخته میشود این روند به افرادی که هنوز در زمینه بیت کوین و معاملات بیت کوین آگاهی لازم را ندارند، میتواند نقطه شروع خوبی باشد. همچنین به بررسی اینکه دقیقاً در یک تراکنش بیت کوین چه اتفاقی رخ میدهد، پرداخته میشود.
در ابتدا نیاز است که هر کاربر یک کیف پول بیت کوینی روی کامپیوتر یا گوشی تلفن همراه خود نصب کند. با این کار اولین آدرس بیت کوین وی تولید شده و میتواند در صورت نیاز، آدرسهای خود را برای دوستان خود ارسال کند تا آنها بتوانند برای او بیت کوین پرداخت کنند و یا بالعکس. هر آدرس بیت کوینی کاملا یکبار مصرف است.
در بیت کوین یک نهاد مرکزی وجود ندارد و یک دفترکل بهصورت گروهی و اشتراکی توسط اعضای شبکه نگهداری میشود و هرکسی میتواند توسط کامپیوتری که بهطور مستقیم به شبکه متصل شود، از دفترکل نگهداری کند. در هنگام ارسال بیت کوین، به شبکه اعلام میکنید که مقداری از حساب شما کسر شود و به حساب گیرنده واریز شود. نودها یا همان کامپیوترهای موجود در شبکه بیت کوین، پیام شما را دریافت کرده و آن را در دفترهای خود اعمال میکنند. سپس پیام را به دیگر نودها پاس میدهند. معاملات بیت کوین با کمک ریاضیات، منطق و رمزنگاری انجام میشود.
سیستم بیت کوین میزان موجودی حسابها را ذخیره نمیکند و تنها تاریخچه تراکنشها و معاملات بیت کوین را در خود نگه میدارد. بنابراین، میزان موجودی حساب هر فرد را با توجه به معاملات بیت کوین قبلی وی، یکبار توسط کیف پول او محاسبه میشود، و سپس توسط نودهای شبکه برای انجام معاملات بیت کوین جدید، بررسی میشود.
چگونه می توان بیت کوین به دست آورد؟
به دست آوردن بیت کوین به دو روش امکانپذیر است، یک روش آن، استخراج بیت کوین یا ماینینگ است، که این روش به سیستمها و دستگاههای مخصوصی نیاز دارد و تهیه، خرید و نگهداری این دستگاهها بسیار هزینهبر است. روش دوم، خرید بیت کوین از دارندگان این ارز دیجیتالی با پرداخت هزینه معادل آن است. ماینینگ یا استخراج بیت کوین، اصلیترین عاملی است که امنیت شبکه و معاملات بیت کوین را تأمین میکند. هر نود میتواند تراکنشها را در یک بلاک قرار دهد و آنها را به نودهای دیگر ارسال کند و برای جلوگیری از دستکاری بلاک چین و حمله به بیت کوینها، هر نود باید ماینر یا استخراجکننده باشد.
برای اینکه بلاکها به بلاک چین اضافه شوند، هر بلاک باید دارای جواب یک مسئله ریاضی پیچیده باشد. تقریباً هر ده دقیقه بیت کوینهای جدید تولید میشوند و به یک ماینر تعلق میگیرند. فرآیند استخراج، شامل سرمایهگذاری حجم عظیمی از برق و منابع محاسباتی است و عمل استخراج بر اساس قدرت محاسباتی ماینرها است. برخی از این دستگاههای ماینر ممکن است قدرتمند بوده و جواب معادله ریاضی را سریعتر پیدا کنند، که باعث استخراج سریعتر بیت کوینها خواهد شد، بنابر این شبکه بهطور خودکار نسبت به قدرت پردازش دستگاهها سختی پیدا کردن پاسخ معادلات را کم و زیاد میکند تا ماینرها بتوانند بهطور میانگین در ده دقیقه به جواب برسند.
گفتار پایانی
با توجه به صحبتهای انجام شده، نتیجه میشود که در رابطه با معاملات بیت کوین، دستگاه و نهاد مرکزی بر روی این معاملات بیت کوین نظارت ندارد و معاملات بیت کوین کاملا به صورت سری خواهند بود. امنیت بیت کوینها با استفاده از یکسری معادلات سخت و دشوار ریاضی و منطقی انجام میشود و در بیت کوین حساب و کتاب به صورت بررسی تراکنشها معاملات بیت کوین قبلی انجام میشود و حساب بیت کوین در جایی ذخیره نمیشود. همچنین هیچکس بر روی معاملات بیت کوین نمیتواند نظارت داشته باشد و بهطور کامل آزاد است.